Gyógyító, jótékony, tisztító, -laktató ételek...
A szilva a legegészségesebb gyümölcs, - aszalt formájában pedig mit sem veszít kedvező tulajdonságaiból, ráadásul egész évben kapható. Amellett, hogy segít megelőzni a rák kialakulását, és antioxidánsként megköti a szabadgyököket, hihetetlenül magas rosttartalma miatt kimossa a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, és az édesség utáni vágyadat is elhallgattatja.
A bab, a borsó és más hüvelyesek a legerősebb béltisztító,salaktalanító ételek közé tartoznak, ráadásul emésztésük hosszabb időt vesz igénybe, így sokáig eltelítenek.
Magas rosttartalmának köszönhetően az avokádó az egyik leghatékonyabb béltisztító étel, a legerősebb antioxidánsok között tartják számon.
Semleges íze miatt szinte bármivel fogyaszthatod, akár sós, akár édes nassolnivalóra vágysz. Az avokádót savbázis-helyreállító diétamellett is nyugodtan fogyaszthatod, hiszen nagyon erős lúgosító.
A gombát méltatlanul hanyagolja a legtöbb fogyókúrás étrend, pedig sok változatban kapható, kiváló fehérjeforrás, és emésztése sokáig eltart, ezért, ha gombát ebédelsz, nem fogsz egyhamar újra megéhezni.
Almát mindig, mindenhol lehet kapni, ráadásul a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik. Magas C-vitamin-tartalma és rostjai beindítják a zsíranyagcserét, és serkentik az emésztést, kalóriatartalma azonban igen alacsony, ezért szinte bármennyit ehetsz belőle a diéta ideje alatt is, bűntudat nélkül.
Egy pohár frissen facsart, 100%-os narancslé sűrű, rostos állagának köszönhetően a kezdődő éhséget is képes csillapítani, ráadásul serkenti az emésztést, C-vitaminjai pedig beindítják a zsírégetést. Nemcsak reggelire érdemes elkortyolnod egy pohár savanykás narancslevet, de a délutáni órákban, akár uzsonna gyanánt is jó választás.
A sokáig méltatlanul hanyagolt, majd újra felfedezett hajdina gazdag rostokban és ásványi anyagokban, emellett pedig nedvesíti a bélfalat, ezzel is könnyítve az emésztést. A hajdina rendkívül változatosan elkészíthető, finom, karcsúsító és nagyon sokáig laktató reggeli lehet.
Bár a zsíros, édesített és tartósított változatokat jobb, ha messzire elkerülöd a diéta vagy a méregtelenítés ideje alatt, egy pohár friss joghurt akár friss gyümölcsökkel, akár gabonával gazdagítva csillapítja az édesség utáni vágyadat, ellát a zsírégetéshez és izomépítéshez nélkülözhetetlen fehérjével, és az emésztésedre is jótékony hatással van.
A rizs jótékony hatásait ősidők óta ismerik. Az Ázsiából elterjedt fogás nemcsak karcsúsít, de méregtelenít is, szinte minden étel mellé fogyaszthatod, és hosszú időre elűzi az éhségedet.
Az uborkát a külső héjától szabadítsd meg, - vágd fel apró darabokra, és tedd turmixgépbe a tejjel és egy deci joghurttal. Sózd, borsozd. A maradék joghurtba keverd bele a felaprított kaprot, és amikor tányérba szedted a levest, tegyél egy-egy kanálnyit a tetejére.
3 dl tej - 2 dl natúr joghurt - 1 kígyóuborka - kapor, só, bors
Káposztaleves
A hozzávalókat vágd közepes nagyságúra, tedd fazékba, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Tíz percig forrald, majd fél óráig főzd lassú tűzön puhára.
Cukkinileves
A cukkinit és a hagymát vágd kockákra, majd olajban pirítsd meg. Öntsd rá a vizet, tíz percig főzd, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
Sütőtökkrémleves
A sütőtököt hámod meg, kockázd fel. A hagymát kockázd fel, pirítsd meg, majd dobd rá a passzírozott fokhagymát. Tedd hozzá az aprított gyömbért, a szerecsendiót, és keverd el. A sütőtököt párold lefedve négy-öt percig, majd öntsd fel a húslevessel, és főzd puhára. Ha kész, turmixold össze tejszínnel és pirított tökmaggal.
A vöröshagymát vágd apróra, és vajon (kókusz zsíron) párold meg. Add hozzá a borsót, a zöldséglevest, majd 20 percig főzd, és ízlés szerint fűszerezd.
Citromleves
A megmosott petrezselymet aprítsd fel, a szegfűborsot törd porrá. A citrom levét facsard ki, a héját reszeld le. Forrósítsd fel a húslevest. Egy levesestál aljában keverd simára a tojássárgáját, szórd meg szegfűborssal és szerecsendióval. Locsold meg citromlével, szórd meg petrezselyemmel és citromhéjjal, majd merd rá a forró levest.
Reszeld le a céklát. Olajon (kókusz zsíron) párold üvegesre az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a céklát. Pár percig párold ezt is, majd öntsd fel a vízzel. Tedd be a levesbe az apróra vágott zellerszárat, ill leveleket. Főzd puhára, majd turmixold le. Add hozzá a joghurtot, de ügyelj a hőkiegyenlítésre. Sózd, borsozd, majd ízlés szerint ízesítsd citromlével és mézes fahéjjal.
A csípős fűszernövény pikáns aromájának köszönheti zsírégető hatását is, hiszen fő hatóanyaga, a kapszaicin megakadályozza, hogy zsírsejtjeid mérete tovább növekedjen.
A chili véred zsírtartalmát is csökkenti, élénkíti az anyagcserét, és a lerakódott salakanyagoktól is megszabadít.
Citrom
A citrom magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően nem csak immunrendszeredet erősíti, de a zsírpárnák lebontását is segíti.
Rostokban sem szűkölködik, így felgyorsítja az anyagcseréd, miközben megtisztulsz a felesleges méreganyagoktól, amelyek a szervezetedben felhalmozódtak.
Csalán
A csalán talán a legerősebb vértisztító növényünk, ezért tisztítókúrák, böjtök, fogyókúrák hatékony és kedvelt gyógynövénye.
Felgyorsítja a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetből, tisztítja a vesét, és erősíti az immunrendszert.
A fokhagyma segít megszabadulni a szervezetben lerakódott méreganyagoktól és zsíroktól, elősegíti a kiválasztó folyamatokat, gyorsítja az emésztést, valamint megszünteti az emésztőszervek esetleges gyulladásait.
Zöld tea
A benne lévő antioxidánsok nemcsak sejtjeid egészségéről gondoskodnak, de megkönnyítik szervezeted számára a makacs zsírok lebontását is. Főétkezés, valamint uzsonna mellé fogyassz minimum két-két deci zöld teát.
Fahéj
A fahéj felgyorsítja az emésztést, segít a zsírok lebontásában, elősegíti a vérkeringést és ezáltal a méreganyagok kiválasztását is. Mivel a fahéj nem tartalmaz kalóriát, büntetlenül ízesítheted vele teádat, kávédat, különböző leveseket, szószokat, gyümölcsöket, de akár húst is, sőt, a fahéj a rizzsel is remek párosítást alkot.
Gyömbér
A gyömbér csípős vegyületei serkentik a gyomor nyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, miközben fokozzák a bélműködést. Ezáltal segítik elő szervezeted salaktalanítását és a felesleges kilók leolvadását.
Vöröshagyma
A hagymafogyasztás nélkül egyetlen fogyókúrás nap sem múlhat el. A vöröshagyma ugyanis csökkenti a vércukorszintet, és élénkíti a zsírégetést. Ezenkívül védi a szívet, serkenti az emésztést és az egész szervezetet méregteleníti.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.