Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 A Crohn-betegség a bélrendszer nyálkahártyájának - gyakran mélyen az érintett bélszakasz szöveteibe hatoló - gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége.

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, amely a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, ezáltal súlyos hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet.

Kiváltó ok: baktérium, virus, és az étrend!

 

Megoldás: a PALEOLIT ÉTKEZÉS

 

  • Kerülj minden gabonafélét, burgonyát, kukoricát, cukrot, nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert (pl. a hajdinát is)
  • Kerüld a hüvelyeseket, mert lektin található bennük, ami mérgező, áteresztővé teszi a bélfalat, és az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő
  • Nyugodtan egyed a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Szerintem fogyasztható a sajt is, ez kevésbé veszélyes, mint a többi tejtermék. Egészséges a tojás is. A zsíroktól sem kell félned, nem a zsírok okozzák az érelmeszesedést.
  • Bárhol is talál az ebédidő, mindig tudsz venni gyümölcsöt, salátának való zöldségeket, kolbászt, sonkát, sajtot.
  • Köretnek bármikor készíthetsz összedarabolt gyümölcsökből készült salátát.
  • A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minnél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha gluténérzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!


A diéta fő alkotói - a húsfélék mellett - a zöldségek

 

A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya  meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb. A hús arányait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolit diéta anyagilag igen megterhelőnek számít.

A legnagyobb arányban hús fogyasztható a paleolit étrendben

A legnagyobb arányban hús fogyasztható a paleolit étrendben

A "0" vércsoportú egyéneknek vörös hús ajánlott!

Az "A" vércsoportúak fehér húsokat egyenek..csirke , hal ,kacsa.

csillagok_1_sor.gif

 

A tej tilos, de pótolható növényi tejekkel

A paleolit életmódnál a különféle hidegen sajtolt olajok mellett engedélyezett libazsír, kókuszzsír használata. Nyugodtan ehetünk sonkát, szalámit. Tej helyett ihatunk, mandulából vagy más csonthéjasból, kókuszból készített tejet.

 Bár a tej nem megengedett, sok paleo életmód leírásban, alapanyaglistában szerepelnek a sajtok, főleg a keménysajtok.

 

 Különféle olajos magvak, aszalt gyümölcsök is beépíthetőek a diétába

A paleolit életmód alapján étkezve nagyon könnyedén készíthetünk különféle zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat különféle salátákkal. A zöldségekből főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként mehetnek a húsfélék, illetve a tojás. Ha eljön a szezonja, a paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a különféle rakott zöldségek.

 

A húsos ételeknél elég széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A különféle natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, de a speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból kapott liszttel nem csak a húsokat panírozhatjuk, hanem süteményeket is süthetünk. A csonthéjasok mellett a sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz használata, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajával is, de banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk

Őrölt alapanyagok – őrlemények:

 

  • Kókusz, ha másként nem, de kókuszreszelék őrlésével mindig hozzá lehet jutni, és a legolcsóbbak egyike; a gond vele csak annyi, hogy némelykor telítődünk a kókusz ízével
  • Szezámmag – szezámmag őrleménye
  • Szezámpehely – készen lehet kapni; én nagyon szeretem, viszont ha túl sokat teszünk az ételbe kesernyés lehet az íze; a kesernyés ízt sós ételekben őrölt köménnyel lehet közömbösíteni
  • Lenmag – tojás nélküli sütéshez is, vagy tészták változatosabbá tételéhez, kiváló ragasztó hatása van; vízzel felöntve megduzzad
  • Mandula – hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye, vagy malomipari termékként forgalmazott; semleges ízű, ezért kiválóan alkalmas mindenféle paleo kenyér, illetve paleos sütemény alapanyagának – szezonális termék ugyan, de gyakorlatilag egész télen kapható
  • Dió – a dió őrleménye; előnyben vannak azok, akiknek saját fáik vannak, mert egyébként igen drága
  • Mák – a mák őrleménye vagy malomipari termék
  • Tökmag – hántolt tökmag őrleménye vagy malomipari termék; speciális karakteres íze miatt kevesen szeretik; a lisztek harmadolására vagy negyedelésére – ízesítésre kiválóan alkalmas
  • Mogyoró – őrölt (bokron termő) házi mogyoró, mely elsősorban süteménykészítésre alkalmas (A  fán termő – török mogyoró is elfogadott a paleoban, de Magyarországon nem termesztik.)
  • Az amerikai mogyoró, más néven földi mogyoró a paleoban tilos!
  • 2015 legújabb paleo lisztje a zöld banán liszt.

 

  • Zabpehely, zabliszt – zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni – a zab csak kompromisszum a hazai paleoban, megtűrt amiatt, hogy lassan felszívódó szénhidrát, az avenin tartalma esetleg – főleg gyerekeknél – gluténérzékenyek reakcióit válthatja ki, egyébként viszont gluténmentes.

 

  • Utifűmaghéj, útifűmaghéj liszt (2014) – Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Csak olyanoknak ajánlom, akik nem érzékenyek a hashajtó hatására. A liszt formátuma igazán kiváló állag javító anyag.
  • Chia-mag – A kenyerek vizes állagának megszüntetésére is lehet használni. Egyébként pudingok is készíthetők a segítségével.

 

Tojás:

 

  • Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség – önmagában való fogyasztáshoz, ételek sűrítéséhez, sütemények és kenyerek sütéséhez

 

Húsfélék:

 

  • Érdemes a mélyhűtőben lehetőleg előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst tartani
  • A halak fogyasztása különösen preferált, hiszen a bennük lévő omega3 kiváló zsír

 

Zöldségek:

 

  • Friss zöldségek a hűtőben
  • Gyorsfagyasztott zöldségek a mélyhűtőben – előre darabolva, kiadagolva
  • Vöröshagymát, fokhagymát érdemes előre nagyobb mennyiséget megpucolni, darabolni, és a mélyhűtőben tárolni -, amennyiben az életmódunk olyan, hogy általában gyorsan kell összeütnünk valamit
  • A paradicsom és a padlizsán, ha jól érett – használható, de tudni kell, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek, alul működő pajzsmirigyeseknek nem ajánlott (főve kompromisszum!)
  • Pritamin paprikából érdemes ízesítésre előre krémeket készíteni
  • A szója nem paleo, mert hüvelyes növény – kivétel lehet kompromisszumként az a fajta szója, melyet a japánok esznek. A japánok a szóját évekig érlelik – fermentálják, és így már fogyasztásra alkalmas lesz. Sajnos nagyon sok termék, különösen a húsfélék tartalmaznak sok hozzáadott feldolgozatlan szóját – pl. a virsli, az olcsó kötözött sonkák stb.

 

Gyümölcsök:

 

  • Idénynek megfelelően friss gyümölcsök
  • Gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök
  • A cukor nélkül készített lekvárok és kompótok a főzés miatt csak kompromisszumnak számítanak.

 

“Tejtermékek”:

 

  • Kókusztej – sokféle konzerv és por alakú kiszerelésben kapható, készíthető házilag is
  • Létezik kókusztejszín – Cocomas (a legjobb áron kapható)
  • Mandulatej – lehet házilag készíteni
  • Kesudiótej – kiváló minőségű tej, a tehéntejre leginkább hasonlít az íze
  • Zabtej – miután zabból van, ezért kompromisszum; van, aki szereti
  • Rizstej, szójatej – nem paleo tejek
  • Vaj – tisztított vaj (ghee) – Az utóbbi a legmegbízhatóbb, de vajból jó minőségű használható, miután a vaj a tejnek a zsírja.
  • Kemény sajt – Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; félkemény ugyan, de erősen kompromisszumként – használjuk a Trappistát, az Ementálit stb.

 

Fűszerek:

 

  • Korlátlanul használhatóak és érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől – a só, bors, paprika alkalmazásától, ezért tartsunk otthon sokféle fűszert; ilyen nagy felfedezésem pl a gyömbér vagy a kurkuma, cury!

 

Édesítőszerek:

 

  • Stevia – magyar nevén jázminpakóca (cserjeféle) – lehet kapni szárított levél, folyadék, por és tabletta formában; a leveles formát régen használtam pl. paradicsommártás ízesítésére, tehát olyan ételbe, ahol mindegy, hogy megszínezi-e; folyékony formájának sajnos egy speciális mellékíze van, ezért sokan nem szeretjük, de van olyan, akit ez nem zavar; a stevia por nekem nagyon bevált, mert már nincs intenzív mellékíze – kivonták belőle, és szerintem süteményekben sokkal jobb használni, mint a nyírfacukrot, mert a cukortól a sütemény tésztája inkább folyós lesz; a stevia tabletta kiváló kávéba, teába, ha valaki igényli az édes ízt
  • Nyírfacukor – többféle néven forgalmazzák, mint pl. xukor, xylitol stb.; lehet belőle akár porcukrot őrölni;  vigyázni kell, mert különösen kezdetben hashajtó hatása van; a szervezet lassan megszokja; háziállatoknak – kutyáknak pl. kimondottan ártalmas, mert nem tudják megemészteni
  • A tiszta sacharin paleo, csak jól nézd meg a dobozt, hogy valóban kizárólag sacharin legyen az édesítőben
  • Méz – kis mennyiségben használható kompromisszum
  • Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)

lohere.gif

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 222
Tegnapi: 61
Heti: 417
Havi: 3 266
Össz.: 1 168 944

Látogatottság növelés
Oldal: 139.Paleolit étkezés...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »