TÉSZTA
Az élesztőt elég feloldani, nem kell felfuttatni, mert akkor kalács jellegűre dagad a bejglid. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrd össze közepes keménységű tésztává, majd formázz belőle cipókat. Folpakba csomagolva pihentesd a hűtőben legalább 20 percig vagy akár reggelig.
TÖLTELÉK
A jó bejglinél legalább annyit nyom a töltelék, mint a tészta. Egy átlagos rúd 20 dkg nyers tésztából jön ki, ehhez nyugodtan számolhatsz 25 dkg tölteléket.
A máktöltelékhez inkább ne adj tejet, mert a híg massza kifolyhat a bejgliből. Tej nélkül sem érződik száraznak, ha lekvárt vagy kinyomkodott reszelt almát teszel bele.
A diót nem szükséges finomra darálni, elég késes aprítógépben durvára őrölni. Ne ijedj meg, ha a megadott mennyiségből készített diótöltelék a tésztára kenve kevésnek tűnik, mert sütés közben megduzzad, főleg akkor, ha (rumba áztatott) mazsola is van benne.
FELTEKERÉS
A téglalap alakúra kinyújtott, kb. 3 mm vastag tészta széleit kézzel nyomkodd kissé vékonyabbra, hogy feltekeréskor az illesztések ne legyenek túl vastagok.
Várd meg, hogy a főzött töltelék teljesen kihűljön, és egyenletesen oszd el a tésztalapon úgy, hogy körben szabadon maradjon egy sáv. Ezt a két rövidebb és az egyik hosszanti oldalon kend meg elkevert tojással vagy tojássárgájával, majd a megkent oldalakat hajtsd rá a töltelékre.
Végül tekerd fel az egészet a kenetlen oldaltól kezdve úgy, hogy levegő ne maradjon közte, de a tekercs ne legyen túl szoros!
ÍGY LESZ SZÉP MÁRVÁNYOS
Kend le a nyers rudakat ecset segítségével egyenletesen tojássárgájával vagy elkevert egész tojással, majd hagyd teljesen megszáradni a hűtőben, vagy ha ott nincs helyed, akkor egy hűvös helyiségben. Ezután ismét kend le a tetejüket, ám ezúttal csak tojásfehérjével, és ismét tedd őket hidegre.
SÜTÉS
Várd meg, hogy a tojásfehérje is megszáradjon, majd szurkáld meg a rudak oldalát, esetleg habzsák vékony csövével vagy szívószállal szúrj néhány lyukat a tetejükre. Ha ezt elmulasztod, akkor a sütéskor keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és a tészta szétreped.
A bejglit 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Túl forró sütőben a külseje megéghet, a belseje viszont nyers marad.
A sütés végeztével még forrón fordítsd fel a rudakat a tepsiben, és hagyd így állni 10-15 percig. Ennek köszönhetően a bejgli egyes rétegek később nem válnak el egymástól.