Az édesszájú királyné esete a fánkkal
A történészek szerint egészen az ókorig vezethető vissza a fánk eredettörténete, de a maihoz hasonló fánkok csak a 18. században váltak egyre népszerűbbé Európában.
Két legenda is kötődik a történetéhez. Az egyik szerint Marie Antoinette királyné egy kalandos karneváli éjszakán kóstolta először a francia fánkot (beignet). Megszökött ugyanis a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról, és álruhába öltözve elvegyült az utcán hömpölygő tömegben. A séta közben megéhezett, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. Annyira ízlett neki, hogy megkérte az őt kísérő lovagot, vegye meg az árustól az összes fánkot. Amikor a tartalék elfogyott, és a karnevál is véget ért, a palotába hívatta a fánkot árusító mestert, aki pontosan elmondta a a fánk receptjét és elkészítési módját a királyné cukrászának. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált afánk.
Mivel viszonylag olcsó, laktató és finom volt, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérőételévé vált.
Repül a tészta, ki tudja, hol áll meg
Egy másik elmélet szerint a fánk valójában Bécsben született.
„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfennénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni.
Szerencsére rosszul célzott, és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír fortyogott. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.”
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)
Ennek a történetnek van egy másik verziója is, amely szerint a temperamentumos Cecília egész pontosan férjét vette célba az elhajított tésztadarabbal – hogy pontosan hogy történt, azt nem tudjuk, de hogy repült a tészta, az szinte biztos. Ahogy az is, hogy az eset farsang idején történt, ezért került aztán be a nevébe is.
Híre ment az új édességnek, így onnantól kezdve hosszú sorokban várakoztak a vevők, hogy kisüljön a fánk, melyet a császári udvarban is egyre jobban megkedveltek. 1815-ben aztán a napóleoni háborúk végét jelentő Bécsi Kongresszuson gyűltek össze az európai koronás fők, és hónapokig tanácskoztak, mely tanácskozásokra Krapfen pék szállította a fánkot. Farsang idején 2 millió darab szalagos fánkkal szolgálta a tárgyalás sikerét – és ezzel örökre beírta magát a fánktörténelemkönyvekbe is.
Egész Európában népszerű édességgé vált, és szép lassan minden országnak meglett a saját fánkja. Töltött, lekváros, szalagos, hosszúkás, vagy épp apró gombóc alakú – egy biztos: bő olajban, illetve zsírban sütjük ki, akármelyiket is választjuk.
De miért lyukas az amerikai fánk?
Amerikába a holland telepesek vitték magukkal a fánkot, és bár az amerikai fánk teljesen más, mint az európai fánkok, egy érdekes történet azért ehhez is kötődik. Mégpedig a közepén lévő lyuk története. Eredetileg nem volt lyukas a fánk, és így sokszor maradt nyers a belseje, ami a legenda szerint egy szerencsés véletlen által oldódott meg. 1847 nyarán ugyanis egy hajó hatalmas viharba került, és a kormánykerék egy küllője átszúrta a kontrollálatlanul repkedő nyers fánktésztát. Minden falat számított, ezért így, lyukasan sütötték meg a vihar után a fánkot, és mivel így végre át is sült, ezután már mindig lyukasan sütötték.
Klasszikus szalagos fánk
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
- 6 dkg puha vaj
- 50 dkg liszt
- 4 dkg friss élesztő
- csipet só
- 2,5 dl tej
- 8 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- olaj a sütéshez
- porcukor és lekvár a tálaláshoz.
1. A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejbe langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk, konyharuhával letakarjuk, és újabb 15-20 percig kelesztjük.
3. Olajat hevítünk, majd a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.
Tipp: Mindenképpen szánjuk elég időt a kelesztésre, mert a könnyű, megfelelően kelesztett fánk gyorsan felfújódik, így szalagos lesz, nem merül el az olajban. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a külseje hamar megég, de a belseje nyers marad.
A fánk akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük, majd mikor megfordítjuk, nem tesszük vissza a fedőt és hirtelen megnő a tészta, így van egy rész, ahol nem éri úgy az olaj és ott nem kap színt.
New Orleans fánkja – Beignet
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):
- 175 ml tej
- 340 ml kefir
- 4 tk. szárított élesztő
- 2 ½ ek. kristálycukor
- 490 g finomliszt
- ½ tk. sütőpor
- ¼ tk. só
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
2. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
3. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
4. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
5. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.
A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Zeppola (olasz túrófánk)
Hozzávalók 15 kisebb fánkhoz:
- 25 dkg ricotta
- 1 tojás
- 12 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
- 2 ek. porcukor
- olaj a sütéshez
- csipet só
1. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel vagy két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a fánkokat.
2. Mindkét oldalát pirosra sütjük (magától átfordul). Lekvárral vagy csokoládékrémmel kínáljuk.
Rózsafánk
Hozzávalók 15 fánkhoz:
- 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 12 dkg cukor
- 3 tojás
- 3 ek. tejföl
- olaj a sütéshez
- lekvár és porcukor a tálaláshoz
1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.
Csokival töltött churros fánk
Hozzávalók:
- 1/4 csésze vaj, felkockázva
- 2 ek. barna cukor
- 1/2 tk. só
- 1 csésze víz
- 1 csésze liszt
- 1 tk. vanília
- 3-4 tojás
- 1/2 csésze csokichips
- olaj a sütéshez
- fahéjas cukor
- Egy nagyobb edény alatt kapcsold a tűzhelyet közepes-magas fokozatra, majd tedd bele a vajat, a barna cukrot, a sót és a vizet. Forrald fel, hogy a vaj teljesen megolvadjon.
- Ha felforrt, kapcsolj közepes lángra, és keverd hozzá a lisztet is. Addig kevergesd egy fakanállal, amíg össze nem áll formázható tésztává!
- Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a vaníliát, valamint egyesével keverd el benne a tojásokat.
- Az így kapott tésztát töltsd egy habzsákba, és formázz egy tepsire azonos méretű karikákat belőle. Minden karika tetejére helyezz pár darab csokichipset, majd nyomj még egy réteget rájuk a tésztából!
- Minimum 3 órára vagy akár egész éjszakára tedd hűtőbe.
- Hevíts olajat 175 fokosra egy mély lábosban, és kezdd el kisütni a fánkokat!
- Ha megsültek, egy papírtörlő segítségével itasd fel róluk az olajat, majd forgasd meg őket fahéjas cukorban!
Túrófánk citromkrémmel
Hozzávalók:
A túrófánkhoz:
- 200 g félzsíros tehéntúró
- 2 közepes méretű tojás
- 80 g finomliszt
- 1 ½ tk. sütőpor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek. kristálycukor
- ½ tk. vaníliakivonat (elhagyható)
- 1 liter étolaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz
- csipet só
- 90 g kockára vágott vaj
- 70-80 g kristálycukor (ízlés szerint)
- 150 ml frissen facsart citromlé (körülbelül 3 nagy citrom leve)
- 3 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 közepes méretű tojás
- csipet só
- A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém-állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
- A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
- Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
- Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk.
Sütőtökös fánkbombák
- 2 csésze liszt
- 3/4 csésze cukor
- 2 kk. sütőpor
- 2 kk. sütőtök fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér és szerecsendió elegye)
- 1 kk. só
- 1 és 1/4 csészényi sütőtökpüré
- 1 tojás
- 2 ek. olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
- a díszítéshez: 3/4 csésze cukor, 3 ek. sütőtök fűszerkeverék, fahéj vagy kakaó
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, a vajat és a tojást.
- A száraz keverékre öntsd rá a folyadékot és keverd össze alaposan.
- Az így kapott tésztából formázz kis golyókat, közben pedig hevíts olajat egy serpenyőben 160 fokosra.
- Egyszerre 3-4 fánkbombát süss ki, körülbelül 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- A maradék cukrot és a fűszerkeveréket (használhatsz fahéjat vagy kakaót is) keverd össze és forgasd meg benne a még meleg fánkocskákat.
Éclair fánk
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 125 ml tej
- 125 ml víz
- 1 kk. cukor
- 100 g vaj(vagy 1 dl étolaj)
- 4 tojás
- A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
- Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
- Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
- 200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat.
Berlini töltött minifánk
Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
- 4 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj, olvasztva
- 3 tojássárgája
- 2 ek. rum
- olaj a sütéshez
- kristálycukor a forgatáshoz
A töltelékhez: - 1 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.