Kurkuma
Az egyik legegészségesebb fűszer a világon a kurkuma. Napsárga színe is csodálatos, de az íze felülmúlhatatlan. Ráadásul nagyon egészséges is, hiszen sokféle panaszra, betegségre nyújthat megoldást.
Legalább egyszer minden ember megtapasztal az élete során gyomorégést, melyet. okozhat a túl sok koffein, a cigaretta, a túl zsíros és fűszeres ételek. A kurkuma nemcsak a gyomorégést csillapítja, de preventív hatását is megtapasztalhatjuk, mivel rendszeresen fogyasztva csökkenteni tudja a nyelőcső- és a vastagbéldaganat kialakulásának a kockázatait. A kurkuma ugyanis nagyon jó hatással van az emésztési folyamatokra, mindemellett javítja a rossz és a jó baktériumok arányát, azaz pozitívan hat a bélflórára, illetve a vastagbél működését is elősegíti azáltal, hogy megtámogatja a tápanyagok felszívódását.
Az emésztés egy nagyon bonyolult folyamat, amely zavart szenvedhet, ha a szervezet nem kap elegendő tápanyagot – vagyis vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, amelyek elősegítik, hogy a szervek egészségesen működjenek. Ha szeretné, hogy a szervei megfelelően funkcionáljanak, fogyasszon mindennap egy kevés kurkumát. A vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok elősegítik a megfelelő emésztést, amelyet egy kis kurkumával még fel is turbózhatunk.
A krónikus hasi fájdalomba nem kell beletörődni. Ha régebb óta fennáll ez a problémája, feltétlenül keresse fel a háziorvosát, akik különféle vizsgálatokat írhat elő. Ha a hasfájás csak néha fordul elő, akkor a kurkuma sokat segíthet, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkezik és segíthet a fájdalom csökkentésében is.
Hasmenést okozhatnak egyes gyógyszerek, vírusok, de allergia, ételmérgezés is állhat a háttérben A hasmenés csökkenésében és annak megszüntetésében is segíthet a kurkuma. Mindemellett védelmet jelenthet a kiszáradással szemben, pontosabban a folyadékveszteségből adódó ásványianyag-hiány kialakulásában.
IBS esetén a kurkumát egy természetes orvosságként is használhatjuk, hiszen ezzel a fűszerrel olyan vitaminokat és ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, amelyek csökkentik a gyulladást és a kóros izommozgást. Ez a fűszer megnyugtatja a gyomrot, így enyhítve az IBS-re jellemző kellemetlen tüneteket, mint puffadás, túlzott gázképződés, hasi görcsök és hasi fájdalom.