A japán nép életvitele egy pár olyan alapvető szabályra épül, amely az egészséget támogatja és segít megelőzni olyan súlyos megbetegedéseket, mint a mellrák, és prosztatarák, illetve a keringési és szívbetegségek. Az életvitel úgy tűnik, meghozza a maga gyümölcsét. Például a japánok között az elhízás aránya alig 3-4 százalék, míg Angliában ez az arány eléri a 25 százalékot.
A japánok életfilozófiája és életvitele egyre inkább a figyelem középpontjába kerül azon szakemberek körében, akik az egészség fenntartását, illetve a hosszas élet feltételeit kutatják.
A Nipon tartományban élő japánoknak a legnagyobb a várható élettartamuk, a hozzávetőleges 82,5 átlag évvel. Azonban itt vannak a világ legidősebb emberei is, többek között Misao Okawa, aki 116 éves.
A kutatók megfigyelve ezen emberek életvitelét, táplálkozási szokásait a következő ajánlásokat teszik ahhoz, hogy hosszú és egészséges életnek örvendhessünk:
Kevés desszert
Dr. Craig Wilcox, az Okinawai Longevitás Központ kutatója szerint a desszertek ebéd utáni fogyasztása a legkárosabb. A japánok ebéd után egy kis zöld teát, esetenként emésztést segítő gyümölcsöket fogyasztanak. A desszert csak igen kis mennyiségben a délutáni kávé mellé kerül esetleg az asztalra. Míg a japánok napi átlag cukorfogyasztása 48,8 g addig az angolok szinte dupla mennyiséget visznek be finomított cukorból a szervezetbe közel 100.4 g-ot naponta.
Az algák fogyasztása
mikroszkopos kep
A szakértők a japán longevitást és egészséget a zsírszegény diétával a sok gyümölcs és alga fogyasztásával magyarázzák. A Newcastle Egyetem márciusi kutatásából kiderül, hogy az algákban lévő alginate sók megakadályozzák a zsírok felszívódását a szervezetben. Ennek a hatóanyagnak a szintje ha négyszeresére nő egy szervezetben, akkor ez a zsírok felszívódását 75 százalékban gátolja meg. Ebben a megvilágításban a szakértők ajánlják a wakame pelyhek fogyasztását, amely kitűnő a saláták elkészítésénél, miután 5 percig előzetesen vízbe áztattuk.
Mindent csak mértékkel
A japán Okinawa szigetén van a legtöbb centenáris aggastyán. Úgy tűnik, hogy a titkuk a “hara hachi bu” – egyél addig, amíg úgy érezed már szinte jóllaktál.
Ennek a szokásnak megvan a maga magyarázata tudományosan is, hiszen az agy éhségérzete csak jóval később csökken, mint ahogy a gyomor megtelik, mert van egy késés az információ továbbításában az idegpályákon a gyomortól az agyig. Ez az eltolódás akár 20 perc is lehet. Ennek okáért a japánok kisebb adagokat fogyasztanak.
Naomi Moriyam „A japán nők, akik nem híznak és nem öregednek” könyv szerzője szerint hogy elkerüljék ezt a teltségérzést kisebb tányérokat használnak.
A Sushi
A japánok napi 80 és 100 gramm halat fogyasztanak.
“Sushi egy nagyon jó forrása a fehérjéknek és az Omega 3 zsírsavaknak olyan módon hogy ezek bevitelét nem keverik telített zsírokkal, mint Nyugaton” – pontosított dr. Craig Wilcox.
A gyaloglás
Japánban az autózás drága mulatság ezért a legtöbb japán a gyaloglást választja.”Egyike a legnagyobb titkoknak a japán életvitelben a gyaloglás. Az emberek napi átlag 2-3 órát is gyalogolnak.”közli Naomi Moriyama. Egy 2012 –es Harvardi kutatás szerint, heti két és fél óra gyaloglás 7 évet adhat hozzá a várható élettartamhoz. Heti 75 perc intenzív gyaloglás pedig 2 évvel képes meghosszabbítani a várható élettartamot.
TAI CHI
A Japán parkokban közösen Tai Chi módszert gyakorló középkorú és idős emberek látványa lenyűgöző. A módszer a mély és tudatos légzést kombinálja a lassú és kiegyensúlyozott mozgással. Úgy tűnik, hogy a legideálisabb módszer az idősek számára mivel ízületkímélő és az egészségre kifejtett jótékony hatása közé soroljuk a stressz levezetést, a belső nyugalmat a jobb testi egészséget.
Fermentált zöldségek
edenyek fermentalasra agyagból készültek, fehér kvarchomokot tartalmaz, ami az elkészült edényen is látszik. Az agyag feldolgozatlan, nem finomítják, hanem nyers formájában használják fel.
Évszázadokon át a japán gasztronómiai kultúrában kialakult a savanyított és fermentált zöldségek fogyasztásának a szokása. Különleges a suguki illetve a miso. Ez utóbbi fermentált szójababból készül. A kutatások is igazolják a savanyúságok gyomor-bélrendszerre kifejtett jótékony hatását illetve a fermentáció kapcsán a az eltett zöldségekben lévő bélbarát baktériumok bevitelét.
TOFU a menopauza tüneteinek csökkentésére
A japán nyelvben nincsen olyan szó, amely kifejezné a menopauzával társuló hőhullámok kifejezést. Ez azért van, mert a japán nők kevésbé szenvednek a menopauza során megjelenő kellemetlen tünetektől, mint a nyugati nők. És hogy mi a magyarázat? Egyszerű. A sok szójafogyasztás illetve a tofu. A szója fitoösztrogéneket tartalmaz és segít a hormonális rendszer egyensúlyban tartásában.