A munkából hazaesve, farkaséhesen nekiállsz a hűtőszekrénynek, és amit csak találtunk benne azt gyorsan mind betermeled…
Az ilyen, hirtelen a gyomorba kerülő, nagy táplálékmennyiségnek iszonyatosan sok rossz hatása van a szervezetre nézve! Lassan táplálkozz és jó alaposan rágd meg az ételt, még akkor is ha már órák óta az evésen jár az agyad, olyan éhes vagy.
A Hirosimai Egyetem kutatócsoportja 2017-ben hozott nyilvánosságra egy olyan tanulmányt, melyben bebizonyították, hogy az evés gyorsasága és a metabolikus szindróma kialakulása összefügg!
Mi is a metabolikus szindróma?
Egy olyan összetett anyagcserezavar, mely magába foglalja:
- a magas vérnyomást,
- magas vércukorszintet,
- sörhas kialakulását,
- magas koleszterinszintet.
Ezek miatt a metabolikus szindróma növeli a szívbetegségek, stroke és diabétesz kialakulásának kockázatát.
Térjünk csak vissza a kutatáshoz, melyet 1083 résztvevővel végeztek el, és a résztvevők átlagéletkora 51.2 év volt.
Az alanyokat az alapján osztották 3 kategóriába, hogy bevallásuk szerint milyen gyorsasággal szoktak táplálkozni: lassan, normál módon vagy gyorsan.
5 évnyi megfigyelés és tesztelés után mindegyik csoportról megállapították, hogy melyik hajlamosabb a metabolikus szindrómára:
- a gyorsan táplálkozók 11.6%-ban hajlamosak;
- a normál módon táplálkozók 6.5%-ban;
- a lassan táplálkozók 2.3%-ban
A lassú táplálkozás lehet, hogy áldozatokkal jár, de életmód változtatással könnyedébben megelőzhető a metabolikus szindróma. Amikor az emberek gyorsan habzsolnak, hajlamosabban a túlevésre, hiszen nem érzik a teltségérzetet. A túlevés glükóz ingadozást idéz elő, ami inzulinrezisztenciához vezet.
A táplálék alapos megrágásával sok tehertől megszabadítjuk a gyomrunkat. Először is mechanikailag szétdaraboljuk az ételt, másodsorban a nyálban található enzimek már megkezdik a kémiai lebontását a tápláléknak.
Hogyan lassíthatsz az étkezési szokásodon?
- Egyél kellemes környezetben, minimális zavaró tényezővel.
- Egyél magas rosttartalmú ételeket, mert azok több rágást igényelnek (friss gyümölcsök, zöldségek).
- Rágás közben tedd le az kezedből az evőeszközt.
- Próbálj rágás-számot beállítani minden egyes falatra.
- Kis tálba szervírozd az ételt és használj kisebb evőeszközöket.
- Ha elkapna a hév, és nekilátnál a zabálásnak tedd le az evőeszközöket és végy pár mély levegőt.
- Próbálj meg egy étkezést 20-30 perc alatt befejezni.