Élelmiszereink veszélyben vannak.
Néhány vegyszergyártó óriáscég laboratóriumaiba
vitte legfontosabb élelmiszereink alapanyagait.
Kísérletezés során újfajta élelmiszernövényeket
állítottak elő, amelyek a természetben soha nem lé-
teztek: kukoricát, mely rovarirtót termel, szójababot,
amely ellenálló a permetezőszerekkel szemben. Az
amerikai kontinensen emberek milliói fogyasztanak
jelöletlen, génmódosított összetevőket tartalmazó
ételeket úgy, hogy esetleg nem is tudnak róla. És
nálunk is lehet génmódosított (GM) szójával, kukoricával
szennyezett élelmiszereket kapni.
Röviden bemutatjuk, hogy miért is kell
odafigyelnünk vásárláskor, hogy ne vegyünk génmó-
dosított növényeket: miért rossz ez a gazdaságnak, a
termőföldeknek, a gazdáknak és a vásárlóknak. Sajnos az
Európai Unió számos genetikailag módosított élőlény (GMO),
máig kizárólag növény, forgalmazását engedélyezte, így hiába
tilos hazai földeken a termesztésük, árucikként többféle módon
is tányérunkba kerülhetnek.
Felmérésünket azért végeztük el, hogy segítsük azokat, akik
nem akarnak génmódosított élelmiszereket enni. Kiadványunkból
megtudható, melyek azok az élelmiszergyártók és -forgalmazók,
amelyek garantálják, hogy nem árulnak génmódosított élelmiszere- ket, és melyek azok, ahol nem lehet tudni, mi kerül a tányérunkba.
Használd Te is az ismertetőt vásárlásnál, támogasd azokat a gyártókat
és értékesítőket, melyek garantálják a GMO-mentes élelmiszereket,
és ha kell, tudasd kedvenc üzleteiddel, márkáiddal, hogy köszönöd, de
nem kérsz génmódosított élelmiszert! Ahogy a tudatos vásárlók mondják:
a pénzünk szavazat. Bárki bármit is gyártson, a választás mindig a mi
kezünkben van: mi döntünk arról, hogy mi kerül bevásárlószatyrunkba.
Egészséges, génmódosítás-mentes élelmet Magyarországnak!
MI A GÉNMÓDOSÍTÁS?
NAGYON RÖVID “TUDOMÁNYOSKODÁS”
Egy adott élőlénybe egy bármilyen
fajú élőlény meghatározott tulajdon- ságot hordozó génjeit juttatják be és
késztetik működésre. Ily módon nem- csak rokon faj génjeit használhatják fel,
hanem törzsfejlődési értelemben akár
teljesen különböző élő szervezetét is,
például baktériumok, vírusok, állatok gén- jeit is. A géntechnológia átlépi a különböző
fajok közötti kereszteződést akadályozó,
évmilliók alatt kialakult evolúciós korlátokat.
Az így készülő, új tulajdonsággal rendelkező
élelmiszernövényekből a kifejlesztő cég
persze minél többet el akar adni. A kereske- delmi forgalomban kapható génmódosított
növények 95%-a kétféle dolgot tud: rovarölő
szert termel és/vagy ellenáll egy totális gyomirtó
szernek.
A világon négy ország termeszti a génmódosított
növények közel 90%-át: az Egyesült Államok (53%),
Argentína (18%), Brazília (11,5%) és Kanada (6,1%).
MI A PROBLÉMA A GÉNMÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEKKEL?
Először is: nincs rájuk szükség. Valóban hasznos tulaj- donságaik nincsenek és a lakosság nem akarja ezeket
fogyasztani. Ezt nem csak környezetvédők mondják,
hanem erre a következtetésre jutott a világ eddigi
legjelentősebb agrár-élelmezésügyi kutatása is.
A Világbank, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazda- sági Szervezete (FAO), a Nevelésügyi, Tudo- mányos és Kulturális Szervezete (UNESCO), az
Egészségügyi Világszervezete (WHO) létrehozott
egy tudományos testületet, akik három éven át
a mezőgazdaság jövőjét kutatták és keresték a
válaszokat arra, hogy miként csökkenthetjük a
szegénységet és közeledhetünk a fenntart- hatóság felé. A több mint 400 szakértőből
álló csoport arra az eredményre jutott, hogy
a mezőgazdasági célú génmódosítás nem
csökkenti az éhezést és a szegénységet,
nem segíti elő a társadalmi és környezeti
fenntarthatóságot. A táplálkozás,
egészség és vidéki megélhetés javí-
tásában sem jelent valódi megoldást.
Ellenkezőleg: ehhez több kis, helyi táj- fajtákat, minőségi élelmiszert termelő
gazdaságra, családi gazdaságra
van szükség.
A GMO-k terjedésének egyre
világosabban látható környezeti,
egészségügyi kockázatai van- nak. Megjelenésük számos
térségben káros társadalmi- gazdasági változásokat
okozott.
Kifejlesztésük igen költséges, egy-egy
génmódosított növényfajta létrehozása akár
százmillió dollárba is kerülhet. Ezért a bio- technológiai óriáscégek abban érdekeltek,
hogy a lehető leghamarabb megkezdhessék
a génmódosított vetőmagok értékesítését. A
független testületek által végzett hosszútávú
egészségügyi és környezeti hatásvizsgálatokon
alapuló engedélyezés tehát a kifejlesztő óriáscé-
geknek csak nyűg - úgyhogy ne csodálkozzon
senki, hogy ilyen vizsgálatok elvégzéséhez nem
kötik még az európai engedélyek kiadását sem...
„Az iparnak nincs joga olyan
termékeket az emberiségre
rákényszeríteni, amiknek
biztonságát nem vizsgálták
meg kielégítően.” Pusztai
Árpád, a Skót Királyi Aka- démia rendes tagja.
MIÉRT VESZÉLYES KÖRNYEZETÜNKRE?
Rovarirtó szert termelő GM-növényeknek
akár minden sejtje is mérget termelhet. Akár
ezerszer annyi mérget, ami Magyarországon
egyszeri permetezésre engedélyezett mennyiség.
El lehet képzelni, mennyire rossz ez a talajnak, a
talajvíznek és az élővilágnak.
A nagy dózisnak egészségügyi következményei
lehetnek és nemcsak a megcélzott kártevők pusz- tulhatnak el, hanem más élőlények is. A Darvas Béla
professzor vezette tudományos kutatócsoport 2004-es
vizsgálata szerint a kísérletben szereplő, rovarölő szert
termelő GM-kukorica védett rovarokat is elpusztított.
A folyamatosan kibocsátott méreg és a dózis miatt a
megcélzott kártevők viszont pár év alatt ellenállókká
válhatnak, és létrejönnek az ún. szuper-kártevők. Ezek a
génmódosított növények nélkül egyáltalán nem vagy csak
sokkal hosszabb idő alatt alakulnának ki. Innentől a gazda
rákényszerül a cég újabb vegyszereinek vásárlására, mert a
többi módszer többnyire hatástalan. Az eredmény? Minden
sejtjével mérget termelő élelmiszernövények, ellenállóbb
kártevők és még több mérget permetező gazdák.
Az uniós GMO-engedélyezési folyamat a lehetséges problémák
nagyságához képest döbbenetesen felületes. Nem vizsgálja a
felmerülő környezeti veszélyek nagy részét, mint ahogy a génmó-
dosított növények termesztésének gazdasági, társadalmi hatásait
sem. Sőt, az egészségügyi hatásoknak is csak egy részét.
A GMO-knak a szeny- nyezés egy újabb fajtáját is köszönhetjük, a “génszennyezést”.
A génmódosított növények
pollenje, magjai terjed- nek és elszennyezhetik a
hagyományos, nem génmó-
dosított növények szántóföld- jeit is, sőt vadon élő rokon
fajoknál is megjelenhetnek. Ez
hosszú távon visszafordíthatat- lan és ellenőrizhetetlen változá-
sokat okozhat a természetes
élővilágban is. A génmódosítás
nem ismer politikai határokat
sem, a rovarok és szél terjesztik a
GM-növények pollenjét. Ebből sok
A géntechnológia mezőgazdasági és
élelmiszer-ipari alkalmazásával három
fő baj van.
• Tovább erősíti a nagyipari gazdaságokat,
ami kevés munkahelyet, sok felhasznált
vegyszert jelent - sok ezer hektáron végig
ugyanazzal a növénnyel. Csökkenti a
termesztett növények ezer féle szempontból
fontos sokféleségét.
• Tovább nehezíti a kicsi, de minőségi élelmisze- reket termelő gazdaságok helyzetét. A gazdákat
kiszolgáltatja néhány globális vegyipari óriás- nak. Az óriáscégeket hozzásegíti, hogy teljes
ellenőrzést szerezzenek az élelmiszerlánc első
eleme, a vetőmagvak fölött.
• A génszennyezéssel, a növekvő vegyszerhasználat- tal tönkreteszi hagyományos, az ökológiai és biogaz- daságok lehetőségeit.
minden következik, például az,
hogy hosszútávon nem fér meg
egymás közelében GM-vetőmagon
alapuló, a hagyományos és a
biogazdálkodás. Hiszen hamarosan
az utóbbiak is génmódosítottak
lesznek.
A gazdák életét akkor is megnehe- zítik a GM-növények, ha következő
évben valami mást akarnak vetni.
Az új vetés mellett a korábbi, gyom- irtó szerre ellenállóvá tett génmó-
dosított növény elpusztíthatatlan
szupergyomként ott marad, és
vagy az addiginál is mérgezőbb
vegyszerhez kell nyúlnia a gazdának
vagy kézzel kell a gyomot irtania.
MILYEN HATÁSSAL VAN A GAZDÁLKODÁSRA, A GAZDÁKRA?
A fentiekből már sejthető. Akik hagyományos vagy
biogazdaságot vezetnek, azok földjén a génszeny- nyezés miatt előbb-utóbb, tetszik vagy nem tetszik,
megjelenik a génmódosítás. Akik maguk próbálták
ki a GM-növényeket, azoknak egyre több és több
vegyszert kell használniuk, aminek nagy része a
talajban, a vízben és bennünk, a fogyasztókban
köt ki.
A gazdáknak, és így a gazdaságnak is fontos
szempont, hogy Európában kiváló piaca van
a bizonyítottan GMO-mentes termékeknek,
élelmiszereknek, ami a magyar gazdáknak
jelentős versenyelőnyt jelent.
©Greenpeace/Alexandra Buxbaum
VESZÉLYES EGÉSZSÉGÜNKRE?
2010 elején az Európai Bizottság európai
termesztésre engedélyezett egy Amflora
nevű génmódosított burgonyát, ami olyan
gént tartalmaz, amelynek hatására ellenálló-
képesség alakulhat ki bizonyos antibiotiku- mokkal szemben, állapította meg az Egész- ségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai
Gyógyszerügynökség (EMEA).
Potenciális veszély, hogy a génmódosított
élelmiszernövények ismeretlen fehérjéket, mérgező
és allergiát okozó anyagokat termelnek. Pusztai
Árpád biokémikus kísérleteiben egy másik, később
nem engedélyezett génmódosított burgonyával táplált
patkányokon kóros elváltozások keletkeztek. Azóta
ugyan a biotechnológiai óriáscégek még nehezeb- ben adnak vetőmagokat a független kutatóknak, mégis
számos újabb vizsgálat jelzi a szaporodó veszélyeket. A
GMO-k fogyasztása egyes kísérleti állatoknál vastagbélrák
kialakulásához, allergiás reakciókhoz, máj- és veseprob- lémákhoz, lassabb fejlődéshez vezetett, vagy felborította a
máj és hasnyálmirigy működését.
Végeztek olyan kutatást is, amely során a GM-növények által
termelt mérget kimutatták az állapotos kismamák vérében és
magzatukban is.
2012 őszén újabb aggodalomra okot adó tanulmány látott
napvilágot: a francia Séralini professzor több mint 2 éven át tartó
kutatása kimutatta, hogy egy, az EU-ban élelmiszerként és takar- mányként is engedélyezett génmódosított kukorica fogyasztása,
valamint a vele együtt is alkalmazott RoundUp® totális gyomirtó
szer megrövidítette a patkányok élettartamát és tumort, illetve máj- és
vesekárosodást okozott a kísérleti állatokban.
A génmódosított növényeket gyártó cégek nem csak a professzor
módszereit és eredményeit vitatják, hanem más esetekben is hatékonyan
akadályozzák a független kutatások nyilvánosságra hozatalát.
A GÉNMÓDOSÍTOTT ÉLELMISZEREK TÁPLÁLJÁK A VILÁG ÉHEZŐIT?
Szerintünk egyáltalán nem. Nem ezért állítot- ták elő őket, és nem is teremnek többet.
Egy génmódosított fajta kifejlesztése körülbelül
22 milliárd forint (100 millió USD) költséggel
járhat. Ennyi pénzt nem azért fektetnek az
egymással versengő profitorientált vegyipari
óriáscégek a génmódosított vetőmagba,
hogy a világ éhezőit táplálják. A világon
mindenki számára elegendő élelmiszert
tudunk előállítani, csak igazságosan
kellene elosztani, hogy mindenkinek
jusson.
A Világbank, az UNESCO, a FAO
és a WHO közös ‘Válaszúton
a mezőgazdaság’ című tanul- mánya már 2008-ban rámu- tatott, hogy a génmódosítás
nem csökkenti az éhezést és
a vegyszerhasználatot, nem
növeli a terméshozamokat,
nem járul hozzá a vidéki
életlehetőségek javulásához.
Sok esetben ennek az
ellenkezőjét teszi, hiszen
az óriási területeken
genetikailag azonos, így a
kártevőknek jobban kitett
ültetvények elterjedése
éppen az éhezés növe- kedéséhez vezethet a
fejlődő országokban.
Röviden összefoglalva: a listában a legnagyobb gyártók és forgalmazók
szerepelnek. A listát úgy állítottuk össze, hogy meglévő adatbázisokat, statisz- tikai adatokat vetettünk össze a valósággal, néhány hazai településen található
élelmiszerbolt polcain található választékkal. A cégeknek levelet írtunk és kértük
őket, hogy kérdőívünket kitöltve küldjék vissza. A visszaérkező adatokat feldolgoz- tuk, a válaszokat elemeztük. A nem válaszoló cégeknek küldtünk egy második,
emlékeztető levelet. A válaszok alapján készült el a kiadványban szereplő piros- zöld táblázat. Az EU-s jogszabályok sajnos nem követelik meg, hogy a tejterméket,
tojást, húsárut tartalmazó élelmiszerek esetén jelölni kelljen, hogyha az állatok
génmódosított takarmányt ettek. A kiadványunkban zöld színnel szereplő cégek
sem erre vállaltak garanciát. A garanciát nem vállaló vagy nem válaszoló cégek
kiadványunkban piros jelöléssel szerepelnek.
Fontos megjegyezni, hogy az alábbiakban közölt lista a cégek GM-élelmiszerekre
vonatkozó álláspontját tükrözi, nem a Greenpeace termékvizsgálatán alapszik!
A közölt listát honlapunkon az esetleges új információkkal
(greenpeace.hu/gmokisokos) folyamatosan frissítjük.
A. Adatgyűjtés.
A kisokos készítése során az alábbi helyekről gyűjtöttünk adatokat az élelmiszer-ipari
szereplőkről.
• A Greenpeace 2004-es meglévő adatbázisa
• HBI Marketing Adatok - Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) ingyen hozzáférhető
• KSH Céginformációs adattára
• HVG Online - Az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég listája (gyártók)
• HVG Online - A TOP 100 legtöbbet adózó hazai cég listája (forgalmazók)
• FMCG adatbázis: fmcggyartok.blogspot.com
• Greenpeace aktivisták 13 szupermarket egy-egy termékcsoportját mérték fel,
38 földrajzilag egymástól jelentős távolságokra lévő települések üzleteiben feljegyez- ték, mely gyártók termékei találhatók meg ténylegesen a polcokon.
B. A cégek elérhetőségeit saját honlapjaik alapján pontosítottuk.
C. Különféle termékcsoportok szerinti jelentősebb cégeket kiválasztottuk.
D. Levelet küldtünk a cég vezetősége számára kéréseinkkel.
E. Figyelmeztető levelet küldtünk a nem válaszolóknak.
F. A cégektől érkező válaszleveleket értékeltük és kategóriákba soroltuk.
©Greenpeace/Cabras
©Falk Heller/Argum/Greenpeace
© Michael Desjardins/Greenpeace 9
Terjeszd elektronikus változatát
- küld ennek az oldalnak piros linkjét barátaidnak!
http://megachi.hupont.hu/388/vigyazz-gmo