

Olykor előfordul, hogy kimegyünk a konyhába, mert teázni támad kedvünk, feltesszük melegedni a vizet, már forr, de váratlanul megcsörren a telefon, vagy bekopog a szomszéd, így gyorsan lekapjuk a tűzről az edényt.
Mikor visszaérünk, már kihűlt víz fogad, de nem gond, ismét pár perc és újra felmelegszik. Ez viszont kockázatos, ezért ne forraljuk újra a vizet

A veszélyt az jelenti, hogy egy eleve felfőzött víz összetétele, újabb melegítés hatására megváltozik.
Amikor először tesszük a tűzre a vizet, a gőzzel együtt a benne lévő fertőtlenítőszerek is elpárolognak, de ha ismét lehűl a víz, ezek a káros tényezők, köztük pár ásványi anyag is, visszacsapódik a vízbe, és ha ismét felmelegítik, megváltozik az összetételük, és komoly mérgezést is okozhatnak.
A legtöbb vezetékes vízben arzén, nitrát és fluorid-származékok vannak, természetesen jó esetben azon a szint alatt, ami még komolyabb egészségügyi károsodást nem eredményez.
![]()
Az üzletekben, ha az ásványvizekre az lenne írva, hogy arzénos víz, biztos nem vásárolnánk meg. Így miért innánk meg az újra felforralt vizet? Az ásványi anyagok egy része is visszakerül forralás után a vízbe, de például a kalcium só nem tesz jót, ha nagy mennyiségben felhalmozódik, mert emiatt alakulhat ki a vesekő.

