Vanília...
A vanília növény Mexikóban, a Karib-térségben és Dél-Amerikában nő. Az őslakosok megértették a térség különleges adottságait. Amikor az európaiak megérkeztek, hamar felfedezték a csodálatos növényt és használták gyógyászati célra, ételek és italok készitésére.
A három vanília tipus közül a vanília planifolia rendelkezik a legtöbb egészségügyi előnnyel és a legértékesebb is.
A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd.
A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik.
Bár manapság elterjedten sütemény izesítő, a vaníliát évszázadokon át sebgyógyitásra használták. Fel lehet használni enyhe szorongás enyhítésére, valamint számos anekdóta él arról, hogy a bab erős férfi afrodiziákum és segíti a fogyást is.
A vanília sok ételnek kölcsönzi az egyedülálló aromáját. Bár az ember megpróbálta ezt szintetikus vanillin segítségével imitálni, az utánzat meg sem közelíti az eredeti intenzitását és harmóniáját.
Már csak emiatt is nagyon könnyű a választás a valódi vanília és a szintetikus vanillin között. Ráadásul a valódi vaníliának – a szintetikus változattal ellentétben – rendkívül pozitív hatása van az emberi szervezetre.
Szintetikus vanillin – nem komoly konkurense a valódi vaníliának
A valódi vanília egy nagyon értékes fűszer. A költséges termesztés és a fáradságos, hetekig tartó feldolgozás magas árakat eredményez. A friss vaníliarúdnak gyakorlatilag egyáltalán nincs íze. Hő és fermentációs eljárások segítségével enzimatikus reakció révén szabadulnak fel az aromaanyagok.
Azért, hogy aztán a kedvelt aromát olcsó termékekbe is (édességek, fagylaltok, sütemények, péksütemények, joghurtok és sok egyéb) lehessen keverni, kifejlesztették a szintetikus vanillint. Ennek az ára a valódi vanília árának kb. 5%-a, és a csábító áron kívül nem sokat nyújt, ebből is a mesterséges – egyes ínyencek számára abszolút élvezhetetlen – íz még a legjobb.
A szintetikus vanillin ugyanis toxikusnak számít, idegméreg, károsítja a génállományt, és fennáll a gyanú, hogy kedvez a daganatnak, vagy akár ki is válthatja azt.
Vanília – egy orchidea termése
Míg a vanillin aromája egyetlen szintetikus anyagból áll, a valódi vanília egyedülálló ízét közel 200 természetes összetevő harmonikus kompozíciója adja.
A szintetikus vanillint a laborban az úgynevezett lignin-szulfonsavból, a papíripar egy melléktermékéből állítják elő.
A valódi vanília ellenben egy orchidea terméseként illatos arany-fehér virágokból nő örökzöld erdők árnyékában, egész évben körülvéve trópusi hőséggel.
A valódi vanília azonban nem csak egyedülállóan aromás illatú és ízű, ezen kívül még egészséges is. Miközben ma a vaníliát szinte csak csábító aromája miatt használjuk, a régebbi időkben népszerű orvosságnak számított.
A tiszta vanília kivonatot elég nehéz megtalálni Magyarországon, és meglehetősen drága is. Költségkímélő és nagyon finom.
Hozzávalók:
4-5 teljes vaníliarúd
70 cl fehér rum
Elkészítés:
Egy éles késsel szeleteljük hosszirányban ketté a babokat. Óvatosan helyezzünk 8-10 darabot belőlük egy üveg rumba. Zárjük le fedővel és erősen rázzuk össze. Tároljuk 6 hónapig hűvös, sötét helyen. Rázzuk fel az üveget minden hónapban.
Egy hónap után látni fogjuk, hogyan fog változni az alkohol színe, ahogy az oldószer kivonja az olajokat a babokból. Egyszerre 5 üveg rum és 20 vanília rúd vásárlása esetén egy kis idő múlva több évre való, tiszta, természetes vanília kivonatunk lesz.
A 18. század régi tankönyveiben a vanília gyógyászati célú alkalmazásait részletesen leírják. A fekete termés a patikákban egészen a 19. századig különböző formákban volt kapható: főzetként, tinktúraként vagy por alakban.
A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így használata nem csak az illata, de a szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt is ajánlott.
Segít a szervezetben felgyűlt szabad gyökök megkötésében, ezáltal csökkenti az esélyét egyes betegségek (például a rákos megbetegedések nagy részének) kialakulásának.
Belsőleg vagy fürdőbe cseppentve alkalmazható arra a vanília olaja, hogy a rendszertelen menstruációs ciklust beállítsa normális rendszerességűre.
Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a masszázs krémbe keverve alkalmazzuk. Mindezek hatására a vanília segíthet a női nemi szervek megfelelő működésében, akár a teherbeesési esély is javulhat általa.
A vanília illata kellemes, ellazító hatással rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós rosszkedv vagy erős, hosszan tartó stresszes időszak, esetleg kezdeti depresszió idején.
Nem kell túlzásba vinni az alkalmazást, elég belőle néhány csepp és máris jobban érezzük magunkat!
A kellemesen nyugtató, ellazító hatásának köszönhetően a vanília illóolaja ideális lehet, ha kisebb alvászavarokkal küzdünk.
Fontos, hogy csak egy cseppet használjunk belőle, ha ugyanis túlzásba visszük, az olyan erőteljes illatot eredményezhet, ami éppen az ellenkező hatást éri el és akár irritálhatja is a nyálkahártyánkat.
A vanília ellazító, feszültségoldó hatása természetesen a szexuális életünkben is jó szolgálatot tehet. Elég egy csepp egy párologtatóba, és máris kellemes illat lengi be az egész szobát.
Segíti az együttlétekre való ráhangolódást, növeli az intimitást, így ideális környezetet teremt mindkét fél számára. Enyhe afrodiziákumként is használják.
A vanília alkalmazása alkoholos illóolajként a legelterjedtebb, de ez koránt sem jelenti azt, hogy más módon ne alkalmazhatnánk ugyanezt.
Aki például már érezte egyszer is a vaníliás süteményillatot, az jól tudja, hogy kevés jobb aromaterápia létezik ennél!