Ez a különleges, apró kis zamatos piros szemekből álló gyümölcs rendkívül egészséges, éppen emiatt érdemes fogyasztani.
1. Serkenti a hormonműködést
A gránátalmában lévő olajok helyreállítják a megbillent hormonegyensúlyt. Főként a menstruáció, a fejfájások és a változókor idején ajánlott fogyasztani a gránátalma magjait.
2. Természetes inzulinpótló
A gránátalma egy természetes édesség és inzulinpótló, amelyet a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. Naponta 4 alkalommal, étkezések előtt kell egy kiskanál lét meginni, és máris csökken a vércukorszint.
3. Serkenti a hemoglobin-termelődést
Ez pedig azoknak jó, akik vérszegénységben szenvednek. Nekik 2 hónapon keresztül, naponta háromszor, étkezések előtt félórával egy félpohár gránátalma és víz keverékét kell meginniuk.
4. Fertőtleníti a torkot és a szájüreget
Ha fáj a fogínyünk, a torkunk, a mandulánk, öblögessünk gránátalma héjából készül főzettel, vagy magával a gyümölcs levével, és hamar enyhülnek a panaszok.
5. Csökkenti a vérnyomást
A gránátalma magjai mellékhatások nélkül csökkentik a magas vérnyomást, emellett nyugtatja az idegeket és segít az elalvásban is.
6. Remek kozmetikai szer
Daráljuk le a gránátalma magokat, majd a port keverjük el olívaolajjal, és ezzel kenjük be az arcunkat. Nagyon jót tesz a zsíros bőrnek, de a pattanásoktól is megszabadít.
7. Gyulladáscsökkentő
A gyümölcs levéből készült főzettel sokat segíthetünk a májunknak, a veséinknek, de a fülünket, szemünket, ízületeinket megtámadó gyulladásokat is enyhíti.
Két kiskanál héjőrleményt kell belekeverni egy bögre forró vízbe, és naponta két bögrével kell ebből meginni, félórával étkezések előtt.
8. Meggátolja a káros sugárzást
Azok, akik sugárzásveszélyes munkahelyen dolgoznak, naponta egyenek meg egy-két gránátalmát, vagy igyanak meg egy fél bögre levet.
9. Megszünteti a hasmenést
A gyümölcs porrá őrölt héjából kell egy csipetet bele keverni fél bögre vízbe, majd azt igyuk meg naponta 3 alkalommal.
A gránátalma héja 7 nap alatt meggyógyítja a gyomorfekélyt!
A kutatások alapján egyre több gyümölcs esetében derül ki az, hogy a héjban több a tápanyag, a nyomelem és a vitamin, na meg az antioxidáns, mint magában a gyümölcs húsában.
A gránátalma igazi szuperélelmiszernek számít, hiszen annyi jótékony hatóanyagot rejt magában, hogy alig lehet felsorolni. A héja is rendkívül egészséges, hiszen képes megszüntetni a gyomorgyulladást, a görcsös panaszokat is.
1999 decemberében egy orosz folyóiratban egy fitoterapeuta tollából a következő címmel jelent meg egy írás: „Hippokratész természetes gyógymódjai, amelyekről megfeledkeztünk”, az írásban kiemelik, hogy a gránátalma héja képes meggyógyítani a vérhasat, a hasmenést, a vakbélgyulladást, anélkül, hogy műtéti beavatkozásra lenne szükség.
Készítsünk természetes gyógyszert
Meg kell szárítani a gránátalma héját. Ha ez kész, akkor 200 ml vizet tegyünk oda forrni, és ehhez adjunk hozzá 10–12 g szárított héjat. Födjük le az edényt 15–20 percig. Kész is a csodaszer.
Amennyiben a hasmenést vagy a vakbélgyulladást szeretnénk sürgősen kezelni, akkor egy fél bögrével kell elfogyasztani, hasmenés esetén 10 perc múlva megszűnik a kellemetlen probléma. Itt kiemelnénk, hogy vakbélgyulladás esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ha nem kezelik rendesen komoly következményei lehetnek.
Ha 10 perc múlva nem érezzük magunkat jobban, akkor a háttérben valószínűleg több áll, mint egy szimpla hasmenés. Ezért 3 óránként egy fél bögrével igyunk a főzetből, így 5 óra múlva megszűnhetnek a panaszok.
A gyomorfekély, a vékonybelet érintő fekély, a vastagbélgyulladás kezelésére 7 napig a következő recept szerint kell fogyasztani a gyógykészítményt:
a nap folyamán 100 ml főzetet kell meginni, négy részben, tehát egy adag 20–25 ml-t kell tartalmazzon. Az első adagot reggel, étkezés előtt kell meginni, majd 3 óránként következőket, szépen sorban.
A kezelés egy hétig tart, de ha első napon fogyasztottunk a gyógyléből, a második nap szünetet kell tartani, majd ismét jöhet a kúra, utána ismét szünet következik.