A paprika...
Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk – fűszernövény is – a paprika, amely Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos. Amerikából került át Európába, ahol gyorsan kedvenc lett, és nem csak a magyar konyha használja előszeretettel. De mi az, amit még nem tudsz róla?
Két tulajdonság, ami sok fogyasztó számára a legmeggyőzőbb érv a paprikamellett. A zöldség sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres evése mellett garantáltan elkerül a megfázás, vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
Fertőtlenítő hatásának köszönhetően nem csak megelőzheted vele az influenzát, de megbetegedés esetén gyorsabb a gyógyulás is, köszönhetően az izzasztó hatásának. A paprika enyhíti a torokgyulladást is, és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.
Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Már őseink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb és szívósabb lesz az átlagembernél. Hatóanyagai felmelegítik a vért, csökkentik a krónikus fáradtságot, kimerültséget és mivel javítják a keringést, ezáltal emelik a vérnyomást is. A csípős paprikák esetén a termés ereiben és a magokban nagy mennyiségű kapszaicin halmozódik fel, ami fájdalomcsillapító hatást tudja kiváltani.
A kozmetikai ipar is szívesen alkalmazza a paprikát. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Ezért kiváló megoldás a narancsbőr kezelésére, a stria halványítására, de a sápadt bőrt is élénké teszi.
Azt jó korán felfedezték a tudósok, hogy a paprika hatóanyaga, a kapszaicincsökkenti a zsírszövetek mennyiségét és a vérzsír-szintet szervezetünkben. De ugyanez az összetevő segít megszüntetni a migrénes fejfájást, és a fogfájás is. Sőt a hajhullás is megelőzhető vele, és az olajos szerek helyett paprikát is használhatsz hajfényesítésre.
Szent-Gyögyi Albert professzorunk fedezte fel, hogy kiváló C vitamin forrás. (Köztudomású, hogy ezért a felfedezéséért Nobel díjat kapott.)
Csökkenti a vérnyomást, és javítja az étvágyat. (Ez különösen a csípős paprikára jellemző)
az erős paprika csípős ízének hatására az agyban endorfin szabadul fel. ...
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.