![]()
Vércsoport diéta "B"
|
B vércsoport diéta táblázat ---------- Húsok és baromfi |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
bárányhús, birkahús, vadhús... |
borjúhús, máj, marhahús, pulyka... |
csirke, disznóhús, liba, sonka, szalonna... |
|
. |
|
Tengeri és édesvízi élőlények |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
csuka, kaviár, lazac, makréla, pisztráng, szardínia |
fehérhúsú hal, hering, kardhal, ponty, sügér, tintahal... |
angolna, éti kagyló, homár, kagyló, osztriga, polip, rák... |
|
. |
|
Tej, tejtermékek és tojás |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
feta sajt, joghurt, kecskesajt, kecsketej, kefir, mozzarella, túró,... |
krémsajt, sajtok, szójasajt, szójatej, tej, tejsavó, vaj... |
jégkrém... |
|
. |
|
Olajok és zsírok |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
olívaolaj... |
lenmagolaj, tőkehalmáj olaj... |
canola olaj, földimogyoró olaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj, szezámolaj... |
|
. |
|
B vércsoport diéta táblázat ------------ Dió és magvak |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
brazil dió, dió, gesztenye, mandula... |
földimogyoró, kesudió, mák, mogyoró, napraforgómag, pisztácia, szezámmag tökmag... |
|
|
. |
|
Babfélék és hüvelyesek |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
limabab, veteménybab, vörös szójabab... |
fehérbab, vörös bab, zöldbab, zöldborsó... |
aduke bab, azuki bab (adzuki bab), lencse... |
|
. |
|
Gabonafélék |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
köles, puffasztott rizs, tönkölybúza, zabkorpa, zabliszt... |
rizskrém... |
árpa, búzacsíra, búzakorpa, hajdina, kukoricapehely, rozs... |
|
. |
|
Kenyérfélék |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
barna rizskenyér, essene kenyér, ezekiel kenyér, köles... |
gluténmentes kenyér, tönkölybúza kenyér, zabkorpa sütemények... |
durumbúza, sokmagos kenyér, 100%-os rozskenyér... |
|
. |
|
B vércsoport diéta táblázat ---- Gabonamagvak és tészták |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
rizsliszt, zabliszt... |
fehér liszt, quinoa, rizs, tönkölybúzaliszt... |
árpa, hajdina, rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt... |
|
. |
|
Zöldségek |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, padlizsán, sárgarépa, zöldpaprika... |
burgonya, cukkini, gomba, karalábé, spenót, saláta, torma, tök, uborka, vöröshagyma... |
avokádó, kukorica, olíva, paradicsom, retek, tofu... |
|
. |
|
Gyümölcsök |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
ananász, banán, szilva, szőlő... |
alma, citrom, cseresznye, datolya, eper, füge (friss és szárított), görögdinnye, grapefruit, kivi, körte, mandarin, narancs, őszibarack, sárgabarack, sárgadinnye... |
datolyaszilva, gránátalma, kókusz... |
|
. |
|
Zöldség- és gyümölcslevek |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
ananász, szőlő... |
almabor, almalé, fekete cseresznye, grapefruit, narancs, sárgarépa, szilva, zöldséglevek (ajánlott zöldségekből)... |
paradicsomlé... |
|
. |
|
B vércsoport diéta táblázat --------------- Fűszerek |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
cayenne bors, curry, gyömbér, petrezselyem, torma... |
alga, almaecet, borecet, borsmenta, cukor, csokoládé, fokhagyma, kurkuma, méz, mustár, paprika, szójaszósz, tárkony, tartármártás, vanília... |
bors, fahéj, kukoricaszirup... |
|
. |
|
Ízesítők |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
mustár... |
édes savanyúság, kapros savanyúság, kóser savanyúság, lekvár (ajánlott gyümölcsökből), majonéz, mustár... |
ketchup... |
|
. |
|
Gyógyteák |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
borsmenta, csipkebogyó, ginszeng, gyömbér, zöld tea... |
bodza, eperlevél, fodormenta, gyermekláncfű, kamilla... |
aloe, hárs, rebarbara, szenna... |
|
. |
|
Italok |
|
Jótékony hatásúak |
Semleges hatásúak |
Kerülendők |
|
zöld tea... |
bor, fekete tea, kávé, koffeinmentes kávé, sör... |
kóla, szódavíz, tömény szeszesital, üdítők... |
|
. |
![]()
hipoglikémia= alacsony vércukor szint (latin)
B vércsoport - a hízás legfőbb tényezői:
KUKORICA: gátolja az inzulin hatékonyságát, lassú metabolikus ráta, hipoglikémiát okoz
LENCSE: gátolja a megfelelő tápanyag felvételt, lassú metabolikus ráta, hipoglikémiát okoz
FÖLDIMOGYORÓ: lassú metabolikus ráta, hipoglikémiát okoz, gátolja a máj működését
SZEZÁMMAG: lassú metabolikus ráta, hipoglikémiát okoz
HAJDINA: gátolja az emésztést, lassú metabolikus ráta, hipoglikémiát okoz
BÚZA: lassítja az emésztési és a metabolikus folyamatokat, hatására a táplálék zsírként tárolódik, és nem ég el energiaként, gátolja az inzulin