A rostanyagok...
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MINDANNYIUNK SZÁMÁRA FONTOS, HISZEN AZ EMBERI SZERVEZET AKKOR MŰKÖDIK JÓL, HA SEJTJEINK MEGKAPJÁK A MEGFELELŐ TÁPANYAGOKAT.
A rostanyagok...
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MINDANNYIUNK SZÁMÁRA FONTOS, HISZEN AZ EMBERI SZERVEZET AKKOR MŰKÖDIK JÓL, HA SEJTJEINK MEGKAPJÁK A MEGFELELŐ TÁPANYAGOKAT.
Az alapvető tápanyagok a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Mindegyiknek megvan a maga szerepe. A rostok a szénhidrátok csoportjába tartoznak, s leginkább az köztudott róluk, hogy nélkülözhetetlenek a jó emésztéshez.
Ám a rostok fogyasztása nem csak ezt a célt szolgálja! A rostok ezenkívül egyensúlyozzák a szervezet működését, elősegítik a vércukor megfelelő szinten tartását, segítik a koleszterinszint csökkenését, továbbá óriási szerepük van a méregtelenítésben is. A rostok kiemelkedően fontosak a belek és az emésztőrendszer egészségének fenntartásához, mivel hozzájárulnak a megfelelő jótékony baktérium koncentráció fenntartásához. A rost fogyasztása csökkenti a székrekedés, a hasmenés esélyét, illetve segíthet a fogyásban is.
Az élelmi rost magában foglalja a növényi táplálékok emberi enzimek által nem emészthető részeit is, melyek az emésztőrendszeren áthaladva részben vagy teljes mértékben kiürülnek a széklettel.
A bomlás során egyaránt keletkeznek előnyös tulajdonságú anyagok és kellemetlen tüneteket okozó gázok is. Ezért is fontos, hogy megfelelő mennyiségben és többféle rostot fogyassz egyszerre, hiszen akkor kevesebb gáz képződik, mely képes a bélfalon felszívódni és a tüdőn keresztül kilégzéssel távozni.
Az oldódó rostok feloldódnak a vízben és lassítják a cukor véráramba történő felszívódását, így segítik a vércukorszint és a koleszterin szabályozását. Gélképző tulajdonsággal bírnak, a víz megkötése mellett más anyagok megkötésére is képesek. Gélszerű állagának köszönhetően lassítja a táplálék áthaladását a gyomor- és bélrendszeren, így késlelteti vagy megakadályozza bizonyos tápanyagok felszívódását (cukrok, koleszterin). Ezzel pozitívan befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét.
A nem oldódó rostok nem oldódnak fel a vízben, csökkentik a táplálék áthaladási idejét és segítik a rendszeres székletürítést, javítva a belek és az emésztőrendszer egészségét. Jellemző tulajdonságuk a duzzadóképességük (vizet kötnek meg és ezáltal lágyítják a székletet). A vastagbél megfelelő működéséhez szükséges, hogy a béltartalom teljesen kitöltse a bél üregét, és így mechanikus ingerként hatva elősegítse a továbbjutást. A táplálékban lévő emésztetlen salakanyagok, mint például a rostok emésztetlenül maradt részei jelentősen növelik a béltartalmat, ezzel segítik a rendszeres ürülést. Ezek a rostok tehát felszívják a zsírt és méreganyagokat, így azok a rostokkal együtt távoznak a szervezetből.
– tisztítják a vastagbelet, elősegítik a méreganyagok távozását;
– lassítják a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal mérséklik a vércukorszint emelkedését;
– csökkenthetik a koleszterinszintet;
– a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat;
– biztosítják a napi székletürítést, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel együtt megakadályozzák a székrekedést;
– növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét, melyek jótékonyan hatnak a bélfal nyálkahártyájára;
– képesek a baktériumok által termelt káros anyagok megkötésére is (fertőzéses hasmenések kezelése).
Naponta kb. 30–40 gramm közötti rostmennyiséget kellene elfogyasztanod. Rostanyag található a zöldségekben, gyümölcsökben, a hántolatlan gabonafélékben és a babfélékben. A gabonafélék ballasztanyagai hatásosabbak, és mennyiségi részarányuk is magasabb, mint a zöldség- és gyümölcsféléké. A cellulóz (nem oldódó rost) a gabonák maghéjában található, emiatt ajánlott a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket előnyben részesítened a tésztafélékkel és a fehér kenyérrel szemben.
FRISS KUTATÁSOK AZT MUTATJÁK, HOGY A ROST KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAIRA VAN SZÜKSÉGE AZ EMÉSZTŐRENDSZERNEK AHHOZ, HOGY EGÉSZSÉGES LEGYEN ÉS NORMÁLISAN TUDJON MŰKÖDNI.
Azt gondoltad a rost az rost, és kész? Nem így van, nagyon sokféle rost ismert, de nem mindegyik tartalmazza ugyanazokat a jótékony baktériumokat. A kelkáposzta és a paradicsom igazán jó a testednek, de például ezek a bélflórára kevésbé vannak jó hatással.
Az egészséges bélflóra érdekében a beleidnek szüksége van egy fruktán nevű rostra, ami tulajdonképpen egy prebiotikum. A kutatások szerint egy átlagos felnőtt napi 1-4 gramm ilyen rostot visz be csupán.
A bélflórának szüksége van még cellulózra, ami egy oldhatatlan rost és bizonyítottan elősegíti a jó bélbaktériumok működését. Ez a cellulóz a növény azon részében található, melyet keménysége miatt hajlamosak vagyunk a kukába dobni, például a brokkoli szárát, a spárga és zeller alját. Sajnos hő hatására ezek a rostok lebomlanak, így tulajdonképpen funkcióját veszti, ha puhára főzöd.
A hagyma nagyon jó forrása a fruktánnak, egy átlagos hagymában a fruktán lánchosszúsága 26. A fruktán lánchosszúsága azért fontos, mert így nő az esélye annak, hogy túléli a gyomor-bél utazást, és ott tud hatni, ahol a leginkább szükség van rá. A porehagyma is! A főzés során kicsit megtörnek ezek a szálak, a hagyma pedig édesebb ízű lesz. Ezért van az, hogy a nagyipari hagyma sokkal édesebb a bionál, mert sokkal rövidebbek a fruktán láncok.
Mutatunk egy listát, ami a magas fruktánt tartalmazó élelmiszereket sorolja fel. Ahogy minden étrendet érintő változás esetén, most is oda kell figyelned rá, hogy lassan építsd be ezeket az ételeket. A fokozatossággal sokkal többet és jobban segíthetsz magadon, mintha hirtelen terheled a szervezeted, elkerülheted a puffadást, gázképződést.
Fruktán-tartalom grammban (nyers ételben értendő
Magas:
gr.
47 – 1 bögre csicsóka
29 – ½ bögre csicseriborsó
10 – 1 póréhagyma
9 – 1 bögre vöröshagyma
6 – 1 bögre málna
6 – 1 articsóka
6 – 1 bögre főtt bab
5 – 5 szál spárga
Jó
3 – 6 gerezd fokhagyma
1 – ½ bögre búzakorpa (zabkorpa)
1 – 1 nektarin
1 – 1 közepes banán (nem tu'le'rett)
1 – 1 barack
Közepes
0,7 – 1 bögre áfonya
0,7 – 1 bögre brokkoli
0,3 – 1 bögre kel
0,2 – 2 bögre piros levelű saláta
Nem jó
0 – paradicsom
0 – répa
0 – zöld levelű saláta
Íme néhány ötlet, melyek segítségével könnyebben illesztheted be ezeket a gyomorbarát szálakat az étrendedbe:
1. Hagyd a csicsóka és a spárga hámozását, csak mosd meg a zöldséget.
2. Használd fel a brokkoli szárát is a salátába.
3. Használd fel az egész póréhagymát, citrommal ízesítve elképesztően finom.
4. Keverj össze hirtelen és gyorsan sütött zellert, gyömbért, fokhagymát.
5. Articsókát használhatsz például tésztához, pizzához vagy salátához is.
A VEGÁN ÉTREND ÉS ÉLETMÓD A VEGETÁRIÁNUS ÉTRENDEK EGYIK KEVÉSBÉ ELTERJEDT VÁLTOZATA. ETIKAI VAGY VALLÁSI OKOKBÓL, RITKÁBBAN ÁLTUDOMÁNYOS NÉZETEK ALAPJÁN ELLENZIK AZ ÁLLATOK BÁRMILYEN FORMÁBAN TÖRTÉNŐ KIZSÁKMÁNYOLÁSÁT, ÍGY ELUTASÍTJÁK AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSÁT, ÁLLATOK FELHASZNÁLÁSÁT. A VEGÁNOK NEM ESZNEK HÚST, TOJÁST, TEJET, TEJTERMÉKEKET, SŐT MÉZET SEM FOGYASZTANAK. A VEGÁN ÉTREND PROBLÉMÁI TUDNUNK KELL, HOGY […]
A vegán étrend és életmód a vegetáriánus étrendek egyik kevésbé elterjedt változata. Etikai vagy vallási okokból, ritkábban áltudományos nézetek alapján ellenzik az állatok bármilyen formában történő kizsákmányolását, így elutasítják az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, állatok felhasználását. A vegánok nem esznek húst, tojást, tejet, tejtermékeket, sőt mézet sem fogyasztanak.
A vegán étrend problémái
Tudnunk kell, hogy az emberi szervezet az évezredek során az állati eredetű élelmiszereket is tartalmazó étrendhez alkalmazkodott. Való igaz, hogy kutatások alapján, ahol ezek hozzáférhetőek számunkra, ott az olajos magvak és más növényi eredetű élelmiszerek sokkal fontosabbak táplálkozásunkban, mint az állati eredetűek. Így van ez a divatos tévhittel ellentétben sok természeti népnél is, melyeknél – a közvélekedéssel ellentétben – gyakran nagyon rossz hatásfokú a vadászat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag növényeket fogyasztva egészségesek maradhatunk a természetben – erre csak a modern kor és a modern tudomány nyújt lehetőséget.
A vegán étrend, étrend-kiegészítők és táplálkozási szakemberek tanácsai nélkül leépüléshez, értelmileg és testileg sérült gyermekek születéséhez vezető étrend. Dietetikus segítségével azonban ezek a veszélyek csökkenthetőek: a különböző esszenciális aminosavban szegény ételek egymással jól kombinálhatóak, komplettálhatóak is (komplettálás: limitáló aminosav pótlása más élelmiszerrel, pl. a lizinszegény búza kiegészítése szójával). A hüvelyesek magas fehérjetartalmuk miatt jól beilleszthetőek az étrendbe, ilyen például a szója. Gondot jelenthet a B12-vitamin, továbbá a növényi forrásokból rosszul felszívódó vas, valamint a kalcium és D-vitamin felvétele is. A D-vitamin fő forrásai vegán étrend követésekor a napfény és kisebb mértékben a D2 -vitamin tartalmú gombák, illetve télen és ha érzékeny a bőrünk, a recept nélkül kapható D3-vitamin étrend-kiegészítők lehetnek.
Emellett javasolt lehet egy vasat is tartalmazó komplex multivitamin készítmény fogyasztása is – ezzel B12 igényünket is kielégíthetjük. Bár évtizedek óta terjed a tévhit vegetáriánus körökben a növények B12 tartalmáról, sajnos ezekben szinte kizárólag több, régi vizsgálati módszerekkel tévesen B12-vitaminként azonosított vegyület található meg (kivéve, ha emberi vagy állati ürülékkel szennyezett az élelmiszer). A Chlorella alga B12-tartalma viszont irodalmi adatok szerint a növények között szinte egyedülálló. Egyszerűbb azonban egy gyógynövénykészítménynél a jól kontrollálható tablettás, multivitaminban található formájában fogyasztani. Omega-3 zsírsavakhoz szerencsére számos növényi olajból és (ritkábban) az algákból kivont olajból is hozzájuthatunk.
A testünk működéséhez szükséges és nagyobb mennyiségben főként húsokban előforduló L-karnitin, kreatin, karnozin a testünkben is létrejöhet, ám nem mindig optimális mennyiségben. Kutatások szerint ennek következménye a gyengébb testi és szellemi teljesítmény lehet, amelyen a mesterséges pótlás változtathat.
Mint láthatjuk, a vegán étrend orvos és dietetikus szakember segítségével optimálisan összeállítható a szervezet számára, ez azonban nagy erőfeszítést igényel, különösen, ha mellőzni szeretnénk a különböző kapszulákat, tablettákat és porokat. Azok a vegánok pedig, akik gyermeket várnak, szoptatnak vagy aktívan sportolnak, mindenképpen ki kell kérjék dietetikus tanácsát étrendjük összeállításához, ennek hiányában ugyanis nagy lehet az egészségkárosodás kockázata.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.