Kálium...
A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag.
A káliumról viszonylag keveset szoktunk hallani, pedig ez az ásványi anyag is a szervezetünk számára elengedhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik.
Szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában.
A hazai ajánlásban az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, ugyanez az érték az amerikai ajánlásokban 4700 mg. Anélkül, hogy bonyolult számolgatásokba kezdenénk, törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.
1. Burgonya
A lehető leghétköznapibb alapanyag, elkészítésével kapcsolatban arra figyeljünk, hogy ha főzzük, akkor az ásványianyag-tartalom egy része az elöntött főzővízzel távozik. Ezért, ha lehet, süssük inkább sütőben, persze minimális zsiradékkal!
2. Fejtett bab
A fejtett bab egészen extrém mennyiségű káliumot tartalmaz, 10 dkg közel 1800 mg-t. Az ő esetében is érdemes kicsit túllépni a levesen és a gulyáson (na nem mintha ezeket én nem szeretném), próbáljuk ki bátran saláta vagy más köret formájában.
3. Édesburgonya
Az édesburgonya káliumtartalma magas béta-karotin- és folsavtartalommal társul. Hasonlóan a burgonyához, káliumtartalmának egy része az ételkészítés során kifő az édesburgonyából, mondjuk az ő esetében ezt a főzőlevet általában el is fogyasztjuk (pl. leves, curry-k, rizottó stb.)
4. Csiperkegomba
A csiperkegomba is szerencsére egy könnyen hozzáférhető alapanyag. Készítsünk belőle salátákat, gombás szeleteket, bár én leginkább fokhagymával, chilivel pirítva, petrezselyemzölddel szórva szeretem.
5. Banán
Talán a banán a legismertebb káliumforrás. 1 db közepes banán napi káliumszükségletünk 10%-át biztosítja.
6. Sűrített paradicsom
A paradicsom is magas káliumtartalmú zöldség, koncentrált formájában, legyen az akár egy passata, akár a hagyományosabb sűrített paradicsom, a káliumtartalom is koncentrálódik.
7. Aszalt szilva és sárgabarack
Az aszalt gyümölcsök is tekinthetőek koncentrátumoknak, hiszen a víztartalmuk csökkentésével egy egységre jutó (pl. 100 g) tápanyagtartalmuk nő. Az aszalt szilvát, barackot koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően persze nem ajánlott kilószámra fogyasztani, de ételeink színesítéséhez, változatossá tételéhez bátran használjuk fel őket.
8. Sütőtök
A sütőtök szezonja lassan véget ér, azért 1-1- utolsó fogást még készíthetünk belőle a hétvégén. Magas káliumtartalma ráadásul magas karotin- és élelmirost-tartalommal párosul.
9. Pak-choi
A pak-choi (vagy bok-choi) a távol-keleti konyhákban ismert káposztaféle. Sajnos itthon ma még csak nagyon kevés helyen elérhető, de azért érdekességképpen megosztom, mivel nekem egyik legkedvesebb zöldségem.
10. Avokádó
Lassan tényleg kiderül, hogy az avokádó a legtutibb alapanyag, hiszen nem maradhat ki a káliumban gazdag alapanyagok felsorolásából sem. Egy újabb ok, hogy készítsünk avokádós ételeket!
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.