Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

 lohere.gif

Acerola



acerola.jpeg

 Leginkább egy cseresznye és egy alma ötvözetére hasonlít, mindössze egy-két centiméter átmérőjű, narancsvörös vagy sötétvörös bogyóra hasonlít, amely rendkívül lédús és nemcsak kinézete, de állaga is cseresznyeszerű, alakja viszont egy apró almára emlékeztet.


Egyik gyümölcshöz sincs köze,  ugyanis a citrusfélék a rokonai biológiailag. Íze igencsak savanykás, de egyáltalán nem kellemetlen.

Szülőföldjén frissen fogyasztják, mint bármelyik más gyümölcsöt, illetve készítenek belőle gyümölcslevet és cukorral felfőzve desszertet is.  Általában még zölden leszüretelik és így szállítják a célállomásokra, mivel az éretlen, zöld gyümölcs tartalmazza a legtöbb C-vitamint . Egy gyümölcs C-vitamintartalma ugyanis 4,5 százalék, ami páratlannak mondható!  A C-vitamin bombának nyilvánított narancs C-vitamin tartalma csak 0,05 százalék. Brazíliában már régóta gyógynövénynek tekintik és számos egészségügyi panasz kezelésekor felhasználják.

acerola_fa.jpg

Azt állítják, hogy egy maroknyi friss acerola elfogyasztása naponta két-három alkalommal, meggyógyítja a lázat és a vérhast. Használják még vérzéscsillapításra, szíverősítésre, gyulladásgátlóként, vizelethajtóként és sebek gyógyítására.

A jelenkor tudománya -  természetesen - ízekre bontotta és a C-vitamin mellett még további 150 hasznos anyagot fedeztek fel benne, mégpedig vasat, A-vitamint, B1 és B2-vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort és nátriumot is. Ebből adódóan ajánlják hasmenés, megfázás, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint és reuma esetén is. A kozmetikai ipar is kiváló alapanyagot nyert ezzel a gyümölccsel, hiszen eredményesen veszi fel a szabadgyökök elleni harcot, lassítja a sejtöregedést és frissíti a bőrt.


A legújabb tudományos kutatások, melyekben magyar tudósok is részt vettek, arra az eredményre jutottak, hogy az acerola a rák elleni küzdelemben is bevethető flavonoid és vitamin bomba, ugyanis bizonyos összetevői pusztítják a tumor sejteket. Kiegészítő terápiaként is ajánlják a fogyasztását.

Összefoglalva:  a megtudottakat,  nem teljesen alaptalanul tekintenek csodaszerként az acerola gyümölcsre és leszögezhetjük, hogy mégiscsak érdemes megjegyezni a nevét és szükség esetén kiaknázni áldásos hatásait. Ha nem is magyar és nem is narancs, de mégis kell nekünk az acerola!


Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában honos, itt gyümölcsként termelik. A Malpighiaceae családba tartozik. Cserje termetű növény, általában 2-3 m-esre nő. A trópusokon és a meleg szubtrópusokon századok óta termesztik. C-vitamin-tartalma a világ eddig ismert összes gyümölcse körül a legnagyobb - ötvenszer annyi, mint a narancslében. Ez a felismerés egyszerre népszerűvé tette a szép rózsaszín-piros virágú növényeket. Levelei 2,5-7 cm hosszúak, fényes sötétzöldek, párosával sűrűn állnak. Piros, 1-3 cm-es cseresznyeszerű terméseinek húsa leveses, kellemes savanykás. Frissen vagy feldolgozva (dzsúsznak, pulpnak) fogyasztják. Kristályos aszkorbinsavat is készítenek belőle. Magvetéssel, fásdugványozással, szemzéssel és oltással szaporítják.

A barbadosi cseresznye kis, örökzöld, 2-6 m magas, terebélyesen elágazó fa vagy cserje. Ágai finoman szőrösek, levelei sötétzöldek, átellenes állásúak. A levéllemez kihegyezett vagy lekerekített tojásdad, illetve lándzsás, ékvállú, ép, gyengén hullámos szélű, színén fényes, fiatalkorban ezüstös szőrzetű, 2-7 x 1-4 cm nagyságú. Hímnős virágai csomóban, vékony kocsányokon nőnek a levélhónaljban. A virágtakaró különnemű, 5 tagú. A csészelevelek lándzsásak, mintegy 2,5 mm hosszúak, csúcsukon szőrösek, rajtuk 2-2 nagy, ülő mirigy látható. A mirigyek a csészelevelek alsó részét átfedik. A szirmok rózsaszínűek vagy pirosak, széles kanál alakúak és legfeljebb 5 mm hosszúak.


acerola.jpeg


Termése:
Éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös csonthéjas, 2 x 2,5 cm nagyságú, alma alakú. Az alsó és csúcsi részen erősen bemélyedt, szabálytalanul dudoros és hosszirányban tompán bordás. A termés alsó részén a csészelevelek, csúcsán pedig a fonal alakú bibeszál érésig megmaradnak. A termés vörös héja vékony, de szilárd, áttetsző, sima és fényes. Az éretten nagyon bő levű terméshús cseresznyeszerű, narancsvörös vagy vörös, a héjnál valamivel világosabb, 7 mm vastag és nagyon savanyú, de zamatos. A termésekben 3 világos, narancsszínű, a terméshússal szilárdan összenőtt kőmagot találunk, amelyek tompa trapéz körvonalúak, keresztmetszetük szélesen 3 élű és a végük rovátkolt; a magok felülete ormós és szabálytalan, kiemelkedő kereszt- és ferde irányú bordákkal strukturált. A barbadosicseresznye a világ C-vitaminban leggazdagabb termései közé tartozik, húsa akár 5% C-vitamint tartalmazhat.

Felhasználása:
Friss gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosicseresznye ízletes desszert. A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és C-vitamin-készítményként árusítják. Májbetegségek, hasmenés, vérhas és meghűlések ellen is hatásos.

Elterjedése:

A karib-tengeri szigetektől Észak-Brazíliáig honos, és Latin-Amerikában, valamint Hawaiin, ritkán Délkelet-Ázsiában is termesztik. Újabban erősen fokozódik termesztése, mivel megnőtt népszerűsége a nagy C-vitamin-tartalom miatt.

Termesztése és betakarítása:
A trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik. Szárazságtűrő, a talajban nem válogat, viszont a nedves-forró síkvidéki klímát és a nagyon nyirkos talajt nem bírja. Könnyen szaporítható dugvánnyal vagy magról, és már a 4. évtől kezdve 5-10 kg termést hoz. Házi- és gyümölcsöskertekbe ültetik, ipari feldolgozáshoz pedig ültetvényeken termesztik. Teljesen éretten szüretelik házi használatra, így 3 napnál tovább nem tárolható; piaci értékesítéshez korábban kell kezdeni a szedést.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 204
Tegnapi: 522
Heti: 1 717
Havi: 4 781
Össz.: 1 139 178

Látogatottság növelés
Oldal: Acerola...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »