Almás pite...
50 perc / előkészület: 20 perc ..........sütés: 30 perc
hozzávalók / 6 adag
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj vagy étolaj
- só ízlés szerint
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 3 ek cukor
- 100 g tejföl (amennyit a tészta felvesz)
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej (élesztő kelesztéséhez)
- 2 kg alma (ízlés szerint)
- fahéj ízlés szerint
- 1 marék dió (ízlés szerint)
- 1 db tojásfehérje (megkenéshez)
Elkészítés:
- Egy csészében az élesztőt kevés tejben kis cukorral kikeverjük, és a liszt közepébe öntjük. A hozzávalókat jól összegyúrjuk annyi tejföllel, amennyit a tészta felvesz. Ne legyen kemény a tészta!
- Az almát lereszeljük, hagyni kell állni, hogy levet engedjen. Utána ízesítjük mazsolával, cukorral, fahéjjal.
- 1 éjszakára (de legalább néhány órára) hűtőbe kell tenni. A tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, megszórjuk kevés darált dióval vagy zsemlemorzsával, rá az alma (vagy bármilyen gyümölcs), majd ismét tészta.
- Tetejét megkenjük tojásfehérjével. Fél órán át sütjük
-
sütési hőfok: 180°C
-
sütési mód: hőlégkeveréses