Alábbiakat kellene kerülni...
A rákos megbetegedések többségét valamilyen környezeti tényező okozza, mindenki tisztában van például a dohányzás, a túlhajszolt, egészségtelen életmód vagy a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeivel.
Vannak azonban olyan anyagok, amelyeknek talán még a nevüket sem hallottuk, és mégis károsítanak. Rákkeltő anyagok, amelyek hosszú távon daganatos megbetegedést okozhatnak. Fontos a feltételes mód, mert egy-egy anyag rákkeltő hatását nagyon nehéz bizonyítani, a legtöbb esetben pro és kontra tanulmányok is fellelhetők ugyanazon termékre vonatkozóan.
Az E951, az aszpartám light, zero és cukornélküli termékben fordul elő.
Az E310, a propil-gallát zacskós levesekben és rágógumikban található meg.
Fölfújja a tésztát, ezért kenyérben, lisztben találkozhatunk a kálium-bromáttal.
Az E150 mesterséges karamellszínezék, üdítőkben, alkoholos italokban találkozhatunk vele.
Növényi olajokban, kukoricapelyhekben, burgonyachipsekben fordulhat elő a butil-hidroxi-anizol, az E320.
Az E407, a karragén egy zselésítő, állagjavító anyag, felhasználhatják jégkrémekben, pudingokban, fogkrémekben, bármilyen krémes-kocsonyás termékben.
Ólom és ólomszármazékok.
Dízel kipufogógázok.
Az LCD tévék gyártása során használt indium-foszfid.
Festékekben, naptejekben és ételszínezékként alkalmazott titán-dioxid.
Hegesztőgázok.
Műanyagok gyártása során alkalmazott sztirol-7,8-oxid és sztirol.
Festékekhez, bevonatokhoz, tisztítószerekhez, tintákhoz használatos propilén-oxid.
Formaldehid, cigarettafüstből és kipufogógázokból kerülhet a szervezetbe.
Gyújtószerszámok töltéséhez vagy újratöltéséhez használják a metaldehidet.
Triklóretilén, amit textíliák, ruhaneműk száraz tisztítására használják.
Poliklórozott bifenil, hidraulikus rendszerekben, kenőanyagokként, illetve festékekben, ragasztókban, tömítő- és szigetelőanyagokban található meg.
Di-(2-etil-hexil-)ftalát - a flatátok padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak.
Legártalmasabbak a kozmetikumok