Bőrt szépítő ételek...
1. ZSÍROS HALAK. A zsíros halak, például lazac omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetőek táplálja és hidratálja a bőrt, csökkenti a gyulladást. Tartalmaz még cinket és E-vitamint. A cink fokozza az új sejtek képződését, az E-vitamin antioxidáns hatású.
2. AVOKÁDÓ. Az avokádóban található egészséges olajak ruganyossá teszik a bőrt, amit egy 700 nő részvételével folytatott vizsgálat is igazolt. Tartalmaz még E- és C-vitamint is (más néven aszkorbinsav), sőt, bizonyos összetevői a nap UV sugarai ellen is védenek. Mivel a napfény hatására a bőr gyorsabban ráncosodik, eme tulajdonsága nekünk nőknek szuper hír.
3. DIÓ. Szintén tartalmaz omega-3 zsírsavat, ami sajnos a nyugati emberek étrendjéből jórészt hiányzik. Található még benne omega-6 zsírsav is, ami viszont túl nagy mennyiségben káros. E két zsírsav kedvező arányban található meg a dióban, így segíthet csökkenteni a szervezetben kialakuló gyulladást, amit az omega-6 okoz. A dióban található még fehérje, cink, E-vitamin és szelén is.
4. NAPRAFORGÓ MAG. 28 gramm tisztított szotyola a napi E-vitamin szükséglet kb. felét fedezi és szintén tartalmaz cinket, fehérjét.
5. ÉDESBURGONYA. Az egyik legszuperebb béta-karotin forrás, amit a szervezet A-vitaminná alakít. Mellesleg a béta-karotin természetes fényvédők is, így a nap sugaraival szemben is hatékonyak. Ha sok narancssárga édesburgonyát eszel, még a bőröd színe is egészségesebb színűvé válik (egyébként lézetik lila és fehér változata is).
6. KALIFORNIAI PAPRIKA. Telis-tele van a már említett béta-karotinnal és remek C-vitamin forrás. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését a szervezetben, így az öregedési folyamatokat is lassítja. Ezért sikerült C-vitamin folyékony kollagén italunkba is.
7. BROKKOLI. Tartalmaz cinket, A-és C-vitamint, luteint (ami szintén karotinoid, mint a béta-karotin) és egy sulforaphane nevű anyagot. Utóbbi hatékonyan védhet a napégéssel szemben és megelőzheti a bőrrák kialakulását (laboratóriumi tesztekben 29%-kal kevesebb sejt pusztult el UV fény hatására).
8. PARADICSOM. Tartalmaz C-vitamint és többféle karotinoidot (lutein, likopin), melyek együttesen védenek a nap káros sugaraival szemben, így megelőzik a ráncok kialakulását. A C-vitamin fényre és hőre lebomlik, ezért fogyaszd nyersen az aszkorbinsavban gazdag ételeket. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, a karotinoid tartalmú zöldségeket párosítsd zsiradékkal, például olívaolajjal, sajttal. Ugye, neked is mindjárt beugrik az olaszok kedvenc nemzeti színű salátája, a caprese? Pár szelet napon érett paradicsom mozzarella sajttal, meglocsolva olívaolajjal és megszórva friss bazsalikommal - igazi mennyei lakoma.
9. SZÓJA. Gazdag egy igen különleges anyagban, az ún. isoflavone-ban. Kutatások alapján a ez az anyag középkorú nőknél, aki minden nap fogyasztottak szóját, elhalványultak a ráncok és nőtt a bőr rugalmassága. Sőt, a menopauzán túlesett nők esetében csökkentheti a bőrszárazságot és fokozhatja a kollagén termelését. Sőt, a isoflavone véd a napsugarakkal szemben, így megelőzheti a bőrrákot is.
10. ÉTCSOKOLÁDÉ. Biztosan Te is legalább annyira örülsz, mint mi, hogy az étcsoki is rajta van ezen a listán! Egy 6-12 hetes vizsgálat résztvevőinek a bőre a kakaó pornak köszönhetően hidratáltabb és teltebb lett. Továbbá a vizsgált személyeknél javult a bőr vérkeringése, csökkent az érzékenység a napsugarakkal szemben és kevésbé volt durva tapintású. Ezek a hatások a kakaó antioxidáns tartalmának köszönhető. Válassz min. 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, minél kevesebb benne a cukor, annál jobb.
11. ZÖLD TEA. Szintén antioxidáns hatású, így megvédhet az öregedéstől, a napfény káros hatásaitól és bőrt hidratáltabbá, rugalmasabbá teheti.
12. KÉKSZŐLŐ. A kékszőlő héjában található resveratrol nevű antioxidánsnak öregedést lassító hatást tulajdonítanak, mivel véd a bőrt károsító szabad gyökökkel szemben.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.