Odafigyelsz az étkezésedre,
mégsem fogysz?
Az inzulin egy olyan hormon, mely a hasnyálmirigyben választódik ki, a vér cukor szintet szabályozza, amikor szénhidrátot tartalmazó ételeket fogyasztasztunk.
fehér kenyér, a pizza,
a tésztafélék, a fényezett rizs,
az édességek
és az üdítőitalok elfogyasztásakor
- gyorsabban oldódik fel a szénhidrát,
- így hasnyálmirigyed több inzulint ad át a vérnek,
ugyanis glükózt juttat a sejtekbe.
Rögtön be is zárja a zsírsejteket, ezáltal lehetetlenné téve a trigliceridek felszabadítását.
Veszélyes dolog, ha a gyorsan oldódó szénhidrátokat zsírral együtt fogyasztod, tehát tartsd távol magadat
a tojásos nokedlitől,
a vajas keny értől,
a pizzától,
a hamburgerektől
és a sütemény- és tortaféléktől.
A zsír és a gyorsan oldódó szénhidrátok kombinációja esetén ugyanis tízszeres mennyiségű alapanyag jut a zsírpárnáknak a zsír beépítéséhez, mint akkor, ha ugyanezeket a szénhidrátokat zsír nélkül eszed,
Fogyasszunk
tehát spagettit paradicsomszósszal,
a kenyeret pedig sovány sajttal.
Döntő szerepet játszik ilyenkor a zsírszövet anyagcseréjének hőeffektusa is.
A túlsúlyosoknak szóló legfontosabb parancs ezért a következő:
reggelire kizárólag komplex szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket szabad enni, így a glükózértékek egészséges szinten maradnak, mivel kevesebb inzulin kerül a vérbe, így hasnyálmirigyed is hatalmas tehertől szabadulhat meg.
A glükóz, a szénhidrátok legkisebb egysége, veszélyt jelent, hiszen sok esetben a legádázabb hizlaló anyag.
A cukor, az édesség, a fehér liszt és tésztafélék
már 20 perccel az utolsó falat után azt eredményezik,
hogy a glükózmolekulák erősen áramlani kezdenek a vérbe.
Ezzel egyidejűleg a hasnyálmirigynél megszólalnak a vészcsengők.
A hasnyálmirigy ekkor töménytelen mennyiségű inzulint tölt a vérbe, melynek le kell bontania a sejtekbe került glükózt, vagyis a vércukrot.
Amíg a vérnek magas a glükózszintje, addig nem távozhat el zsír a hasi zsírpárnákból, hiszen a zsírsejtek zárva maradnak.
A zsírsejtekben a glükóz visszaszorítja a zsírbontó cAMP molekula termelését is. A cAMP gyarapításának receptje: már reggelire se egyél fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésű gabonából készült pirítóst,
de ennél is jobb a magnéziumban gazdag, teljes kiőrlésű gabonából és olajos magvakból összeállított müzli.
A gyümölcs-reggelit
mindenképpen egészítsd ki valamilyen plusz magnézium tartalmú tápanyaggal.
Magokkal, teljes kiőrlésű kétszersült szelettel,
Semmi sem használ jobban az anyagcserének, mint a reggeli gyümölcs.
A sejtek egész éjszaka dolgoztak, ettől éhesek és szomjasak lettek. A friss gyümölcs éppen azt adja nekik, amire nagy szükségük van: értékes tápoldatot, mely nedvességgel tölti fel a kiszáradt sejteket, aminek köszönhetően újra működőképesek lesznek.
Emellett a legtöbb gyümölcs- és zöldségfajta sok C-vitamint tartalmaz (a citrusféléken kívül például a kivi, a fekete ribizli, a piros húsú paprika, a petrezselyem, a savanyú káposzta)
A "C"-vitamin aktiválja a vasfelvételt
s ezzel együtt a sejtek oxigénellátását,
valamint a zsírsejteket a sejtek energiaközpontjába
szállító karnitin termelését.
Az ananász
különösen jó zsírégető, található ugyanis benne egy enzim, a bromelin, amely aktiválja az anyagcserét. Már egy órával az erőt adó reggeli gyümölcs után érezhető, hogy beindultak emésztő enzimjeink. A második reggeli már lehet hagyományos, a testnek már nem jelent problémát a feldolgozása.
Hogy az anyagcserét egyensúlyban tartsuk, az ebédnek teljes értékűnek kellene lennie: kevés fehérje (szárnyas, hal, garnéla vagy tofu - 80 g elég!), egészséges szénhidrát (burgonya, natúr rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) és vitaminforrás (saláta, zöldség, gyümölcs).
A hús két-három napra is eltűnhet az étlapunkról. Két étkezés között szintén ehetünk friss vagy szárított gyümölcsöket.
S még egy utolsó zsírégető klasszikus a nap végére: alvás előtt kevés fehérjét (csirkehúst, tofut) csepegtessünk meg citromlével, és fogyasszuk el.
Súlycsökkentés...
Naponta ötször étkezzünk (nassolás nélkül), rágjuk meg az ételt jól alaposan, fogyasszunk 1, 5l ásványvizet naponta, súlyfelesleg esetén 10kg-ént +1, 5l.
C-vitamin és kalcium bevitele nagyon fontos.
Étkezés előtt fogyasszunk nyers zöldséget (sárgarépa-uborka stb)
Étkezés után rostos gyümölcsöt (alma-banán stb.)
Ételeinket pároljuk, grillezzük, süssük de ne olajban! A só is hozzájárulhat a folyadék szervezetünkben való visszatartásához, ezért:
3, 75 ml-vízben egy evőkanál almaecetet keverjünk, és szívószállal igyuk meg!
Étkezés után mozogjunk, sétáljunk!
Az orr és az ajak pereme között ingereljük a reflex pontot (toboz és agyalapimirigy-hasnyálmirigy és a lép) segít megfékezni az étkezés előtti éhségérzetünket.
A pontot dörzsölni 10 s-ig 3x egymás után.
Mutatóujjunkkal nyomjuk meg a fülcimpa feletti részt (fül) 1 percig.
A talpon masszírozni kell a mellékvese-pajzsmirigy-máj-vastagbél-vese területeit.
Megerősítés:
Ma sokkal soványabb vagyok, és ezért vagyok ilyen szép, illetve ezért érzem ilyen jól magam!
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.