Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif 

Reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot...

 

 

A fehérjében és rostban gazdag reggelik:

  

avokados piritos

 

A rostban, fehérjében, egészséges zsírokban gazdag reggelik segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, hosszútávon teltségérzetet biztosítanak, ezért cukorbetegségben érintettek számára is fogyaszthatók.

Amellett, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok drasztikus inzulinválaszt váltanak ki a szervezetből, ezért ezeket javasolt minimalizálni, diabétesz esetén számos egyéb étkezési szabályt be kell tartani. A diétában a cukorbetegség típusa mellett egyéni adottságokat, akár a testsúlyt vagy a kort is fontos lehet figyelembe venni. 

 

Image #0 

A gabonakorpában található béta-glükán az összetett szénhidrátok révén megakadályozza a vércukorszint ingadozását. A teljes kiőrlésű termékek ezért is biztosítanak hosszabban tartó teltségérzetet. Rosttartalmuk jelentős, ami az emésztési folyamatokat is segíti.

 

Image #1 

A szénhidrát és a fehérje együtt fogyasztva, például a zabkásában lassabb felszívódást biztosít, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegeknek inkább vízzel ajánlott megfőzni, mivel számukra a tejtermékek inkább már tízóraira ajánlottak. Alacsony glikémiás indexű bogyós gyümölcsökkel is fogyasztható.

 

 

Image #2

A közel-keleti, bulguros-petrezselymes saláta, a tabulé tele van rosttal és lassan felszívódó szénhidráttal. A petrezselyem C-vitaminban és vízhajtó káliumban is rendkívül gazdag. Ha marad belőle, ebédnél köretként is megállja a helyét.

 

 

Image #3

A tojás csaknem minden, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz. Fehérjében és zsírokban gazdag, ami szintén jótékonyan hat a vércukorszintre. Rostban gazdag zöldségekkel összesütve még egészségesebb.

 

 

Image #4

A cukorbetegek és a fogyókúrázók diétájának is alapvető eleme a sok zöldség fogyasztása. A vegyes zöldségből készült, rostban gazdag salátát a sajt fehérjetartalma egészíti ki. Magvakkal megszórva, olívaolajjal a legjobb.

 

Image #5 

A zöldségeket, persze, nem csak salátákkal lehet bevinni a szervezetbe. Egészséges alternatívát jelentenek a zöldségfasírtok is, a céklából és sárgarépából készült finomság előző este is kisüthető tepsiben.

 

Image #6 

A csicseriborsóból készült hummusz rostban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Kutatások szerint fogyasztása alacsonyabb és stabilabb vércukorszintet biztosít. Nyers zöldségekkel, paprikával, répával párosítva különösen hasznos. 

 

Image #7 

Az avokádó tápláló, ásványi anyagokban és rostban gazdag alapanyag. Egy tanulmány szerint a benne levő telítetlen zsírsavak jelentős javulást eredményeztek a vércukorszint stabilizálásában: nem ugrott meg tőle hirtelen, és később sem esett le túlzottan a szint. 

 

 

Image #8

A tonhalsaláta szénhidrátszegény, fehérjében gazdag reggeli.

A hal omega-3-tartalmáról kimutatták, hogy a vércukorszintre jótékony hatással van. Házi majonézzel elkerülhető a felesleges cukorbevitel is.

 

Image #9

chiapuding ásványi anyagokban gazdag, ideális fehérje- és rostforrás, ráadásul omega-3 zsírsavat is tartalmaz, segít csökkenteni a trigliceridszintet, megelőzni a szívbetegségeket. Jótékonyan hat a szénhidrát-anyagcserére, ám túl sokat sem szabad fogyasztani belőle.

Zabpelyhes reggelik:

 

Image #6

Tojásrántottába is kiváló: nem kell hozzá más, mint zabpehely és tojás. Utóbbi alacsony kalóriatartalmú, ellenben rengeteg vitamint és fehérjét tartalmaz, magyarán elég energiát ad a nap beindításához, illetve csökkenti az étvágyad.

A pontos recept:A zabpelyhes omletthez mindössze két olcsó alapanyagra lesz szükséged: zabpehelyre és tojásra. A tojásban kevés a kalória, viszont sok-sok vitamin és rengeteg fehérje van, ezért ellát a nap kezdéséhez szükséges energiával, segít regenerálódni 

A zabpehely emellé jó rost- és egészséges szénhidrátforrás, mely tartósan laktat, tisztítja a bélrendszert, és olyan állagot ad az omlettnek, hogy nem fogod mellőle hiányolni a kenyeret, sőt, akár köretként is fogyaszthatod húsokhoz, halhoz, vagy főételként zöldségekkel.

 

Elkészítés

 A zabpelyhes omlett elkészítéséhez közepesen nagy lángra tegyél fel egy tapadásmentes serpenyőt melegedni - ha ilyened nincs, egy fél evőkanál olíva- vagy kókuszolaj kell alá. A melegedő serpenyőbe szórj bele három evőkanál zabpelyhet, és kezdd el pirítani. Néha mozgasd meg, miközben egy tálkában felversz két tojást. Amikor a pelyhek megpirultak, öntsd őket nyakon a tojással, és sózd meg a sülő omlettet. Ha a tojás egyik oldala megsült, és kissé felszívta a zabpehely, nyúlj alá lapos fakanállal és fordítsd át. Amikor a másik oldala is átsült, elkészült az étel. Tálald friss zöldségekkel, például paradicsommal vagy paprikával es uborkával !

 

 

 

Image #8

 

Vörös áfonyás zabkásához közepes fokozaton, két-három percig melegíts egy teáskanál kókuszolajat 30 milliliter zabbal. A tűzről levéve, majd tedd félre. Szintén közepes lángon, hat-nyolc percig főzz fel 40 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel. Keverd össze, majd szórd meg 125 milliliter friss vörös áfonyával és egy kisebb, felkockázott almával.

 

Image #1

 

Zabpehely mandulával és bogyós gyümölccsel: öt-hat percig, folyamatosan keverve melegíts fel 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, egy teáskanál vaníliakivonattal és egy evőkanál reszelt citromhéjjal. Ha elkészültél, kanalazd tányérra, és adj hozzá 125 milliliter friss vagy fagyasztott bogyósgyümölcs-keveréket. A tetejét szórd meg 20 gramm apróra vágott mandulával.

 

Image #3

Az almás-fahéjas zabpehelyhez használj lehetőleg egy nagyobb, savanyú zöld almát. Önts forró vizet 70 milliliter zabpehelyre, adj hozzá egy teáskanál őrölt fahéjat, egy kanál diót, várj, amíg megszívja magát, majd kicsumázva és felkockázva keverd hozzá a gyümölcsöt is. A fahéj segít, hogy az alma ne dobja meg nagyon a vércukorszintedet.

 

Image #4

 

Zabkása chiamaggal és citrusokkal: 40 gramm zabpelyhet keverj össze dupla ilyen mennyiségű vízzel vagy magtejjel, illetve 30 gramm chiamaggal, és hagyd fél órát állni, vagy, amíg kellően megszívják magukat. Közepes lángon kevergesd, amíg felforr, egy-két perc elteltével pedig vedd le a tűzről. A tetejére jöhetnek a citrusok, melyek különösen jó ízt adnak.

 

 

Image #7

Készíts sütőtökös-fahéjas zabpelyhet, görög joghurttal! Hat-nyolc percig, közepes lángon melegíts fel 70 milliliter zabot 130 milliliter vízzel, 70 milliliter főtt, házi sütőtökpürével, fél teáskanál fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval. A pohárba rétegezheted felváltva a három evőkanál joghurttal.

 

lohere.gif

 Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 269
Tegnapi: 236
Heti: 2 018
Havi: 5 082
Össz.: 1 139 479

Látogatottság növelés
Oldal: ......Reggelire.....
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »