A pajzsmirigy védelme érdekében a problémákkkal küszködőknek ajánlom, hogy kerüljék az alábbiakat...
A finomított cukor miatt megemelkedik a vércukorszint, ez pedig nincsen jó hatással, ha valakinek pajzsmirigy problémái vannak. A cukorral telített ételek negatívan befolyásolják a hasnyálmirigy működését is, ami végül inzulinrezisztenciához vezethet. A pajzsmirigyekre is azért veszélyesek az édes élelmiszerek, mert csökkentik a hormontermelést, így a szervezet nem képes megfelelően működni.
A kávéval is jobb, ha vigyáznak a pajzsmirigy betegek. A mértékkel történő kávéfogyasztás nem jelent különösebb veszélyt, de ha napi több csészével is megiszunk az erős feketéből, akkor a mellékvesék normális működése veszélybe kerülhet.
Az ételek sütésével, pirításával az a gond, hogy úgynevezett ártalmas transzzsírok keletkeznek, amelyek egyáltalán nem tesznek jót a pajzsmirigyek működésének, így ezen zsíros finomságokat kerülni kell.
A gluténban gazdag ételek is károsan hatnak, hiszen a gliadin nevű fehérjét a pajzsmirigy problémákkal küzdők szervezete sokszor idegen testként azonosítja, így az immunrendszer támadást indít ellene, ez pedig rosszullétet eredményez. Így akiknek nem működik megfelelően a pajzsmirigyük, ne fogyasszanak glutént tartalmazó termékeket.
A szójafogyasztás ugyan megengedett, de csak keveset szabad belőle fogyasztani, ugyanis megakadályozza a pajzsmirigyek által termelt hormon felszívódását. Az orvosok például azt ajánlják, hogy ha szóját ettünk, várjunk legalább 4 órát és csak azután vegyük be a felírt gyógyszert, mert ennyi idő alatt a szervezet képes lebonatni a szóját, így a későbbiekben nem lesz gond ebből.
Ilyen zöldség például a káposzta, vagy a brokkoli. Főként azoknál a betegeknél okozhat gondot, akik jódhiányban szenvednek. Azonban, ha tápanyagbevitel megfelelő és gazdag, akkor egy kevés brokkoli nem árthat meg.
A megoldás: kókuszolaj
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, mégis egészséges. És a pajzsmirigy-alulműködést is hatékonyan lehet vele kezelni. Közepesen hosszú szénláncokból épül fel, melyekről fontos tudni, hogy fokozzák az anyagcserét és így elősegítik a fogyást. Ezenkívül az anyagcsere fokozásával ahhoz is hozzájárul, hogy testhőmérsékletünk újra elérje a normális intervallumot.
És miért előnyös a közepesen hosszú szénlánc? A növényi olajokban hosszúláncú zsírsavak találhatóak, melyek igen könnyen oxidálódnak és avassá válnak. Ezért van az, hogy az élelmiszergyártók finomítják ezeket az olajokat (hidrogénezés), hogy tovább megőrizzék a minőségüket. Azonban ezzel az eljárással az a gond, hogy rengeteg transz-zsír képződik a folyamat során. A transz-zsírok pedig különösen károsak a szövetekre és a pajzsmirigy működését is negatívan befolyásolják. Azonban a kókuszolajnál minden máshogyan van: a rövid szénláncú zsírsavak stabilak és ellenállnak az oxidációnak, ezért NEM KÁROSAK AZ EGÉSZSÉGRE.