Birsalma húsz féle jótékony hatással...
Ennek a csodás gyümölcsnek 3 neve is van – birs, birsalma, birskörte, – de mind ugyanazt az illatos, különleges növényt jelenti.
Itthon is megterem, nem kell messze földről ide szállítani és mégis, szinte kipusztult a kertekből, elfelejtkeztünk róla.
Sokkal több vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.
Jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, B9-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamint, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben.
a nem teljesen érett gyümölcsök héj alatti részében található a legnagyobb mennyiségben. Tulajdonképpen vízben oldódó rost, ami a növényi sejtfalban és szövetben megtalálható. Vízzel keveredve kocsonyás, sűrű anyagot alkot. Élelmi rostként az emésztőrendszer egészséges működését segíti elő.
Az összes gyümölcs közül a birsalmában van szinte a legmagasabb mennyiségben a pektin, ezért lehet sűrű lekvárt, illetve birsalmasajtot készíteni belőle úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen plusz zselésítő adalék. Ez az anyag felelős azért, hogy a lekvár kemény, szilárd legyen.
A pektin hatása: gyümölcsízek, dzsemek esetén a megfelelően sűrű, kocsonyás állag eléréséért felelős anyag.
A pektin élettani hatása:
A szervezetünkbe kerülve a gyomorban megköti, magába szívja a vizet, térfogata növekszik. Teltségérzetet okoz, ami miatt úgy érezzük jóllaktunk, tele a hasunk. Tehát a fogyókúrában is nagy segítségünkre lehet.
Hasmenés vagy székrekedés esetén is hatásos, mert optimalizálja a széklet állagát. Jó szolgálatot tesz emésztési problémák esetén, hiszen javítja a tápanyagok maximális felszívódását és ballasztanyagként működik.
Rengeteget hallani manapság a rostszegény táplálkozás miatt fellépő gondokról, szinte népbetegségnek számít. Miért alkalmaznánk mesterséges anyagokat, amikor van erre természetes módszer is. Mivel a birsalma rengeteg rostot tartalmaz, ezért mindenképpen ajánlott a fogyasztása akár napi szinten. Az emésztési panaszok hatékony ellenszere. Segíti a szervezet anyagcsere folyamatait optimális állapotba hozni.
Méregtelenítő hatású: a bélben megköti az ártalmas anyagokat és segíti azok kiürülését. Tulajdonképpen egy védőréteget alakít ki a bél nyálkahártyáján, így a kórokozók nem tudnak megtapadni. Elősegíti a nehézfémek és esetleg más káros anyagok gyors kiürülését a szervezetből. Intenzíven tisztítja a beleket.
Gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja a bélrendszert.
Képes csökkenteni akár a vércukorszintet és a koleszterinszintet is.
Manapság igen sok termék kerül forgalomba, amit az almapektinből állítanak elő. A birsalmában még több pektin található, mint az almában, tehát a hatása még erőteljesebb lehet.
Gondolj rá, mert lehet, hogy egyszerűen vashiány miatt vagy állandóan álmos, levert. Főleg nőknek kifejezetten ajánlott a magas vastartalma miatt. Miért fogyasztanál mesterséges vas tartalmú készítményeket, amikor természetes megoldás is van erre. Köztudott, hogy a nők a menstruáció folyamán rengeteg vasat veszítenek, ezért érdemes azt visszapótolni.
A szervezet a vas hiányát igen gyorsan jelzi: állóképesség csökkenése, energiaszint csökkenése, sápadt bőr, töredezett haj és körmök, kirepedezett ajkak. Ha ilyesmit tapasztalsz, érdemes birsalmával készült ételt fogyasztani.
– Egy birsalma fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt.
A C-vitamin nagymértékben energetizálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, az általános egészségi állapot javításában játszik alapvető szerepet. Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Hatásos lehet magas vérnyomás esetén, javítja a vas felszívódását. A C-vitamin fontosságáról könyvek íródtak, ma már általánosan elfogadott, hogy szükség van rá, akár természetes formájában, akár mesterségesen előállított anyagok által a szervezetbe bevinni. Igaz, hogy a legtöbb C-vitamin a nyers gyümölcsökben van, de még feldolgozott formában is jelentős mennyiség marad a birsalmás készítményekben.
– Izületi fájdalmak, reuma esetén is hatásos lehet, hiszen alkalmas a szervezet méregtelenítésére és a káros anyagok megkötésére.
– Vérnyomásproblémáknál és a szívműködés szabályozásánál is jótékony hatású, magas kálium és magnézium tartalma miatt.
– Erős vírusölő és baktériumölő hatása miatt már a középkorban is használták betegségek gyógyításánál.
– Alacsony az energiatartalma (60 kcal 100 grammban). Fogyókúrák kiegészítő elemeként igen hasznos lehet.
– Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben károsodást okozó szabad gyököket, lassítja az öregedési folyamatot, és persze segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
– Görcsoldó hatása révén akár a menstruációs fájdalmakat is enyhítheti. Ezt a tulajdonságát a megfigyelések alapján a népi gyógyászatban is régóta használják.
– Erősíti az immunrendszert, hiszen a méregtelenítő hatása mellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Összességében megállapíthatjuk, hogy a birsalma vitamintartalma igen jelentős.
Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
Cukrok 12,53 g
Rost 1,9 g
Zsír 0,10 g
Fehérje 0,4 g
Víz – 83,8 g
A-vitamin 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%
Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25%
Kalcium 8 mg 1%
Vas 0,7 mg 6%
Magnézium 8 mg 2%
Foszfor 17 mg 2%
Kálium 197 mg 4%
Nátrium 4 mg 0%
– A természetgyógyászok által ősidők óta használt gyümölcs.
Varró Aladár Béla, a múlt század első felének legtekintélyesebb gyógyszerésze által írt könyvéből idézek, melynek címe: Gyógynövények Gyógyhatásai
“Birs: Cydonia vulgaris. Birskörtvély, bűzösalma, bisoma, – Quitte.
Hűsítő, bevonó, lágyító, nyugtató és izgalmat szüntető. A magjából készült vizes nyálkakivonatnak van meg ez a sajátossága, amiért is gyomor- és toroknyálkahártyák gyulladásánál használjuk, továbbá köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél.
A nép ismeri sajátságait szemgyulladás, repedezett bőr, sebes csecsbimbó és ajak, égési sebre, aranyércsomó, fagyások eseteinél alkalmazza.”
– Egy régi népi bölcsesség pedig így hangzik arra a kérdésre, hogy jó-e a birsalma székrekedésre, vagy éppen hasmenésre: „ A birsalma csak akkor szorít, mikor az ember éhgyomorra eszi. Evés után ha valaki sülve eszi, hasát indítja, szorulás ellen ajánlatos.”
– Kozmetikai szerként bőrnyugtató, hűsítő, frissítő, hidratáló hatását használják. Arckrémek és testápolók kiváló alkotórésze. Kíméletesen ápolja a gyulladt, berepedezett, kisebesedett bőrt. Mivel összehúzza a bőrt, ezért csökkenti a ráncokat, kisimítja a szem alatti ödémákat.
– Illatosítóként is tökéletes. Természetes, egyedien különleges illatával belengi a lakást. Elég néhány darabot betenni a konyhaszekrény tetejére, vagy akár a szobába és nincs szükség drága vegyi anyagokra. Akár hónapokig is eláll, látványra is szép, a végén pedig meg lehet enni.
– Jó kedvre derít, csúnya szóval: antidepresszáns hatású. Ezt úgy lehet elérni, hogy minden nap megeszünk egy kiskanál birslekvárt, vagy birsalmasajtot. Ez biztosítja a vidám hétköznapokat számunkra.
– Fanyar ízű, kemény, nyersen nem igazán fogyasztható.
Bár talán a levét kipréselve és jó sok cukorral ízesítve megiható, de finomnak nem igazán mondanám. Mivel nem lédús, ezért a lé kinyerése sem egyszerű feladat.
Szerintem azért is tűnt el a kertekből, mert egyszerűbb leszedni az almát, vagy körtét a fáról és máris bele lehet harapni, máris ehető. A birsalma kicsit bonyolultabb gyümölcs, hő kell neki, hogy élvezhető állapotba kerüljön. A mai ember viszont mindent gyorsan, azonnal akar. Kevés embernek van kedve lekvárt, kompótot és egyéb finomságokat főzni belőle, pedig nagyon is megéri a fáradozást.
– A feldolgozása sem egyszerű, mert furcsa szőrök és vastag héj borítják a külsejét, ráadásul iszonyúan kemény gyümölcs.
A magház körül még ráadásul kövecsek is vannak, amik még inkább megnehezítik a darabolást. A kövecsek kisebb morzsás kemény anyagdarabok, kősejteknek is hívják őket, amik a termés részét képezik. Ezeket az apró darabokat ki kell vágni, vagy főzés után szitán átszűrve eltávolítani a késztermékből.
Birsalma felhasználása:
Kompótnak, befőttnek szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral ízesítve. Akár frissen is fogyasztható elkészülés után, vagy üvegben eltéve télen is kiváló csemege.
Birsalma levesnek darabokra vágva, megfőzve, tejjel, tejszínnel dúsítva kiváló melegen és hidegen is.
Gyümölcslé készíthető belőle nyersen kipréselve, de még inkább főzés után kinyerve, leszűrve.
Sütőben egészben, vagy darabolva meg lehet sütni. Fogyasztható édesen, mézzel, cukorral, mint édesség. Vagy akár pulykasült, kacsasült mellé önálló köretnek.
Birsalma likőr vagy pálinka is készül manapság ebből a különleges gyümölcsből. Ez irányú feldolgozása nem egyszerű, mivel kevés leve van, de pont ezért igen nagy kihívást jelent így elkészíteni, ezért nem olcsó mulatság.
Savanyított káposztába szokták még tenni. Nagyon finom illatot és ízt kölcsönöz a hordós káposztának.
Lekvárnak megfőzve sokáig megtartja színét, illatát. A téli estéken kiváló vacsorára vajas kenyérre kenve, egy pohár bor kíséretében. Persze a birsalma lekvár további finom sütemények alapanyaga lehet: gyümölcskenyér, lekváros táska, rácsos sütemény, lekváros linzerkarika, stb.
Birsalmasajt
– a klasszikus finomság, letűnt korok emlékét idéző falatnyi béke.
Birsalmasajt recept
A héján található szőröket le kell dörzsölni. Legjobb, ha egy körömkefével, vagy száraz ruhával.
Váltott vízben, többször jó alaposan mosd át. Vannak olyan fajtájú birsalmák, amiken nagyon sok szösz található, ne hagyj rajta egyetlen darabkát sem, mert nem finom.
Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük, nagyjából 20-30 perc.
Nem, nem lehet otthagyni és folyamatosan mozgatni, azaz keverni kell az anyagot.
Minél szélesebb lábasban főzöd, annál gyorsabban kipárolog belőle a fölösleges nedvesség és annál hamarabb kész lesz. Az anyag ahogy felmelegszik, onnantól folyamatosan fortyog, rotyog. Ha egy pillanatra is abbahagyod a keverését, azonnal átkapcsol vulkán üzemmódba.
Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.
Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.
Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelán tányérba cseppentve a a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad.
Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót:
Ha idei diót vagy mandulát használsz, akkor esetleg megpenészedhet, ha sokáig áll majd a birsalmasajt. Inkább úgy használd, hogy előre megpirítod egy kicsit a feldarabolt, vagy durvára vágott diót, mogyorót, mandulát és úgy teszed bele. Így még finomabb lesz.
Tehetsz bele mazsolát, aszalt szilvát, aszalt áfonyát, kandírozott narancsot is. Ha ilyesmit használsz, akkor úgy tedd bele a formába, hogy a birsalmasajt közepén legyenek, ne kapjanak levegőt ezek a csemegék, kívülről pedig a birsalmasajt teljesen takarja.
Másnap sütőpapírral letakart tálcára vagy tányérra borítsd ki és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.