A mandulából készült liszt az egyik legegészségesebb liszt, a mandula ugyanis nagyon sok antioxidánst, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Már csak azért is érdemes mandulalisztből készíteni a desszerteket és süteményeket.
A mandula és a belőle készült liszt segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hiszen gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin és az összkoleszterin szintjét, de mindezek mellett megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet. Ezek az értékek pedig kulcsfontosságúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A mandula és a mandulaliszt már csak azért is jót tesz a szív egészségével, mivel nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot. Számos kutatás igazolta, hogy a magnéziumhiány oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, akár a magas vérnyomásnak, a szívritmuszavarnak vagy az érelmeszesedésnek.
Amennyiben csökkentjük a szénhidrátbevitelt és megnöveljük a rostbevitelt, úgy mi magunk is sokat tehetünk a vérnyomásunk szabályozásáért. Ha a finomított szénhidrátok helyett olyan szénhidrátot viszünk be, mint például a mandulaliszt, akkor sokat teszünk a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért. A mandulaliszt E-vitaminban is gazdag, ami köztudottan gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és ezért több szempontból is segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában.
Az E-vitamin egy erőteljes antioxidáns vitamin, amely kulcsszerepet játszik például a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, csökkenti bizonyos rákos betegségek kockázatát és megakadályozhatja az artériákban a plakkok lerakódását és ezzel a vérrögképződést is, ami többek között oka lehet a stroke kialakulásának.
A mandulaliszt magas rosttartalommal bír, aminek köszönhetően könnyebben érezzük jóllakottnak magunkat, így kevesebb ételt eszünk, ami hozzájárulhat a kívánt testsúlycsökkenéshez.
A mandula antioxidánsok gazdag forrása is, melyek semlegesítik a káros hatású szabad gyököket, ezzel hozzájárulhatnak számos olyan komoly egészségügyi probléma megelőzéséhez, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a rákos megbetegedés vagy akár az ízületi gyulladás.
A mandula nemcsak antioxidáns vitaminokat, hanem antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz, így érdemes mind a mandulát, mind a belőle készült lisztet beépíteni az étrendünkbe.
A mandulaliszt egy jó választás azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú étrenden élnek. Egy csészényi mandulaliszttel fedezhetjük a napi E-vitamin-szükségletünket. A mandulaliszt emellett gluténmentes, ami nagyon jó hatással van az egészségre.
A mandulalisztben található zsír több mint 65 százaléka egyszeresen telítetlen, ami kiválóan alkalmas az egészséges koleszterinszint fenntartására és ez a hatás a szív egészségét is biztosítani tudja. A mandulaliszt fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát azáltal, hogy az erek egészségesek maradnak. A mandula és a belőle készült liszt rendszeres fogyasztása növeli a vérben az antioxidánsok szintjét, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Mindezek a pozitív hatások kulcsfontosságúak a megfelelően működő szervek számára és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.
Mandulaliszt a szív egészségéért
Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.
Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.
Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.
Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.
Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.
Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.
Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.
Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.
Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.