A hideg, száraz időjárás és a beltéri fűtés könnyen kiszárítja a bőrt. A pirosló orca és a hámló könyök ellen azonban nem csupán krémezéssel, illetve külső hidratálással védekezhetsz.
Ha egy kicsit megváltoztatod az étrended, azzal is segítheted, hogy sima és bársonyos legyen a bőröd. Most 5 olyan ételt mutatok, amely belülről hidratálja.
Az omega-3 zsírsavak – különösen a DHA és az EPA –, amelyek megtalálhatók a tonhalban és más olajos halakban, rendkívül jó hatást gyakorolnak a sejtmembránokra, megóvva a bőrt a külső hatásoktól és megőrizve annak nedvességtartalmát.
A tonhal és a lazac emellett jelentős B-vitamin-, különösen biotin-forrás is. Ezen vitamin pótlása, megfelelő bevitele azért fontos, mert hiányában pikkelyessé válhat a bőr.
Tele van azzal az A-vitaminnal, amely a bőrerősítő hatásáról ismert, és még fitokemikáliákkal (növényekben található bioaktív vegyületekkel) és folátokkal (B-vitaminok csoportjába tartoznak) is, amelyek hidratálják a bőrt.
Lehet, hogy a guacamole nem igazán téli étel, na de nagyon finom, és még akkor is simává varázsolja a bőröd, ha tortilla chipsszel eszed – csábító, ugye? Az avokádó gazdag C- és E-vitaminokban és a nedvességet megkötő egyszeresen telítetlen zsírsavakban.
Gazdag víztartalmú étel, amely segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát. Emellett sok mangánt tartalmaz, így hozzájárul a fehérjeépítéshez – a kollagént és az elasztint is beleértve, amelyek kulcsfontosságú fehérjék a bőr feszessége szempontjából. A mangántartalomnak köszönhetően óvja a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól is.
Kezdjük azzal, hogy rengeteg vizet tartalmaz, és már önmagában ez is nagyszerűen hidratálja a bőrt. Sok-sok C-vitamin is van benne, amely antioxidánsként védi a bőrsejteket a szabadgyökök támadásától. Sőt, a kollagéntermelést is segíti, feszesítve ezzel a bőrt.
Akárcsak a narancs, ez is tele van C-vitaminnal, de sokkal laktatóbb étel. És ha sokszor eszed, szépen kisimulnak a ráncaid.
Igazi gyorssegély a bőrödnek, nagyon magas omega-6 zsírsavtartalma miatt valóságos elixír a száraz, égő-viszkető bőr számára. Rugalmassá teszi a sejtfalakat, így a nedvesség mélyebben tud a bőrbe hatolni. Újabb kutatások szerint még ekcémára is hatásos. Csepegtesd salátára, készíts vele mártást vagy add a leveshez.