Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 A bab, hajdina és dió...

 

A babban található magas ballasztanyag aránya teszi ezt a hüvelyest diabéteszellenes szuperélelmiszerré.

Ez hozzájárulhat a vércukor és az inzulinértékek szabályozásához. A ballasztanyagok – például a babban található pektinek – lassítják a szénhidrátok lebontását a véráramban, és további inzulinreceptorokat termelnek, melyek a sejtjeinket fogékonyabbá teszik az inzulinfelvételre.

Ezek a receptorok támogatják az inzulint abban a feladatában, hogy a glükózt eltávolítsa a vérből, és továbbvezesse a sejtekbe. Rendszeresen fogyasztva a bab képes védelmet nyújtani mind a cukorbetegség ellen, mind a diabéteszkezelést természetes módon támogatni.

Hajdina

A babhoz hasonlóan a hajdina is inzulinbarát ballasztanyagokkal gazdagíthatja a cukorbetegek étrendjét. Miközben a természetgyógyászok már régóta kiemelik a hajdina előnyeit a gluténtartalmú gabonafajtákkal (pl. búza) szemben, időközben a diabéteszkutatás is figyelmes lett erre a pszeudogabonára.

Egy kanadai tanulmány már néhány évvel ezelőtt igazolta a hajdinamagnak a cukorbeteg laboratóriumi patkányok vércukorszintjére gyakorolt pozitív hatását. Ezeknek az állatoknak a glükózértékei rendszeres hajdinával történő etetés mellett 12-19%-kal csökkentek. Hasonló hatását feltételezhetjük az emberi táplálkozásra is.

Tekintettel a diabéteszjárványra, a hajdina étrendünkbe történő bevonása egy biztos és egyúttal költséghatékony módszer a vércukorértékeink csökkentésére, és ezzel a cukorbetegség és kísérőjelenségei (szív-, vese- és idegproblémák) rizikójának minimalizálására.

 

 

Gazdagítsuk diabéteszellenes étrendünket például tápanyagban gazdag hajdinacsírával, melynek diós ízével megkoronázhatjuk salátáinkat vagy müzlinket. A teljes kiőrlésű hajdinalisztből készült tésztákkal pedig gluténmentes fogásokat varázsolhatunk anélkül, hogy az emésztésünket megterhelnénk.

Dió

A dió is a cukorbetegség elleni topélelmiszerek közé tartozik. Egy Európa-szerte végzett 2009-es tanulmány szerint a naponta diót fogyasztó cukorbetegek jobb inzulinértékeket mutattak fel, mint a diót kerülők. Már napi 30 gramm dióval, ami körülbelül egy maréknyinak felel meg, állandó értéken tarthatták a cukorbetegek a vércukorszintjüket.

Bár a diabéteszben szenvedőknek zsírszegény étrend ajánlott, a dió esetében azonban többszörösen telítetlen zsírsavakról van szó, pontosabban szólva omega-3 zsírsavakról, melyeknek inzulincsökkentő hatásuk van. Ezen kívül a dió E-vitamint és más antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, melyek a szervezetet erősítik.

lohere.gif

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 91
Tegnapi: 61
Heti: 286
Havi: 3 135
Össz.: 1 168 813

Látogatottság növelés
Oldal: 197.Hajdina,bab, dió...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »