Egy 100 éves sebész, aki 95 évesen vonult nyugdíjba, több, mint 50 éven át vegán életmódot folytatott! Nézzük, az általa felhozott érveket, melyekkel ezen étrend mellett tette le a voksát!
„A vegán életmód egy rendkívül kifinomult táplálkozási forma. Amikor még aktív részese voltam az orvostudománynak, mindig a növényeken alapuló táplálkozási formát ajánlottam pácienseimnek. Az embereket általában nagyon érzékenyen érintette az, amikor a táplálkozási szokásaikról beszélgetünk. Viszont ha valaki hajlandó volt időt szánni rá, szívesen elmagyaráztam a vegán táplálkozás előnyeit.” – Dr. Ellsworth Wareham.
Miért olyan népszerűbb a vegetáriánus és a vegán étrend az emberek körében?
A történelem során nagyon sok
híres ember, mint Platon vagy Nietzsche,
a zene világából Paul McCartney és Bob Marley, vagy
a híres politikusok közül Gandhi és Benjamin Franklin,
mind-mind a vegetáriánus étrendet részesítették előnyben.
Az ő életformájuk, az állatvédők által képviselt értékrenddel egyetemben, minden bizonnyal nagy hatással volt az emberek bizonyos többségére. Számos tanulmány igazolja, a vegetáriánus és a vegán étrend pozitív hatását az emberi szervezetre. Ennek ellenére a nyugat táplálkozási szokása riasztó módon nélkülözi a zöldségek fogyasztását.
A Harvard-i Orvosi Iskola tanulmányai szerint: „Egyre több tanulmány alátámasztja a hús nélküli táplálkozásnak a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait. Napjainkban a húsmentes táplálkozás nemhogy teljes értékű táplálkozási forma, hanem az egyes betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.”
Mindezekkel teljes mértékben egyetért az Amerikai Dietetikusok Egyesülete is. Olyan betegségek megelőzésében játszik közre az említett táplálkozási forma, mint a szívbetegség, a rák, vagy a diabétesz.
Aki azonban át szeretne állni a fenti táplálkozási módok valamelyikére, fokozatosan és kellő mértékű odafigyeléssel tegye azt. Ha áttérve erre, fáradságot, lehangoltságot, energia színt csökkenést tapasztalunk, azt jelentheti, hogy valamilyen tápanyag hiányban szenvedünk, és ezt pótolnunk kell feltétlenül.
Mert van élet a húson túl, még akkor is, ha az izmaidra is akarsz gondolni.
Talán nem tudod, de a fehérjebevitel akkor is fontos, ha nem izmosítani akarsz, vagy ha nem sportolsz. A protein ugyanis nem csak az izomépítéshez (pontosabban az izomrostoknak és izomsejteknek) szükséges, számos más funkciót is ellát a testedben: például elősegíti a kémiai reakciókat és szervezet védekező- és regenerálódó képességét is, és van még egy csomó tudományos dolog, amivel inkább nem untatunk feleslegesen.
Hogy azért mondjuk egy igazán nyomós érvet, amit talán a mindennapjaidban is kamatoztathatsz: megfelelő mennyiségű fehérje bevitelével a jóllakottság érzése itovább tart, ergo csak később leszel éhes, vagyis talán nem téped fel a hűtő ajtaját az éj közepén.
De mennyi fehérjére is van szükséged?
Egy átlagember számára naponta kilogrammonként fél és egy gramm között lenne az ideális, vagyis ha 82 kg vagy, akkor 41 és 82 gramm között. A sportolóknak, és vegyük ide azokat is, akik hetente minimum kétszer-háromszor elmennek futni vagy spinningelni, viszont a napi 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitellel kellene számolniuk.
Ez persze nem azt jelenti, hogy ezentúl húst hússal kell enned, ha szeretnéd ezt a mennyiséget hozni, ugyanis vannak alternatív lehetőségeid növényi fehérjékből, amivel nemcsak a húsfogyasztást helyettesítheted, de egyben a változatos és tudatos táplálkozás útjára is léphetsz, és ennek a vegetáriánusok és a vegánok is örülni fognak:
Hüvelyesek
-
A magas rosttartalmú (#1) fehérbab (100 grammja) nemcsak 23,4 gramm fehérjét tartalmaz, de még tele is van káliummal.
-
A (#2) szójának eléggé ellentmondásos a megítélése, az ugyanakkor vitathatatlan, hogy az egyik legjobb nem húsos proteinforrás (37 gramm jut 100 grammra), ráadásul más egyéb jóságban is bővelkedik: B-vitamin, kálium, magnézium, kalcium, foszfor. Azt viszont fontos vele kapcsolatban megjegyezni, hogy allergén hatása is jelentős, amire azért érdemes figyelni.
-
Emésztés szempontjából a (#3) lencse fogyasztása még a babnál és a szójánál is kedvezőbb – utóbbival ellentétben ráadásul nem is allergizál –, arról nem is beszélve, hogy 24,6 gramm fehérjéjével az egyik legproteingazdagabb hüvelyes.
Olajos magvak
Az olajos magvak kiváló fehérjeforrásnak bizonyulnak, plusz vitaminban és ásványi anyagban is bővelkednek, ugyanakkor fontos tudnod róluk, hogy elég magas a kalóriatartalmuk is.
-
A (#4) földimogyoró például 100 grammra vetítve 593 kcal-t, 47,2 gramm zsírt, 14,7 gramm szénhidrátot és 26,7 gramm proteint tud.
-
A (#5) tökmagnál ugyanez így néz ki (100 grammra vetítve): 536 kcal, 35,7 gramm zsír, 3,6 gramm szénhidrát és 28,5 gramm fehérje. De! Emelett remek magnéziumforrás és bővelkedik cinkben, folsavban és B-vitaminokban is.
-
Természetesen a cukrászok egyik kedvence, a (#6) mandula is hasonló méretekkelbír: 610 kcal, 52,2 gramm zsír és 27,6 gramm protein (természetesen 100 grammra nézve), de az egyik legjobb B2-vitamin-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink- és vasforrás.
Zöldségek
A zöldségek – az olajos magvakkal ellentétben – alacsony energiatartalmúak, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban eléggé erősek, sőt, magukhoz képest akadnak olyanok, amelyek még fehérjében is – arra azért ne számíts, hogy felveszik a versenyt mondjuk a szójával vagy tökmaggal.
-
A (#7) spenót 2,3 gramm proteint tartalmaz (100 grammban), ami a maga nemében nem rossz, de amitől mégis zseniális zöldségnek tartják, az az, hogy sokoldalú: nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, C-vitamint, mangánt, magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot.
-
(#8) Brokkolit már csak azért is ajánlott lenne fogyasztanod, mert az ünnepi zabálások és nagy fesztiválozások után remekül ki tudod pucolni a szervezeted köszönhetően a benne található flavonoidoknak és karotinoidokkal, ezek ugyanis segítik a májat a káros anyagok semlegesítésében. Majdnem megfeledkeztünk róla: 100 grammja 3,3 gramm proteint tartalmaz.
-
Manapság egyre közkedveltebb (#9) spárga antioxidánsokban, C-, B-, és E-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, foszforban és folsavban is gazdag, 100 grammja pedig 2,0 gramm fehérjét és – most figyelj – mindössze 20 kalóriát tartalmaz. És ha méregteleníteni szeretnéd megnyűtt testedet, akkor a spárga is remek választás lehet.
Gabonafélék
-
A (#10) gabonafélék szénhidrátban és rostban gazdagok és fehérjetartalmuk sem elhanyagolható. Alapélelmiszernek számítanak, sőt, egyes országokban a rizs, a búza, a rozs, a zab vagy a kukorica adja szinte a teljes étrendet.
-
Manapság egyre inkább elterjedtebbek az úgynevezett álgabonák (pl.: köles, hajdina, cirok, quinoa), amelyek csak felhasználásukat tekintve tartoznak a gabonafélék közé: igazi társaikhoz hasonlóan a lisztes magvukat hántolva és őrölve használjuk. Nagy előnye, hogy a felszívódási zavarban (gluténérzékenységben) szenvedőknek tökéletes gabonapótlékok lehetnek.
Jó, ha tudsz róla!
Bár a növényi eredetű fehérjék remek alternatívát kínálnak a húsfogyasztásra, nem teljes értékű, komplett proteinforrások, vagyis az állati fehérjével ellentétben nem tartalmazzák az esszenciális aminosavak mindegyikét – ettől persze még fontosak és hasznosak szervezeted számára.
És a végére hagytunk a jó hírt azoknak a vegetáriánusoknak, vegánoknak vagy szimplán csak mérsékelt húsfogyasztóknak, akik lemondtak az edzés után protein shake-ről, ugyanis a BioTechUSA Vegan Protein növényi fehérje italporát éppen nekik találták ki.
Oké, ez nem fogja elvégezni helyetted a munkát, sőt, még a helyes étrendedet sem találja ki, de tökéletesítheted vele azt, mert ez az egészséges életmód egyik kiegészítése.