A szegfűszeg...
Igazi téli fűszer, bármikor visszahozhatod vele az ünnepi hangulatot. Jó a gyomornak, torokfájásra, minden téli kihívásra.
A hidegben jóleső finomságok elengedhetetlen alapanyaga a szegfűszeg. Legyen szó narancsról, almáról vagy egy bögre forralt borról. Az ünnepi asztalról sem hiányozhatnak a vele készült sütemények. A szegfűszeggel igazi karácsonyi hangulatot varázsolhatunk.
A növény
Az apró növényhez valójában egy egész fa tartozik. Viszont számunkra inkább a szárított, szegekre emlékeztető szegfűszeg ismeretes. A szárítás során nyeri el ezt az alakot, bár nevét elsősorban nem innen kapta. Az eljárás során ugyanis a piros virágbimbókat pálmalevélbe csavarják és szögre akasztva várják, hogy elillanjon belőlük az élet.
A szegfűszeg nem csak egész, hanem őrölt formában is ékesítheti a konyhát és több szempontból sem hiányozhat a fűszerpolcról. Összekeverhetetlen íze különleges aromát ad minden ételnek a pácoktól a pudingokig. Emellett pedig elengedhetetlen alaptartozéka minden házipatikának.
Nem csak szeg-, de gyógyfű is
A növény virága illóolajban gazdag, mely gyógyászati célokra használható. Antibakteriális, ezért érzéstelenítő és csíraölő hatást vált ki a szervezetben. Jót tesz a fájó, émelygő gyomornak, étvágygerjesztő és az emésztést is segíti. A szájüregben sok szempontból jótékony. Csökkenti a gyulladást, csillapítja a fogfájást, sőt érzéstelenítőként is alkalmazható. Ezek után nem kell meglepődni, hogy hamar elterjedt az egész világon és szinte minden ország konyhája használja az ínycsiklandozó falatok elkészítésénél.
+ egy recept
Szegfűszeges gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér hozzávalói: 4 tojás, 20 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 25 dkg liszt, só, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt gyümölcs vagy birsalmasajt, 1 evőkanál liszt, 10 dkg dió és a forma kikenéséhez vajra és lisztre van szükség.
Elkészítése
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. Majd a mézet és a szódabikarbónát a liszttel együtt hozzáadagoljuk. Ezt követi a karácsonyi fűszerzuhatag: a szegfűszeg és a fahéj egy csipetnyi sóval. A következő lépés az aszalt gyümölcsök felkockázása és lisztbe forgatása. A mazsolával és a dúrvára darált dióval ugyanezt megismételjük. Az így kapott masszát a kikent, liszttel beszórt őzgerincformába öntjük. A sütőt 200 fokra melegítve 35 perc alatt készül el a szegfűszeges gyümölcskenyér. Miután kihűlt, felszeletelve, fahéj rudakkal díszítve tálaljuk.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.