Miért jó a quinoa (ejtsd: kvinoa) és hogyan használjuk?
Csak néhány a quinoa superfood számtalan jótékony tulajdonsága közül:
-
Gluténmentes, könnyen emészthető
-
Rostban gazdag, komplex szénhidrát forrás
-
Magas a fehérjetartalma (14%)
-
B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas tartalma magas
-
Gyulladásgátló hatása van
-
Alacsony kalóriatartalmú és lúgosít is
Mihez főzzünk quinoát?
A quinoa semleges ízű, de édesen és sósan is finom. Tökéletes salátákba keverve, pörköltek, húsok mellé, hal ételekhez. Készíthetünk belőle quinoa kását is, dúsítva magvakkal vagy gyümölccsel.
A quinoa tökéletes elkészítése
-
Alaposan át kell mosni, mert egyfajta kesernyés anyag található a külsején, amivel a bogarakat távol tartja magától.
-
Miután lemostuk, egy főzőedényben/serpenyőben lepiríthatod, mint a tarhonyát, egy kis zsiradékon. Vagy pirítás nélkül dupla mennyiségű sós vízben feltesszük főzni (egy bögre quinoa, két bögre víz), körülbelül 20 percig.
-
5 perc után kevergessük meg, nézzük meg mennyi vizet vett fel. Ha nagyon felszívta, tegyünk még rá: a quinoa a háromszorosára dagad. Körülbelül 15 perc után, amikor elfőtt a víz, lefedve 5-10 percig hagyjuk a saját gőzében.
A quinoa semleges íze nagyon jól illik az édes és sós ételekhez egyaránt.
Kiválóan fűszerezhető, rostban gazdag alapanyag, legyen szó aszalt gyümölcsös reggelikről, kásákról, wokban és csőben sült főételekről, vagy desszertek, muffinok alkotásáról. A quinoa felhasználásával húsmentes fasírtokat, töltelékeket, salátákat készíthetünk, valamint rizs- és köles köreteinket is teljes mértékben helyettesíthetjük.
Nagyon izgalmas ízvilágú és laktató fogásokat készíthetünk zöldségekkel (főleg répával, céklával, spenóttal), gyümölcsökkel (pl. almával, avokádóval) és fűszerekkel párosítva.
Zöldséges quinoa
- Víz 4 dl
- Quinoa 200 g
- Cukkini, paprika, paradicsom, póréhagyma ami van a kertben! Lehet brokkolit, sőt gombát is belerakni!
Elkészítjük az alaplevet (ha nincs otthon, csak morzsoljuk a leveskockát a vízbe és forraljuk fel). Ha forró az alaplé, belerakjuk a megmosott quinoát megfőzzük körülbelül 20 perc alatt. Lefedve félrerakjuk, míg elkészítjük a zöldségeket.
A felkockázott zöldségeket egy kis forró olívaolajon megpirítjuk pár perc alatt, majd a quinoához keverjük. Ha brokkolival készítjük, akkor azt előtte pároljuk meg.
Elkészült a szuperegészséges, vitamindús, laktató zöldséges quinoa!
Quinoa saláta (Tabbouleh)
Elkészítjük a quinoát a fent leírt módon. Megmossuk, megpucoljuk, felaprítjuk a zöldségeket: hagymát karikára, uborkát kockákra, paradicsomot negyedelve, petrezselymet apróra (jó sok petrezselymet). Ezeket beleöntjük egy nagy salátástálba. Öntünk rá olívaolajat és ráfacsarunk 2 citrom levét is, majd sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült quinoát hagyjuk hűlni, és amikor már nem forró hozzáadjuk a zöldségekhez, jól egybekeverjük. Megkóstoljuk, ha száraz, tegyünk még rá olívaolajat! Pár órát állni hagyjuk tálalás előtt és így lesz tökéletes ez a quinoasaláta.
Mediterrán quinoa kása
- 50 g quinoa
- 2.5 dl növényi tej
- 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/4 kávéskanál himalaya só
- vanilia kivonat
- 1 evőkanál méz
- fél marék bogyós gyümölcs: szamóca, áfonya, málna, eper
Egy lábasban szárazon keverjük össze a quinoát, és a fahéjat, majd közepes lángon, kevergetve, kicsit melegítsük át, ügyelve arra, hogy nehogy megégjen. Ezután adjuk hozzá a növényi tejet, a himalaya sót, és jól keverjük el. Takarékon, lefedve, lassú tűzön főzzük 10-12 percig. Ha elkészült, keverjük hozzá a vanilia kivonatot és egy kis mézet. Öntsük ki egy tálkába és a tetejét díszítsük gyümölcsökkel. Laktató, egészséges és finom, jó étvágyat hozzá!
A quinoa nem gabona, mégis kiváló köret, elkészítése is egyszerű, ráadásul nagyon egészséges!
Nem szeretnénk ezt a növényt misztifikálni, egyébként sem hiszünk a csodaszerekben, és szuperélelmiszerekben, ennek ellenére érdemes elolvasni, miért is lehet jó a fogyasztása.
Ásványi anyag tartalom (100gr)
Kalcium - 17mg (2%)
Vas -1,5mg (8%
Magnézium - 64mg (16%)
Ez az egészen apró magocska Dél-Amerikából származik, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. A növény akár 180 cm-es is lehet, és a magok a szár csúcsán nőnek. Hozzánk natúr vagy puffasztott változatban érkezik. Mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
A quinoa annyira menő, hogy 2013 többek közt az ő éve is volt - jelentsen ez bármit -, ezért a Huffington Post összegyűjtött néhány adatot, amit eddig még nem tudtunk erről a növényről.
Nem is gabona
Meglepő, de tényleg így van, a parajok és a céklák családjába tartozó növény. Annak ellenére, hogy Európában a magját fogyasztják, a levele is ehető.
Teljesértékű fehérjét tartalmaz
Már 1955-ben szupersztárnak nevezték a növényt a "A quinoa és cañihua,tápanyagtartalma, fehérje minősége - étkezési magok az Andok-hegységben" című bestsellerben. Ebben egészen odáig mentek, hogy azt írták: "Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá, mint semmilyen más növény vagy állat."
Ez az oka, hogy a quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.
A kalóriatartalma 100 grammban 120, szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm benne.
Nem minden quinoa egyforma
Több mint 120 fajta létezik belőle, legalábbis a Gabonatanács közlése szerint. A legismertebb a fehér, a vörös és a fekete verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják, a fekete verzió pedig édesebb egy kicsit. A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle, de ha van otthon egy malmunk, akkor elég csak a magot megvenni.
Öblítés nélkül nem jó
Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt, biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon a pici szemek.
Hogyan főzzük?
Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.
Ismerkedéshez akár a rizs egy részét is kiválthatjuk vele, ekkor a víz a rizs+quinoa mennyiségének kétszerese, kis lángon, fedő alatt addig kell főzni, amíg minden folyadékot felvesz.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.