Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

Többszörösen telitetlen zsirok...

Olívabogyók, mellette egy kis üvegkancsóban olívaolaj.

Tudta, hogy a telítetlen zsír fogyasztása milyen egészségügyi előnyökkel jár? A zsírok elengedhetetlenek a teljes értékű életmódhoz, hiszen testünknek szüksége van rájuk.

Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok esszenciálisak, vagyis a szervezetünk nem termeli, így azokat táplálékkal szükséges bevinni.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak például segítenek megakadályozni a depressziót, megvédenek a szívbetegségektől és a rák bizonyos fajtáitól.

A többszörösen telítetlen zsírok: étrendbe illesztése nagyon is hasznos az emberi szervezet számára, hiszen védő hatást fejtenek ki az anyagcsere-szindrómával szemben. Ez olyan kórságokat foglal magába, amelyek elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Kutatások igazolják, hogy szoros kapcsolat van az egészséges zsírbevitel és a pitvarfibrilláció kockázatának csökkenése között.

Az egészséges zsírok mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, ami azért is nagyon lényeges, mivel ezek hozzájárulnak a szervezet általánosan jó állapotának eléréséhez.

 

A legtöbb betegség kialakulásának gyökere a gyulladás, így nagyon fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyekkel nemcsak a betegségeket kerülhetjük el, hanem egy jó életminőséget is fenntarthatunk.

Az egyszeresen telítetlen zsírok lehetővé teszik, hogy a csontok hatékonyan felszívják a kalciumot, ami elősegíti a csontsűrűség növelését.

Amikor nem megfelelő a szervezetben a kalcium szintje, akkor csontritkulással és gyakori csonttörésekkel kell számolnunk. Ezzel szemben ha valakinek az étrendje telített zsírokban dús, és csak kevés telítetlen zsírban gazdag táplálékot tartalmaz, alacsonyabb csontsűrűséggel és csökkent kalciumfelszívódással kell számolnia.

Milyen táplálékok tartalmaznak telítetlen zsírt? Többek között az olívabogyó, az extraszűz olívaolaj, az avokádó, a mandula, a földimogyoró vagy a kesudió.

Ezek nemcsak a szív- és érrendszert védik, hanem az agy egészségi állapotára és a kognitív funkciókra is pozitív hatást gyakorolnak.

A telített zsírsav sem ördögtől való dolog, de fontos, hogy egyensúly legyen a telített és a telítetlen bevitele között. Pont olyan egyenlően kell kombinálni, mint az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat, amelyek csak együttesen fejtik ki pozitív hatásukat.

 

Az extra szűz olivaolaj:  az agyvédő és memóriaőrző

  

Extraszűz olívaolaj díszes üvegben, mellette olívabogyók.

A kutatók egy specifikus összetevőt azonosítottak ebben a mediterrán étrendben oly népszerű olajban, amely által védelmet élvezhetünk a kognitív hanyatlással szemben.

A mediterrán étrend, amely növényi ételekben gazdag, sokféle egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, beleértve a demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatát. Kutatók egy olyan speciális összetevőt azonosítottak az extraszűz olívaolajban, amely maximális védelmet nyújthat az emberi agy számára.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk extraszűz olívaolajat, úgy sokáig megőrizhetjük az emlékezetünket, és a tanulási képességre is pozitív hatást gyakorol. Mindemellett csökkenteni képes az amyloid-béta plakkok kialakulásának az esélyét, amely az Alzheimer-kór egyik klasszikus markere.

Az extraszűz olívaolaj csökkenteni képes az agyban kialakuló gyulladásokat, de ami a legfontosabb, hogy az autofágia néven ismert folyamatot is aktiválja, amely elősegíti a toxinok kiürülését és az amyloid-plakkok csökkenését is serkenti.

Nem véletlen, hogy a mediterrán térségben jóval nagyobb egészségnek örvendenek az emberek, hiszen ők minden egyes nap beillesztik az étrendjükbe ezt az egészséges olajat. Mivel az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, így jóval egészségesebb, mint a telített állati zsiradékok.

 

Egy kutatásba egereket vontak be. Az egyik csoportot hagyományos rágcsáló ételekkel táplálták, míg a másik csoport egereinek minden nap extraszűz olívaolajat is adtak. Egy év elteltével megállapítható volt, hogy az olívaolajat fogyasztó kis rágcsálók jobb eredményeket produkáltak, azaz jobb eredményeket értek el a munkamemória és a tanulási képességek terén. Mindemellett az egerek agyszövetét is megvizsgálták, amelyek szintén drámai különbségeket mutattak az idegsejtek megjelenésében és működésében.

Miért olyan egészséges az olívaolaj?

Mint fentebb is említésre került, nagy százalékban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat. Gazdag omega-3 és omega-6 zsírban, illetve a K- és E-vitaminnak is gazdag forrása. Ez az olaj tele van antioxidánsokkal, amelyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára.

Rendkívül sok pozitív tulajdonsága mellett az egyik legkiemelkedőbb, hogy csökkenti a gyulladásokat az emberi szervezetben. A gyulladás sok krónikus betegség előidézője lehet, például rák, cukorbetegség, anyagcsere-szindróma, Alzheimer-kór és ízületi gyulladás. A gyulladás csökkentésében nem csupán az omega-3 és omega-6 zsírsavak játszanak kiemelkedő szerepet, hanem az olaj antioxidáns-tartalma is.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 348
Tegnapi: 61
Heti: 543
Havi: 3 392
Össz.: 1 169 070

Látogatottság növelés
Oldal: .....Tobbszorosen telitetlen zsirok...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »