Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 

Mire jó a bazsalikom?

 

 

Kislevelű és fodros, zöld és sötétbordó, ánizsos, fahéjas, citromos, és mentás, szent és thai – ezek mind különböző bazsalikomok, számuk meghaladja az ötvenet.

A jellegzetes, illóolaj-tartalmú fűszernövény, amelynek a virágzó hajtásában 0,5-1,5% igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van.

A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.

                                                                              

 

 

 

A bazsalikom táplálkozási előnye:

Levele, szára, és virágja cukrot, karotint, fitoncidokat, C, B2, PP vitamint tartalmaznak. Ezen kívül rutint, illó olajokat, cseranyagokat, glikozidokat, és szaponint tartalmaz.

A bazsalikom gyógyhatása:

Növeli a szervezet általános tónusát, melyre olyan nagy szükségünk van télen, és az évszakváltások időszakában

-  helyreállítja a gyomor és bélrendszer működését.

- Stimulálja az emésztést, nem hagyja az étel elsavasodjon a gyomorban.
Ajánlom nyugtató fürdőnek, stressz feszültség esetén, langyos vízben pedig kellemesen lehűt a meleg nyári napokon.
A főzetét ihatjuk elhúzódó köhögés, fejfájás, és a nemi és vizeletkiválasztó rendszer gyulladásai esetén.

Hatásos a migrénes fejfájáskor, és álmatlanság ellen, ezen kívül élesíti az elmét.

- Hatóanyagai növelik a mellékvese hormontermelését.
- Illóolaja antibakteriális hatású. Segít a szellemi és idegi túlterhelések esetén.

Elegendő mindehhez néhány csepp bazsalikom olajat párologtatni az aromalámpában, és általános közérzetünk rögtön javulni fog.
A bazsalikom illóolaját, mint minden más illóolajat nem szabad koncentrál formában használni, feltétlenül hígítsuk más bázis olajjal, mint például a szezám olaj.

Gyógyreceptek:

A bazsalikom olaj megszabadít a fogfájástól, 1 cseppet adunk ½ pohár forral t vízhez, és ezzel öblögetünk 5-6 szor naponta.

- Az idegrendszeri betegségek esetén nagyon jól kiegyensúlyozza az ember állapotát a bazsalikom tea.

 

1 evőkanál szárított bazsalikomlevelet (lehet szárral, virággal együtt) leöntünk egy pohár forró vízzel, és 5 percig kis tűzön főzzük, majd 30 percig állni hagyjuk. ¼ pohárral fogyasztunk belőle naponta 4x étkezés előtt.

- Ugyanez a tea megszünteti a hányást, hányingert, és a fejfájást. Viszont terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

 


- A bazsalikom tea megnyugtatja a viszkető bőrt, és a rovarcsípések okozta gyulladást, ha egy erős bazsalikom főzetbe áztatott vattát vagy gézlapot helyezünk rá.

- Aki rosszul lesz a buszon, autóban, utazás alatt — megnyugtathatja gyomrát egy bazsalikom levél elrágogatásával útközben.

Ha reggelenként mézes bazsalikom teát iszunk, akkor napközben rengeteg új ötletünk támad, és munkaképességünket megőrizzük egészen a nap végéig.

 

Indiai kutatók megállapították:

- a bazsalikom növeli a szervezet védekező képességét

- a felesleges szabad gyökökkel szemben véd, melyek daganatos betegségekhez, szív, vese, máj betegségekhez vezetnek, és hatással lehetnek az idegsejtekre, és a génekre.
- A Szent bazsalikomot, már ősidők óta alkalmazza az Ájurvédikus gyógyítás az életerő helyreállítására, és az egész szervezet megfiatalítására,-a nemi élet javítására

 

Ajánlom, hogy legyen mindennapos a bazsalikom étkezésedben, használj ki minden adódó alkalmat a fogyasztására, különösen abban az évszakban, amikor hozzájuthatunk a szabadban termesztett növényhez.

A szabadban termesztett bazsalikom aromája összehasonlíthatatlan a cserepes boltban vásárolhatóéval. 
Ilyenkor szárítsunk belőle gondolva a megfázásos időszakra, amikor finom teájával kikúrálhatjuk a torokgyulladást, és a lázat.

 

A szárított bazsalikomból juttassunk a ruhás szekrénybe. Ez nem csak jó illatot szolgálja, hanem megvédi ruháinkat a molyoktól!


Ájurvéda a bazsalikomról

- Erős, keserű, melegítő hatású, erős utóhatással.
- Növeli a pittát, csökkenti a vátát, és a kaphát.

Frissítő kellemes illata van, a házban elősegíti a tér megtisztulását.


Jó hatással van:

- a megfázásos láz,  

-köhögés

- fulladás esetén

 


1.    Megfázás esetén 1 teáskanál bazsalikomot egy pohár vízben megfőzünk.
2.    Régóta tartó láz esetén naponta 2-3szor igyunk bazsalikom teát egy csipet fekete borssal.
3.    Szokványos megfázás esetén, köhögés orrdugulás, ¼ teáskanál bazsalikom, ugyanennyi szárított gyömbér, ½ teáskanál fahéj egy pohár forró vízhez. Igyuk naponta 2-3 szor.
4.    Fekélyes kolitis esetén 1 teáskanál bazsalikom magot áztassunk be egy pohár vízben éjszakára. Reggel leöntjük a vizet, és a magokat keverjük össze ½ pohár joghurttal, és igyuk meg.
5.    Hányinger és hányás esetén segít 1 teáskanál friss baszalikomlé, és egy teáskanál méz keveréke, naponta kétszer.



Bazsalikom a gasztronómiában:

Illatot és különleges ízeket ad a paradicsomos, és padlizsános ételeknek, az olaszos tésztaételek elengedhetetlen összetevője. A bazsalikomos ecet, és olaj kiemeli a saláták ízvilágát, mindezek mellet segíti az emésztést, és antibakteriális hatású.



A bazsalikomot sose főzzük sokáig, mindig a végén keverjük az ételbe. Nyersen ahol megtörött a levele ott megbarnul, ezért csak a tálalás előtt vágjuk fel, vagy zúzzuk össze.

 

A pesto mártást is gyorsan készítsük, akkor kevésbé barnul meg.

Olaszországban az egyik legelterjedtebb ízesítő étel a pesto mártás.
Tradicionálisan tésztával tálalják, de kenyérre kenve vagy mártogatva is egy nagyszerű találmány. Tehetünk 1-2 kiskanállal a zöldséglevesbe is.

Kis üvegekbe töltve tetejére 1-2 ujjnyi olíva olajat öntve a hűtőszekrényben sokáig tárolható — ha teljesen leszárítottuk a bazsalikomleveleket, és ha vigyázunk, hogy amikor kiveszünk belőle, nehogy nedves legyen a kanál, hogy ne maradjon az olajréteg felett az üveg falára kenve belőle, mert akkor megromolhat 

Ételreceptek:

Az igazi eredeti olasz pesto bazsalikomból készül, és ha még azt is leírom, hogy attól függően milyen az időjárás egészen különböző minőségűek és ízűek a levelek . Most a hosszú száraz időszakban minden locsolás ellenére sokkal kesernyésebb a bazsalikom, ilyenkor szívesebben készítem az alábbi kevert változatotát.


Petrezselymes pesto

 

1 nagy csokor petrezselymet (100g), 1 csokor bazsalikomot (100g) jól megmosunk, leszikkasztjuk, letépkedjük a leveleket, és turmixgépben folyamatosan adagoljuk hozzá az olíva olajat mindaddig, amíg egy folyékony paszta állagot el nem érünk, hozzákeverünk 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, és egy marék pirított diófélét, - hozzáadjuk a sajtot. (az eredeti receptben pirított fenyőmaggal készül) majd reszelt parmezán, vagy pecorino sajtot keverünk hozzá. Ennek mennyisége ízlés szerint 50-100g közötti lehet.

Bazsalikomos paradicsomsaláta mozzarellával

 

 


Személyenként egy közepes paradicsom szeletekre vágva, és fél mozzarella sajt, 5-6 bazsalikomlevél, só, bors és jó minőségű olíva olaj kell hozzá.( az ausztrál oliva a legjobb ezt követi a szűz görög oliva)
Rakhatjuk felváltva egy tányérra a paradicsom és mozzarella szeleteket, de lehet darabokat tépve és rászórva, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az összevágott bazsalikom levéllel, és megöntözzük olíva olajjal. A tépett változatban a sajt jobban felszívja az olíva olajat.

 

Bazsalikomos olaj

1 csokor bazsalikom
500ml jó minőségű olívaolaj

A megmosott és tökéletesen leszárított bazsalikomleveleket egy vastag szájú üvegbe tesszük, ráöntjük az olajat, ha némely levél a felszínre jönne egy fakanál végével, visszanyomjuk az olajba, lezárjuk az üveget és sötét de, szobahőmérsékletű helyen 1 hónapig érleljük (célszerű az üvegre írni az érlelés kezdőnapját.

Hetente 1-2 szer megkeverjük, megint csak vigyázva, hogy minden levél az olaj szintje alatt legyen. Az 1 hónapos érlelés leteltével átszűrjük az olajat egy tiszta száraz üvegbe, amelyhez válasszunk valamilyen szép formát, és néhány friss de leszárított levelet tehetünk bele, díszítés és némi aromafrissítés céljából.

 

Pesto készítés... 

 

dsci0501.jpg

  

A bazsalikom levelét és szárát válasszuk ketté 

 

dsci0502.jpg

Először a durva szárát egy pici vizzel turmikszoljuk

 

dsci0503.jpg

 

ezt követően tegyük a levelét 

 

Bazsalikomos pesto recept 1. fázisfotó 

 

 

A bazsalikomot, fokhagymát,  és a reszelt parmezánt egy aprítóba rakjuk.

 

Bazsalikomos pesto recept 2. fázisfotó

 

 

dsci0506.jpg

 

A kész turmixot edényekbe rakjuk

dsci0512.jpg

 

Pirítós kenyérre kenve mozarella sajt-tal megtűzve,

paradicsom karikával fogyasszuk

 

kettos.jpg

 Hűtőben kell tárolni, mert  a kifacsart citromlé C vitamin tartalma  a  tartósítási eljárás a készítésében - a citrom világosabbá teszi a készitményt.
Mivel kétféle magot használtam izesítésre (fenyőmag és mandula), ezért kétféle pesto készült. A maradékot egymásra tornyoztam az utolsó kisüvegben, ezért a jól elválasztódó a  két szín

 aszaltparkis05.jpg

 

Fonnyasztott paradicsom, rukkola és bazsalikom egy salátában

 

A paradicsom ettől a kis fonnyasztástól teljesen új jelleget kap, semmi savasság , és puhán édessé válik.

A mesterfogás a sózás, borsozásban rejlik. A nyers és hőkezelt zöldségekből összeállított saláták tartalmasak, ezért kisebb adagokkal számoljunk.

Lehet egy könnyű ebéd, vagy vacsora, vagy sajt nélkül vidámmá varázsolja a tehermentesítő napot (ez az a nap amikor a lehető legkönnyebben étkezünk, csak friss zöldségleveket, almát, vagy könnyű salátákat fogyasztunk, és a szokásosnál többet mozgunk)

 

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 6 db paradicsom, a legjobb a közepes kerek "mindenhol kapható" fajta

2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva

 - olíva olaj

 - 1 marék rukkola levél

 - 1 marék mindenféle  színű és ízű bazsalikom levél  

 - 5-6 szál petrezselyem zöldje

 - 1-2 szál zeller zöldje

 - fél saláta

 - olíva olaj

 - 1/2 citrom leve vagy balzsamecet

 -só

 -frissen őrölt bors

 -kecske feta sajt, vagy más fehér sajt

 

aszaltparkis02.jpg

A paradicsomokat négybe vágjuk és kivesszük a magos-leves közepüket. Egy sütőtálba szépen sorba rakjuk a paradicsomgerezdeket, mindegyikre teszünk egy szelet fokhagymát, meglocsoljuk olíva olajjal, rászórunk néhány kakukkfű ágat, és amitől elveszti asavasságát sózzuk,borsozzuk. Mindössze 10-15 percre betesszük a 100 °C -os sütőbe.

aszaltparkis03.jpg

 

A megmosott leszárított zöld leveleket összevágjuk, elrendezzük egy tányéron, szépen elosztjuk rajta a paradicsomgerezdeket és a kis darabokra vágott sajtot, megöntözzük az olíva olajjal,  és kedvünk szerint választunk a citrom és a balzsamecet között,amelyiket kívánjuk azzal megöntözzük, majd befejezésképpen  sózzuk, borsozzuk.

 

aszaltparkis06.jpg

A teljes ebédhez még hozzátartozik egy kis sült padlizsán, egyébként ezt el tudom képzelni a salátába keverve is, és egy kissé erős paprikakrém .

lohere.gif

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 175
Tegnapi: 522
Heti: 1 688
Havi: 4 752
Össz.: 1 139 149

Látogatottság növelés
Oldal: Pesto készítés...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »