A HAGYMA...(prebiotikum)
1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni,- és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.
A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
Tavaszi újhagymaleves
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított. Szíverősítő:
A hagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket. A hagymafélék rendszeres fogyasztása segíti karbantartani az időskori érrendszeri zavarokat, a koleszterinszintet. Szív- és érrendszerre kifejtett hatásai elmaradnak a fokhagymáé mögött, kedvező étrendi tulajdonságai viszont jelentősebbek annál. A legújabb kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a hagyma kéntartalmú vegyületei terápiás lehetőséget kínálhatnak az asztma gyógyításában is.
Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. Ne a véged legyen a véged!
Akár 60-70%-os valószínűséggel elkerülheted!
A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is. A zöldségekben, kiemelten brokkoliban, karfiolban, káposztákban, fehérrépában, valamint gyümölcsökben gazdag étrend, a magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáru fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.
A sok alma és a sárga zöldségek is védelmet nyújtanak. Mivel a vastagbélrák kialakulása telített zsírsavakban gazdag étrendhez köthető, fogyassz alacsony zsírtartalmú ételeket. A spenótnak, a májnak, az élesztőnek és a már említett gyümölcsöknek a gyomor és bélrendszer épségében fontos szerepet játszó folsav tartalmuk miatt kell jelen lenni étrendedben.
A hajat is széppé varázsolja:
A háziasszony igen sokféleképpen használhatja fel a hagymát az ételek készítésénél. Érdemes megőrizni főzésnél a hagyma héját is. A külső száraz burkot mossuk meg és alaposan szárítsuk meg. A hagymahéjból készült tea szép színt kölcsönöz a hajnak és elősegíti növekedését is. Egy nemrégiben közzétett kísérletben a helyileg alkalmazott vöröshagyma-préslé előnyös volt a foltszerű kopaszodás helyi kezelésében.
Torokfájás esetén Migrén Májkrémes hagymasaláta Egy doboz jó minoségű májkrémet elkeverünk diónyi vajjal, majd hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal, uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyér szeletekre helyezve vendégváró finomság, sörkorcsolya.
Rántott hagyma Mindent meg kell próbálni, ami nem gyógyszer és használ az egészségünknek!!
|
Hagyma, de holnap is..
a hagymát tartsuk a hűtőben és mielőtt felvágnánk, még pár percre dobjuk be a fagyasztóba is. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi kénsav, amikor a propántial felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel kezünk alatt a hagyma.
Vadász Ákos Tullió cikke:
Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobby, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott Marionette-bábui.
Dr. Bieler és dr. Gurewich is ezek közé tartozik. Ezért aligha hallhattál róluk.
Nézzük meg, mit tanulhatunk tolük a koleszterinről! (Ne aggódj, a végén nem akarok semmit eladni.)
Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az érfalunk egy életen át megőrizni épségét.
Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek falát a viz folyton vájja.
Lassú víz partot mos. Hát még a gyors...
Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?
Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 70-80 évig?
Az érrendszer épségét többek között egy csodálatos kenőanyag biztosítja.
Ez a "gépzsír" ha nem lenne, a véráram hamar cafatokra szaggatná az érrendszeredet.
Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint!
A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.
Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket (minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát!
Emellett fogyassz sok olajos magvat:mandulát,
mogyorót,
napraforgómagot
diót
Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet tartani.
Továbbá az olajokban található hőérzékeny E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.
Mi a titokzatos vörös koleszterinbajnok?
A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába tartozó növényt.
Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként, szíverősítőként. Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterinjavító hatását emelném ki a vöröshagymának.
Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje.
Ugyanis a szívroham egyik oka a kevés HDL koleszterin, és sok LDL koleszterin. Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja, ami szívrohamának oka volt, a jövoben további szívrohamokra számíthat, és előbb-utóbb belehal.
Szóval a professzor - jó orvosként együtt érezve betegeivel - kereste a megoldást. Egyik lengyel származású munkatársára hallgatva döntötte el, hogy szívbetegeit hagymakúrára fogja.
Szokatlan a közönséges élelmiszerek gyógyszer hatástani kutatása, de mint pártatlan tudós, nyitottan nekivágott.
A napi egy nyers hagyma fogyasztása megdöbbentő eredményekre vezetett.
Minden 1%-nyi koleszterinszint-csökkenés 2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!
A kilónként 50-60 Ft-os vöröshagyma (10 kg-os zsákban ennyi az ára) bebizonyította, hogy a természet megint jobbat alkot, mint a vegyipar.
Koleszterinügyben a hagymák közül a vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak, de csak nyersen okozott javulást. Sajnos a hőkezelés hatására a hagyma értékes illóolaja megsemmisül.
A kísérlet kapcsán arra is felfigyeltek, hogy minél csíposebb a hagyma, annál hatásosabb.
Mitől működik a dolog?
A professzor nem találta meg azt a vegyületet, ami ezt a rendkívül kedvező hatást okozta. További 150 hatóanyagot fedeztek még fel a hagymában, további kutatás kérdése, melyik hogyan védi egészségedet.
Mik a vöröshagyma főbb alkotói?
100 g hagyma 85-90%-a víz, fehérjetartalma 4-5%, gazdag ásványi anyagokban, kálium, kalcium, magnézium, cink, réz és bór tartalma jelentős.
A magyar a hagymát is hagymával ette, s még népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló vöröshagymára. Nem is betegeskedtek annyit, míg kenyéren és hagymán éltünk.
Még miért jó ez Neked?
A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképzodést (ezt sütve, főzve is képes), elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az emésztést is segíti!
Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a városi embernek egyenesen kötelező bár erre a lila fajta a megfelelőbb.
Hát nem hihetetlen, hogy egy ilyen gyakori növény ennyire csodálatos gyógyszer?
Nem azért ilyen olcsó, mert csak ennyit ér, hanem mert a természet nagyvonalú, és azt szeretné, ha mindenki hozzájuthatna!
Hogyan edd?
Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyersfogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan, mivel készíted el.
Mennyit egyél?
A kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.
Meddig tartson a kúrád?
Ha koleszterincsökkentés a célod, legalább 2 hónapig végezd!
Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:
1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.
2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csíposebb a hagyma, annál jobb a hatásfoka!
+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit. Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt.
Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!
Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.
Egyik ilyen csoda a hagyma, kezdd el fogyasztani még ma!
Ui.:Hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.