Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 

 Ezért egyél mandulát...

   

 


Népszerű nassolnivaló és sütemények, édességek finom ízesítője a mandula. De nem csak ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani: tele van értékes tápanyagokkal és nagyon jó hatással van a szervezetünkre!


Emellett pedig olyan esszenciális, egyszeresen telítetlen zsírokat is tartalmaz, melyek óvják többek között a szívünk, a vérereink egészségét.
 
Forráskép megtekintése

A mandulafogyasztás hatásai

Több nagyszabású kutatás is összefüggést talált a rendszeres mandulafogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek csökkent rizikója között. A kockázat csökkenése egészen elképesztő, akár 45 százalék is lehet (pl. abban az esetben, ha az étrendünkben lévő zsírok többségét növényi forrásból, például az olajos magvakból fedezzük, és kevesebb zsíros húst, tejterméket fogyasztunk).

A mandula rendszeres fogyasztása a koleszterinszintünkre is kiegyensúlyozó hatással van: növeli a HDL, és csökkenti az LDL szintjét. Az antioxidáns hatású E-vitamin is védi a szívet és az ereket a szabad gyökök káros hatásaitól, azoktól a mikroszkopikus gyulladásoktól, melyek hozzájárulhatnak az érszűkület vagy a magas vérnyomás kialakulásához is.

A mandula hatása a vércukor szintre

A mandula azoknak is jó választás lehet, akik inzulinrezisztensek prediabéteszesek vagy cukorbetegek

A mandulában lévő egészséges zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák (lassítják) a vérben lévő glükóz felszívódását, feldolgozását, így kiegyensúlyozó hatással vannak a vércukor szintre. Emellett a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentik.

Mandula, az agyvédő

Az agyunk védelmét is biztosítja a mandula, elsősorban magas E-vitamin-tartalmának, valamint a benne lévő cinknek és egyéb fitonutrienseknek köszönhetően. Ezek a tápanyagok védik az idegrendszert, serkentik az agysejtek regenerálódását, jótékonyan hatnak a memóriára és a figyelemre. A mandula rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az idegrendszert érintő degeneratív betegségek kialakulásának esélyét is, így például hatékonyabban küzdhetünk a Parkinson-kór ellen. Akkor is érdemes mandulát nassolni, ha például vizsgára készülünk: a mandula javítja a figyelmet és a problémamegoldó képességeinket is.

 Forráskép megtekintése

Mivel a mandula élelmi rostokban is gazdag, azoknak is érdemes naponta enni belőle, akik székrekedésre hajlamosak (vagy éppen szeretnék biztosítani a megfelelő emésztést). A rostok nélkülözhetetlenek ugyanis a széklet megfelelő állagának eléréséhez, valamint ahhoz, hogy a salakanyagok könnyedén haladhassanak át a bélrendszeren. Előző este áztassuk be a mandulát, reggel mint a vaj olyan puha lesz.

Ha a bioboltban járunk, emeljünk le a polcról a mandulalisztet is!

Egy kék asztalon fakanálban és mellette mandulaszemek, mellette egy fehér tálban mandulaliszt és mandulaszemek.

 

A mandulából készült liszt az egyik legegészségesebb liszt, a mandula ugyanis nagyon sok antioxidánst, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Már csak azért is érdemes mandulalisztből készíteni a desszerteket és süteményeket.

A mandula és a belőle készült liszt segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hiszen gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin és az összkoleszterin szintjét, de mindezek mellett megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet. Ezek az értékek pedig kulcsfontosságúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A mandula és a mandulaliszt már csak azért is jót tesz a szív egészségével, mivel nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot. Számos kutatás igazolta, hogy a magnéziumhiány oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, akár a magas vérnyomásnak, a szívritmuszavarnak vagy az érelmeszesedésnek.

 csillagok_1_sor.gif

Amennyiben csökkentjük a szénhidrátbevitelt és megnöveljük a rostbevitelt, úgy mi magunk is sokat tehetünk a vérnyomásunk szabályozásáért. Ha a finomított szénhidrátok helyett olyan szénhidrátot viszünk be, mint például a mandulaliszt, akkor sokat teszünk a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért. A mandulaliszt E-vitaminban is gazdag, ami köztudottan gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és ezért több szempontból is segíthet a vércukorszint kiegyensúlyozásában.

Az E-vitamin egy erőteljes antioxidáns vitamin, amely kulcsszerepet játszik például a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, csökkenti bizonyos rákos betegségek kockázatát és megakadályozhatja az artériákban a plakkok lerakódását és ezzel a vérrögképződést is, ami többek között oka lehet a stroke kialakulásának.

A mandulaliszt magas rosttartalommal bír, aminek köszönhetően könnyebben érezzük jóllakottnak magunkat, így kevesebb ételt eszünk, ami hozzájárulhat a kívánt testsúlycsökkenéshez.

A mandula antioxidánsok gazdag forrása is, melyek semlegesítik a káros hatású szabad gyököket, ezzel hozzájárulhatnak számos olyan komoly egészségügyi probléma megelőzéséhez, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a rákos megbetegedés vagy akár az ízületi gyulladás.

A mandula nemcsak antioxidáns vitaminokat, hanem antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz, így érdemes mind a mandulát, mind a belőle készült lisztet beépíteni az étrendünkbe.

Mandulaliszt fehér porcelántálban, mellette mandulák, mérőkanál, kockás konyharuha.

A mandulaliszt egy jó választás azok számára, akik alacsony szénhidráttartalmú étrenden élnek. Egy csészényi mandulaliszttel fedezhetjük a napi E-vitamin-szükségletünket. A mandulaliszt emellett gluténmentes, ami nagyon jó hatással van az egészségre.

A mandulalisztben található zsír több mint 65 százaléka egyszeresen telítetlen, ami kiválóan alkalmas az egészséges koleszterinszint fenntartására és ez a hatás a szív egészségét is biztosítani tudja. A mandulaliszt fogyasztása csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát azáltal, hogy az erek egészségesek maradnak. A mandula és a belőle készült liszt rendszeres fogyasztása növeli a vérben az antioxidánsok szintjét, javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. Mindezek a pozitív hatások kulcsfontosságúak a megfelelően működő szervek számára és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Mandulaliszt a szív egészségéért

Mandulaliszt fehér porcelántálban, mellette mandulák, mérőkanál, kockás konyharuha.

 

Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.

 Forráskép megtekintése

Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.

 Forráskép megtekintése

Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.

 

Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.

 Forráskép megtekintése

Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.

 Forráskép megtekintése

Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.

 

Egy kutatásba elhízott és túlsúlyos személyeket vontak be. A vizsgálat 24 héten keresztül tartott. A vizsgálati alanyok egy részének minden nap legalább fél csésze mandulát kellett elfogyasztaniuk. A csoport többi tagjának nem kellett mandulát enni, ők alacsony kalóriatartalmú ételeket és összetett szénhidrátokat fogyasztottak. Az eredmények meglepőek voltak. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy a mandulafogyasztók 62 százalékkal nagyobb súlycsökkenést, 50 százalékkal nagyobb derékbőség-csökkenést és 56 százalékos testzsírcsökkenést produkáltak a másik csoport alanyaihoz képest. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy az alacsony kalóriatartalmú diéta – beleértve a mandulát – javítja az anyagcsere-szindrómával kapcsolatos egészségügyi problémákat, például az elhízást.

 Forráskép megtekintése

Az egészséges zsírok, a makronutriensek és a mikrotápanyagok kombinációja kiváló energiatámogatóvá teszik a mandulalisztet. Pontosabban a liszt olyan energiatartalmú alkotókat tartalmaz, mint a riboflavin, a mangán és a réz. A mandulában lévő riboflavin – a B2-vitamin – fontos szerepet játszik az energiatermelésben, a vörösvérsejt-termelésben, a sejtműködésben, a növekedésben és a fejlődésben.

 

Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint réz és mangán. Ez a két ásványi anyag a szuperoxid-disztumáz nevű enzim egyik fontos tényezője. Ez a kulcsfontosságú enzim deaktiválja a szabad gyököket a mitokondriumokban, ami így folyamatos energiatermelést képes biztostani.

lohere.gif

 Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 329
Tegnapi: 61
Heti: 524
Havi: 3 373
Össz.: 1 169 051

Látogatottság növelés
Oldal: .....Mandula....
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »