Oda kell figyelnünk, milyen típusú műanyag palackban tárolják a vizet.az ételeket Egyes típusok ugyanis komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő.
1-es típus: ez az ábra szerepel a legtöbb üdítő és ásványvíz palackján. Egyszeri használata nem jár komolyabb következményekkel, ám ha sokáig újra és újra töltjük, a műanyagból és a repedéseken át olyan baktériumok juthatnak a szervezetbe, amelyek légzőszervi problémákat, menstruációs és hormonzavarokat okozhatnak.
A 2-es típus, a HDPE a legbiztonságosabb műanyagtípusként van számontartva, mert nem bocsát ki kémiai anyagokat.
A 3-as típust messze kerüld el: ez a legkárosabb az egészségre, egyesek szerint még rákkeltő hatása is lehet.
Bár a 4-es típus nem minősül károsnak, mégsem javasolt víz palackozására használni. Inkább szatyrok és fóliák készülnek belőle.
Az 5-ös típusú csomagolásokban általában szirupokat vagy joghurtokat tarthatunk. Biztonságosnak minősülnek.
A 6-os típusú műanyagot főleg ételek csomagolására használják – nem kellene, ugyanis egy sztirol nevű kemikáliát bocsát az ételbe, ami rákkeltő hatású.
Ha valamit biztosan kerülj, akkor az a 7-es típus: ide tartozik minden olyan műanyag, aminek összetétele nincs meghatározva, ezért különösen veszélyes lehet.