Kollagén...
A kollagén testünk körülbelül egynegyedét teszi ki. Szervezetünk ezt a fehérjét aminosavakból állítja elő, így ha nem eszünk kollagénben gazdag élelmiszereket vagy kiegészítőket, akkor a szervezetünk sem képes előállítani ezeket az anyagokat, így az ember hamarabb öregszik, egyre inkább törekszik arra, hogy megőrizze bőrének fiatalos megjelenését.
A kollagén azonban bőrünkben 60 év után nem pótlódik. Ehhez persze összevásárolnak az emberek mindenféle csodakrémet, melyek ránctalanítanak, hidratálnak vagy vitaminnal dúsítják fel a bőrüket.
Persze a legtöbb ilyen krémnek a fő hatóanyaga maga a kollagén, ami magának a bőrnek a strukturális szerkezetét javítja, felületét szilárddá és puhává varázsolja.
Az emberi szervezet ugyan természetes úton is képes a kollagént előállítani, ám az öregedéssel ez a termelés lelassul, így a bőr elveszíti rugalmasságát.
A kollagén már étrend kiegészítő formájában is beszerezhetjük, így pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget.
A szem és a száj körül megjelenő ráncok az öregedés első jelei.
Sok ember implantátumokat vagy injektálható töltőanyagokkal igyekszik ezeket a vonalakat eltüntetni és újra simább megjelenést kölcsönözni az arcnak.
Általában a szarvasmarha bizonyos anyagait injekciózzák be a kívánt bőrfelületbe. Az eljárás egyszerű, csak egy rövid gyógyulási idővel kell számolni, ugyanakkor nem hoz tartós eredményt. Ezzel szemben a kollagén rendszeres fogyasztásával sokkal természetesebb módon és tartósabban tölthetjük fel a ráncainkat.
Fontos tehát, hogy nagy mennyiségben fogyasszunk teljes értékű fehérjéket és C-vitamint, hogy a szervezet kollagén szintje megfelelő legyen. C-vitamin nélkül a szervezet kollagéntermelése teljesen leáll, ami skorbutot is eredményezhet.
Az úgynevezett photoaging egy olyan bőrbetegség, ami a bőr korai öregedését, a kollagén rostok sérülését, az elasztin termelődésének lelassulását eredményezik.
Ilyenkor a bőr papírvékonnyá válik és meglehetősen gyorsan kezd el ráncosodni. Kialakulnak a mély ráncok, a bőr kiszárad és elszíneződik. A photoaging betegséget is vissza lehet fordítani a kollagén kapszulák szedésével, hiszen az elvesztett fehérjét pótolják.
Az embereknél harmincas éveiktől kezdve az öregedés számtalan jele jelentkezhet az arcon, a szemeken és a nyaki területeken. A puha bőrszövetek vesztenek térfogatukból, a homloki ráncok és az orrtól a szájszélig húzódó ráncok erőteljesebbé válhatnak.
Oka elsősorban a bőr hialuronsav tartalmának csökkenése, ami a bőr vízmegkötő képességében játszik fontos szerepet. A bőr víztartalmának csökkenése, a rugalmas rostok számának csökkenése vezet a bőr öregedéséhez.
Az ábrán a szem körüli ráncok kialakulása és fokozatos mélyülése látható:
Gyakori tünet a ráncok megjelenése és arc bőrének petyhüdté válása, ami esztétikai és pszichés panaszokat okozhat. Oka az arc és nyak bőrének öregedése, víztartalmának, ezzel együtt rugalmasságának elvesztése.
A fentieket demonstrálom a következő példával. A forró víz kiszívja a nedvességet a bőrből, ezáltal a bőr ráncossá válik. Persze ez a "ráncosodás" időleges, kb. 10-15 perc alatt a bőr "hidratálódik" és visszanyeri eredeti formáját. A valóságban a folyamat ugyanígy játszódik le, csak jóval lassabban és mivel megfogyatkoznak a bőrben lévő hidratálást segítő anyagok (hialuronsav), nem visszafordítható.
A kollagén egy állati eredetű élelmiszer, de a gombákban is találunk kollagént. A kollagén hozzájárul az inak, a szalagok és más kollagén alapú szövetek építéséhez. A kollagén aminosavakból épül fel, melyeket fibroblasztok és oszteoblasztok alkotnak. Az állati kollagén egy jó forrása az aminosav építőköveinek, de az is fontos, hogy többféle zöldséget, magvakat és hüvelyeseket együnk a nap folyamán, mert e növényi fehérjék is részt vesznek a kollagén felépítésében.
A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén. A legtöbb kollagén ezeknek az állatoknak az inaiban, porcaiban és bőrében található meg, amit legtöbbször nem használunk fel az ételekben. A csontok is sok kollagént tartalmaznak, de sajnos ezeket a részeket sem fogyasztjuk el. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.
Az étkezési zselatin éppen olyan fehérjékből épül fel, mint a kollagén. A zselatinnak kevés színe, íze vagy szaga van, így kiválóan lehet használni sok ételhez. Sok édesség és desszert készül belőle, pedig sokan nem is tudják, hogy a zselatin állati alapú élelmiszer - sertés vagy marha bőrből, csontból vagy porcból állítják elő.
Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, akkor nyugodtan fogyaszthatunk kollagén kapszulákat helyette. A cápaporc például a kollagénen túl kalciumot és ként is tartalmaz és a kondroitin kiegészítő is igazán nagyszerű eredményeket nyújthat a számunkra. A koncentrált zselatin ugyanazokat a hatásokat biztosítja, mint a kollagén tartalmú élelmiszerek. Ezek a kapszulák segíthetnek a porcok állapotának javításában, a csontok rugalmasságának fokozásában és az ízületi gyulladások enyhítésében is.
A halból készült kollagén minőségileg magasan kiemelkedik. A halból készült kollagént tartják a prémium kategóriának, azt is lehet mondani, hogy a kollagének között a "Kollagének Királynője". Fontos tudni, hogy a halak szélsőséges hőmérsékleti, mélység és nyomás beli körülmények között élnek, így a halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi. A hal kollagén szerkezeti egysége lényegesen kisebb, aminek eredményeképpen könnyebben felszívódik a testben, mint a más forrásból nyert kollagén. Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása.
A nemzetközi tudományos kutatók az életkor előrehaladtával egyenes arányban emelkedő mennyiséget javasolnak, hiszen a 25 éves korunk után egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, majd 50.-60. életévünkre teljesen leáll a kollagén termelésével.
Az életkor szerinti javasolt mennyiségek a következők:
18-30 éves korig 5.000 mg-ot,
30-50 éves korig 10.000 mg-ot,
50 éves kor felett 15.000 mg-ot érdemes elfogyasztani naponta legalább.
Szervezetünk legkönnyebben a vízben feloldott por formájú kollagént tudja hasznosítani, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy kapszula formában maximum 400 mg kollagén tartalmú készítmény elérhető, ezért már a napi 5000 mg-hoz is több mint 12 kapszulát lenne szükséges elfogyasztani.
BewSlim (ejtsd: bjúszlim) egy kiváló tápértékű instant ital, mely a mélytengeri halak kollagén és a magas rost tartalmú gabonák ideális arányú keverékét tartalmazza. A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb és legszükségesebb fehérjéje. Jelenléte nélkülözhetetlen a bőr kötőszöveti állományában, felelős a bőrünk, a szervek, szöveteink kialakulásáért, a haj és a körmök egészségéért, a csontok, a fogak szilárdságáért. (12 csomag/doboz) 4990 Ft
A Bewslim ital rendszeres fogyasztásával;