Az olyan növények mellett, mint a borbolya, fagyöngy, petrezselyem, levendula, borágó, paradicsom, zeller, fejes saláta és golgotavirág, különösen a fokhagyma illóolaja számít vérnyomáscsökkentőnek.
Ha csak egy fokhagymagerezdet eszünk egy nap, a szervezetünket elláttuk A-, B- és C-vitaminnal. A vitaminok mellett a fokhagyma egy sor fontos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, pl. kalciumot, vasat, jódot, káliumot, magnéziumot, szelént és cinket.
A fokhagyma antioxidánsokkal rendelkezik, és így megakadályozza a szabad gyökök által okozott károsodásokat. Ezzel bizonyos módon véd a betegségektől és az idő előtti öregedéstől.
A fokhagymában lévő összetevők képesek erősíteni a szív- és érrendszert, ezzel biztosítják, hogy az egészséges maradjon. A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Mivel természetes vérhígító, csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.
Korábban abból indultak ki, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának a következménye. Pontosabban a koleszterinszintet csökkentő hatást tették felelőssé a vérnyomásra gyakorolt hatásáért.
Amerikai kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy elsősorban a hidrogén-szulfid csökkenti a magas vérnyomást. Felfedezték ugyanis, hogy a növény kémiai alkotórészei a vörösvértestekben hidrogén-szulfiddá alakulnak át, amely tágítja a véredényeket, és ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben javítsa a vérkeringést. Ha tágulnak az erek, csökken az ellenállás a véredényekben, ezzel csökken a vérnyomás is.
A fokhagyma hatékonysága akkor a legmagasabb, ha teljesen frissen fogyasztjuk. Leginkább közvetlenül és feldolgozatlan formában vegyük magunkhoz. A gerezdeket ne csak szeleteljük, hanem nyomjuk is szét, így az illóolajok jobban kifejtik hatásukat.