A kardamom manapság nagyon népszerű fűszer, amely egyre több család konyhájában megtalálható.
A kardamom a gyömbérfélék családjának Alpinioideae alcsaládjának Elettaria és Amomum nemzetségébe tartozó növények magja. Mindkét nemzetség Indiában őshonos. Fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk. Három változatban kapható: zöld (amelyet az Elettaria nemzetségébe tartozó fajokról érés előtt szüretelnek), fehér (amely a zöld áztatással fehérített változata) és fekete (amely az Amomum nemzetségbe tartozó fajokról éretten szednek és füstben szárítanak).
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó.
A következőkben egy szokatlan alkalmazási módszert ismertetek, ami a kardamomt illeti: délutáni 14.h 30-tól- 16 h 30-ig a kávénkba kell egy kevés magot tenni, ami az egészségünk számára felér egy “átfogó orvosi kezeléssel”.
A kardamom magjának tisztító hatása már évszázadok óta ismeretes, elsősorban Indiában és Kínában alkalmazzák a méreganyagok semlegesítésére, eltávolítására.
Most nézzük, hogy milyen jótékony hatóanyagokkal rendelkezik a kardamom!
Ez pedig remek hír a veséknek és a húgyutaknak, így megakadályozva a fertőzések kialakulását, de ha rendszeresen fogyasztjuk a kardamom magot, akkor a vesékben lerakódó kalciumtól is megszabadulhatunk.
A kardamom serkenti az epetermelést, így az emésztés hatékonyabban fog végbemenni, emellett megszabadít a görcsöktől, valamint a kellemetlen haspuffadástól.
A kardamomban lévő vas, mangán, és a többféle vitamin nagy segítség annak, aki vérszegénységben szenved, amitől szinte mindig fáradt, kimerült a beteg. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a vörös vérsejtek számának növekedéséhez.
Indiában több száz éve alkalmazzák a kardamom magot a szájüreg fertőtlenítésére, a kialakult gyulladások enyhítésére. Segítségével sokkal frissebb lesz a leheletünk.
A kardamom hozzájárul az erősebb immunrendszerhez, megszabadít az álmatlanságtól, a depressziótól, és az egész szervezetet vitalizálja.
Ha a kávénkba, teánkba, vagy csak meleg vízbe beleteszünk pár kardamom szemet, majd megisszuk, megelőzhetjük a bőrproblémákat, késleltethetjük a ráncosodást. Mindez a magok magas antioxidáns tartalmának köszönhető.
Formásabb, egészségesebb, szebb lesz a hajunk, ha kardamomot fogyasztunk, de az is segít, ha egy edény forró vízbe 1 órát beáztatjuk a magokat, majd leszűrjük és a lével a mosást követően leöblítjük a hajunkat.