B3-vitamin hiányának tünetei...
Az egyoldalú, rossz táplálkozás és idült alkoholizálás okozta hiányon túl, súlyos következményekkel jár, ha a niacin, illetve triptofán antimetabolitjainak mennyisége megnövekszik.
Ezen kívül a bélben lévő komplex képző vegyületekhez kapcsolódó niacin abszorpcióra alkalmatlanná válik. Az orvook egy része ezért különít el primer és szekunder hiányt.
A tünetek három csoportba sorolhatók:
1. Bőr – a fedetlen testrészeken – arc, nyak, alkar, kézfej, lábszár – és napfény által érintett egyéb helyeken – dermatitis – vöröses-barna (pigmentált) eritémák – vesiculák – hiperkeratózis – piogén folyamatok – hámlás és heges gyógyulás
2. Emésztőszervek – a száj nyálkahártya gyulladása (stomatitis) – a nyelv sima, vörös (glossitis) – a gyomorban csökkent vagy hiányzó savképzés (hyp-, ill. anaciditás) – híg, vizes széklet, sok zsírcseppel (enteritís, enterocolitis, diarrhoea)
3. Idegrendszer – fejfájás – fáradékonyság – szédülés – depresszió – demencia – a perifériás idegekben érzéscsökkenés, érzéstelenség (hyp- és/vagy anesztézia), zsibbadás
C-vitamin: citrusfélék, szamóca, áfonya, leveles zöldségek, paradicsom, savanyított káposztafélék.
Cink: tojássárgája, lencse, napraforgómag, tökmag, mustár, zabpehely, osztriga, kagylófélék.
Réz: szárazbab, borsó, búza, szilva, marha máj, tengeri hal, mogyoró.
A-vitamin: máj és májkészítmények, zsíros sajtok, tojássárgája, tejszín.
1. Tonhal
A lehető legjobb a tonhal, valamint más, zsírsavakban gazdag halfajták. Az ilyen halak sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek segítenek a koleszterinszint lejjebb vitelében, és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A kutatások arra utaló jeleket is találtak, hogy az omega-3 zsírsav szerepet játszhat az olyan betegségek kialakulásának megelőzésében, mint a magas vérnyomás, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, a depresszió, és talán a rák. Ezek a betegségek a világon mindenhol rengeteg embert érintenek.
Legalább hetente kétszer vagy háromszor egyél omega-3 zsírsavban gazdag halakat.
2. Tojás
Egy tojásban csupán 75 kalória van, mégis tartalmazza a napi szükséges fehérjebevitel 12%-át, valamint rengeteg fontos tápanyagot, például A-, B6-, B12- és D-vitamint, folsavat, vasat, foszfort és cinket. A tojássárgája emellett számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek a szem bizonyos részeibe beépülve javítják a látást, és fontos szerepet játszanak a vakság leggyakoribb okainak legyőzésében.
Mielőtt elkezdenél az eddiginél több tojást enni, győződj meg arról, hogy a koleszterinszinted nem túl magas, ugyanis a tojás sok koleszterint is tartalmaz. Ha azonban semmi gond nincs a koleszterinszinteddel, akkor napi egy két tojást, váltakozva, tükör rántotta, főtt tojásként, - vagy hetente egyél meg két-három tojást, és máris sokkal egészségesebb leszel!
3. Bab
A kutatások szerint a babevés csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. Ennek az az oka, hogy a fejtőbab, valamint a szárazbab is rengeteg antioxidánst B-vitamint, káliumot és rostot istartalmaz. Egy adag bab csupán 80 kalóriával ér fel, de alacsony a zsírtartalma, és sok komplex szénhidrátot tartalmaz.
A hüvelyesek nagyszerűek köretnek, és hús helyett is lehet őket fogyasztani. Mivel a hüvelyesek nem tartalmaznak olyan fehérjéket, mint a hús, gabonával és tejtermékekkel is ki kell egészíteni az étrendedet, ha nem eszel húst.
4. Kakaó
A csokoládéimádók örülhetnek: a keserű csokievés csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát. Azok az anyagok azonban, amelyeknek ilyen kedvező hatásaik vannak, csupán az étcsokoládéban találhatók meg.
Ha naponta eszel egy falat jó minőségű étcsokoládét, biztosan egészségesebb leszel, és ha emellett vigyázol az étrendedre, elhízni sem fogsz.
5. Brazil dió
A brazil dió gazdag szelénben, ezért nagyszerű fehérjeforrás. Ez különösen a vegetáriánusok számára jó hír, mivel a brazil dióban található fehérjék tartalmazzák az összes olyan aminosavat, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, és amelyek egyik másik növényi eredetű ételben sem találhatók meg. A brazil dió ráadásul több szelént tartalmaz, mint a hús, ami azért is fontos, mert a szelén erős antioxidáns. A brazil dió emellett sok cinket is tartalmaz, ami segíti az emésztést és az anyagcserét.
Egy adag (30 gramm) körülbelül 8 közepes méretű diónak felel meg. Mivel a brazil dió sok zsírt tartalmaz, hetente legfeljebb háromszor célszerű enni belőle, és csak úgy, hogy valamelyik eddig fogyasztott zsírforrást helyettesítse. Ha azonban nagy a szívbetegség kockázata, inkább alacsonyabb zsírtartalmú magvakat egyél, például mandulát.
6. Fokhagyma
A fokhagyma fogyasztása csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a rák kialakulásának kockázatát, és a tüdő működését is kedvezően befolyásolhatja. A fokhagyma erősíti az immunrendszert, ami különösen télen jár kedvező hatásokkal.
Minden nap tegyél 1-2 gerezd fokhagymát az ételedbe. Csak arra vigyázz, hogy ne főjön szét.
7. Joghurt
A joghurt kalciumot tartalmaz, ami segít a csontok egészségének megőrzésében, valamint olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a bélben élő baktériumok egyensúlyát, és így egészségesebbé teszik az embert.
Egyél meg minden nap egy pohár zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot, és máris jobban fogod magad érezni!
8. Citrusfélék
A citrusfélék rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaznak, és a látás megőrzésében, valamint a rák kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszanak. A citrusfélék emellett csökkenthetik a szívbetegségek és a szembetegségek kialakulásának kockázatát.
Az antioxidánsok egészségvédő hatása:
Ezt az oxidációs folyamatot úgy kell elképzelni, mint amikor egy alma bebarnul vagy egy fémtárgy berozsdásodik. Hogy mindez ne jöjjön létre, a szervezet antioxidánsokkal védekezik, melyek semlegesítik a szabadgyököket. A szabadgyökök és antioxidánsok megfelelő egyensúlya szervezetben megerősíti sejtek védelmét, illetve fokozza ellenálló képességünket.
Számos antioxidáns hatású vitamint és nyomelemet vihetsz be, ha a mindennapokban is tudatosan táplálkozol.
A citrusfélék nagyon finomak – próbálj minél többet fogyasztani belőlük.
9. Banán
A magas káliumtartalmú ételek (amelyek között a banán az első) csökkentik a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kálium emellett fontos szerepet játszik az izmok, a szív és az idegek működésében, segít a szervezetben lévő folyadékok egyensúlyának megtartásában, és megakadályozza, hogy a kalcium a vizelettel kiürüljön a szervezetből.
Ha lefekvés előtt banánt eszel, akkor jobban fogsz aludni, és fogyókúrázáskor is nagy segítség a banán, hiszen édes, egészséges, és energiát ad.
10. Áfonya
Az áfonya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és az új kutatások azt mutatják, hogy az áfonyalé fogyasztása segít a belek vírusos megbetegedéseinek legyőzésében.
A legjobb hatás eléréséért igyál minden nap 3 dl áfonyalevet.
A B-vitaminoknak nagyon fontos szerep jut, hiszen olyan tápanyagokról van szó, melyek segítséget nyújtanak az egészséges sejtek felépítésében, de aktívan részt vesznek az energiatermelésben is.
A B-vitaminok támogatják az immunrendszer, a máj, a szív és az agy egészséges működését. Gazdag forrásai a tojás és a zöld leveles zöldségek, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a táplálékokat.
A B7-vitamin másik neve a biotin. Fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában. Amennyiben biotinhiányban szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, hasonlóan a bőrünk is száraz és pikkelyes tapintásúvá válik. A biotin nemcsak az egészséges fényes hajat, hanem a szép körmöket is biztosíthatja.
A B9-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben. Amennyiben terhesség alatt folsavhiány lép fel, a magzat születési rendellenességét is okozhatja.
A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. A vegetáriánusok és az idősebb személyek gyakran küzdenek ennek a vitaminnak a hiányával, ami akár vészes vérszegénységhez is vezethet, de a hiánya az agyra és az idegrendszerre is kihatással lesz.
Aki ennek a vitaminnak a hiányában szenved, gyakran érezhet zsibbadást és égő érzést a végtagjaiban, illetve mentális funkciók is csökkennek. Ez azért is jelentős veszélyt hordoz magában, mert ez az állapot főleg idősebb személyeknél Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.
A B-vitaminokat együtt kell szednünk, azaz a legjobb, ha a patikában nemcsak egyfajta B-vitamint, hanem úgynevezett B-vitamin-komplexet kérünk. Mindenképpen ajánlatos szedni dohányzó embereknek, cukorbetegeknek, időseknek, depresszióval küzdőknek, és azoknak, akiknél alacsony immunfunkciót állapítottak meg.
A B-vitamin-komplex hasznos lehet azoknak is, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek, sokszor feszültek, de kismamáknak, alkoholfüggősben szenvedőknek, vegánoknak és vegetáriánusoknak is javasolt a B-vitaminok rendszeres fogyasztása.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.