A dió biztosítja a bélrendszer egészségét...
Az ember gyomor és bél traktusa baktériumokban gazdag. A bélben található úgynevezett jó baktériumok képesek olyan rövid láncú zsírsavakat termelni, amelyek hatással vannak a vércukorszintre, a vércukor szabályozására, de a hormonokra is, illetve az étvágyra, így logikusan a testsúlyra is befolyást gyakorolnak.
A ma embere nagyon sok feldolgozott, rostszegény táplálékot fogyaszt, ez veszélyes lehet azonban, hiszen így gyulladás alakulhat ki a szervezetben. Amennyiben ez az állapot elhúzódik, kónikus betegségek is kialakulhatnak, ilyenek lehetnek például az emésztőrendszeri megbetegedések vagy a különféle szívbetegségek.
A bél mikrobiomját azonban pozitív irányban is megváltoztathatjuk amennyiben elegendő rostos táplálékot veszünk magunkhoz. A dióval kapcsolatban is végeztek kutatásokat, melyek révén kiderül, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a bélrendszerben kialakuló gyulladást, és a bélflóra egyensúlyát is sikerül fenntartania.
A krónikus betegségek, bélbetegségek és gyulladások megelőzésében is nagy segítségünkre lehetnek a diófélék amennyiben napi rendszerességgel fogyasztunk rostokban gazdag diót, dióféléket. Segítségükkel megelőzhetjük a krónikus betegségeket és az olyan emésztőrendszeri megbetegedéseket, mint a bélgyulladás vagy a vastagbélrák.
A dió nemcsak omega-3 zsírsavban, hanem rostokban is rendkívül gazdag, melyek pozitív hatást gyakorolnak a bélrendszer egészségére, illetve a krónikus betegségek is elkerülhetővé válhatnak. A diót fogyaszthatjuk önmagában, illetve nagyszerű ételeket is készíthetünk belőle.
A tésztához:
1,5 dl tejföl
2 dkg élesztő
1 db tojás
50 dkg liszt
25 dkg vaj (zsiradék)
5 dkg cukor
1 csipet só
A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
20 dkg porcukor
1 db citrom (héja)
5 dkg mazsola
1 dl forró tej
rum (ízlés szerint)
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg mazsola
1 dl forró tej
rum (ízlés szerint)
A langyos tejfölben elmorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat (zsiradékot), a cukrot, a sót és a tojást, majd összedolgozzuk az élesztős tejföllel. A masszából 4 db cipót készítünk, folpackba csomagoljuk, és másnapig a hűtőbe tesszük.
1-1 tálban alaposan összedolgozzuk a mákos és a diós töltelék hozzávalóit.
Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk mind a 4 tésztát, és mindegyik belsejét megkenjük tojásfehérjével. Két tésztára rákenjük a diós, a másik kettőre a mákos tölteléket. Feltekerjük, és mindegyik tetejét megkenjük tojássárgájával, majd ha megszáradt, megkenjük tojásfehérjével is.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc alatt készre sütjük a bejgliket.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.