A kukoricabajusz rendkívül egészséges, gazdag növényi fehérjeforrás, ezenkívül még tartalmaz szénhidrátot, jótékony és hasznos növényi zsírokat, klorofilt, foszforsavat, K- és C-vitamint, káliumot, mangánt és rostokat is. Ugyanakkor olyan hatóanyagok is megtalálhatók benne, amelyek szabályozzák a vércukorszintet.
A kukoricabajuszból készített tea napi háromszori fogyasztása kellően vízhajtó hatást eredményez, amely megakadályozza azon betegségek kialakulását, amely a szervezet vízvisszatartásáért felelősek.
Nagyszerűen csökkenti a gyulladásokatis, és képes egyensúlyba állítani a szervezet pH-szintjét, ezáltal megszüntetve a savas hatást, amely számtalan betegség táptalajául szolgál.Véd a húgyúti fertőzésektől, a vesék működését is segíti, egyes beszámolók szerint kimossa belőlük a homokot és a kisebb köveket, igaz, erre tudományos bizonyítékot még nem találtak. Akik reumában, prosztatagyulladásban, inkontinenciában szenvednek, azok is bátran fogyaszthatják a kukoricabajuszból készített teát.
Ugyanakkor immunrendszer-serkentő, és az alternatív gyógyászat képviselői szerintrákellenes hatása is van. A kukoricabajuszt a magas vérnyomástól szenvedők bátran alkalmazhatják, és emellett még a rossz koleszterinszintet is csökkenti, elűzi a fáradtságot.
Több tanulmányban is megállapították, hogy a kukoricabajuszban lévő bioaktív hatóanyagok, antioxidánsok megakadályozzák a depressziót, valamint az elhízást.
Ha külsőleg alkalmazzuk a teát, akkor a bőr felületet kell bekenni vele, ezáltal csillapítva a viszkető, szúró érzést. Remekül enyhíti a rovarcsípéseket, a bőrfertőzéseket, mivel antibakteriális hatóanyagok vannak benne.
Egy evőkanál szárított kukoricabajuszt tegyünk bele egy bögre (240 ml), forrásban lévő vízbe, majd kapcsoljuk ki a gázt alatta és hagyjuk állni 10 percig. Tehetünk bele mézet, naponta 2–3 pohárral kell meginni belőle, hogy élvezhessük csodás hatását. Közvetlenül lefekvés előtt nem ajánlott meginni a teát, mert vizelethajtó.
Tinktúrát is készíthetünk. Ehhez friss bajusz kell használni, amelyet apróra kell felvágni. Majd egy rész kukoricabajuszhoz 10 rész alkoholt kell hozzáadni. Mindezt tegyük egy befőttes üvegbe, majd zárjuk le és tároljuk sötét, hűvös helyen. Időnként rázzunk egyet rajta. Négy hét elteltével szűrjük át egy üvegbe. Ez egy évig eláll, naponta egy negyed, vagy egy fél kiskanállal kell bevenni.
Vigyázat!
A cukorbetegeknek nem szabad naponta 3–5 bögre teánál többet meginni, mert jelentősen csökkentheti a vér glukóz szintjét.