AZ EGÉSZSÉGES AVOCÁDÓ...
Az avokádó nagyon jó E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz.
Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.
Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír. Nem túl alacsony kalóriatartalmú gyümölcs: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.
Érdekességképp meg kell említenem, hogy amíg a legtöbb gyümölcsnek az érés folyamán nő a cukortartalma, addig az avokádó cukortartalma az idő előrehaladtával csökken.
A kozmetikai ipar is előszeretettel használja különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként. Otthon tejföllel kikevert avokádópürével lehet táplálni a bőrünket. Mézzel és lime-lével kikevert püréből arcpakolást készíthetünk.
Mindig hibátlan avokádót vegyünk. Ha nem a vásárlás idején tervezzük felhasználni a gyümölcsöt, akkor vehetünk nem túl érettet, hiszen a konyhában, szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérik és kellemesen megpuhul.
Ha viszont érettre vágyunk, akkor olyat keressünk, aminek minden oldalán egyforma az állaga, foltoktól, puhább részektől mentes. Az érett példányokat néhány napig még a hűtőben lehet tárolni. Az érett avokádónak nagyjából olyan az állaga, mint egy érett baracknak.
Az avocádóból minimum 500 féle van, ezek közül a leggyakrabban az alábbiakat használjuk:
• Hass avokádó – A Hass avokádó a leggyakoribban asztalra kerülő avokádófajta. Ennek legfőbb oka, hogy ez a fajta fa egész évben hoz gyümölcsöt, így folyamatosan ellátja a piacot avokádóval. A kaliforniai termőterületeken is ezt a fajtát ültetik. A Hass avokádó gyümölcse érett állapotában lila színű, könnyen felhasználható, hámozható és nagyon kellemes, gazdag ízzel bír.
• Bacon Avocado – A Bacon Avocado tél közepétől tavasz elejéig terem, így sokkal korlátozottabb a piaca, mint a Hassnak. Az érett Bacon avokádó héja zöld, könnyen pucolható, és könnyed, friss íze van.
• Fuerte Avocado – A Fuerte spanyol jelentése erős, mert ez az avokádófajta a hideggel dacolva is terem, tél közepétől tavaszig. Keményebb héjú, de jól pucolható, gazdag, krémes ízzel bíró avokádó.
Avocadó főtt tojással...
4 darab tojást felteszünk főzni sós vizbe
- a viz a tojásokat lepje el.
- a forrás után a gázt elzárjuk,
- a tojásokat 15 percig a fedő alatt pároljuk
- a vizet leöntjük és hideg vizzel a tojásokat lehütjük
- a tojás héjától könnyen letisztitjuk
- a főtt tojásokat villával összetörjük
- az avocadót a képen látható módon kettévágjuk, a magot kivesszük
- a magot három helyen a képen látható módon villával megszúrjuk, - fokpiszkálóval egy pohár vizbe helyezzük gyökereztetni, a vizet két naponként utána kell tölteni, hogy mindig félig vizbe maradjon a mag.
- az avocadó belsejét kanállal kikaparjuk, és a főtt tojáshoz adjuk
- teszünk hozzá egy csipet sót
- egy pici őrölt borsot
- egy-két fokhagyma gerezdet,- apróra vágva
- vágott petrezselymet
- apróra vágott hagymát
- pici citromlevet
- végül kurkumával és egy pici cury porral izesitjük
- jól összekavarjuk két evőkanál clórmentes - szürt csapvizzel.
- rozskenyér kockákra kenjük az elkészült avocádós tojást
- paradicsommal, uborkával, zöldpaprikával - aki szereti hagymával tuningolhatja a képen látható módon.
- zöld teával fogyasztva csodálatos reggeli!
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!