Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 Legyen lapos a hasad...

 

 

 

A gyümölcsnek a glikémiás indexe - az alacsonyabb GI-jű ételek például segíthetnek abban, hogy megszabaduljunk a hasi zsírpárnáktól.
 
 
görögdinnyének magas a GI-je, ami, ha sokat eszünk belőle, vércukorszint-ingadozáshoz vezethet, -  ezért fahéjat kell valamilyen formában közben a szervezetbe juttatni!  (pl.fahéjas tea)
Sok likopin van benne, mint a paradicsomban, amely segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának kockázatát, és jó méregtelenítő a sok folyadéktartalma miatt!
 
 
A görögdinnyét is érdemes mértékkel fogyasztani!
 
 
 csillagok_1_sor.gif

 Tilos alufóliába csomagolni az ételt

 

Az alufóliában sütött élelmiszer alumínium tartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatása miatt

Alumíniummal a konzerves kukoricában, dezodorunkban és számos kozmetikai cikkben, illetve bizonyos gyógyszerekben - például antidepresszánsokban - is jelen van.
 
A kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfát -ot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák, így hétköznapi életünk során szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe jusson. Kis mennyiségben még nem is okoz gondot:  kilogrammonként 40 mg alumíniumot képes az emberi szervezet kiválasztani. Egy hetven kilós ember esetében tehát 2800 mg napi bevitele még nem jár egészségügyi kockázattal.

Jóval több jut be a szervezetünkbe átlagosan, elsősorban az étkezésünk során. Az alumínium edények oxidációs eljárással készült, belső rétegének köszönhetően a fémet magas hőfokon sem oldják az ételünkbe. Viszont az edény egy idő után "elhasználódik", a belső réteget pedig a sok mosogatástól és kaparászástól felsértjük, így az ebédünket ez a nem túl egészséges könnyűfém ízesíti. Ha új alumínium edényt vásárolunk, tanácsos többször vizet forralni benne, míg az alja matt színezetűvé nem válik, így az élelmiszer egészségesebb.

 Az alufóliába csomagolt étel sütése  közbenmagas hőfokon a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ebédbe, ráadásul minél magasabb hőmérsékleten, minél hosszabb ideig sütöd az ételt a fóliában, alumínium-koncentrációja annál jobban nő. Elsősorban a folyékony, savas közegben (citromos, vagy paradicsomszószos) főtt ételek oldják az alufóliát, illetve az alkohol és a sótartalom. Porcelán, vagy üveg anyagú fedőt használj helyette.

Magas hőfokon a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ebédbe

Magas hőfokon a fólia fémtartalma szivárogni kezd az ebédbe

Hideg ételt alufóliázni rövidebb időre biztonságos, viszont ha hosszabb ideig tartjuk benne az élelmiszert, a benne lévő fűszerek szintúgy kioldhatják az alumíniumot. 
A szervezetben feldúsuló alumíniummennyiség-et számos betegséggel összefüggésbe hozták, többek között a Parkinson-kór az Alzheimer-kór kialakulását is elősegíti. Nagy mennyiségben veseelégtelenséget és a csontozat károsodását eredményezi, illetve lassítja az agysejtek termelődését. Bizonyos munkakörök - például hegesztés - során a tüdőbe is rendszeresen kerül alumínium por formájában, amely asztma kialakulásához vezethet.
 

Az Alzheimer-kór a korai fázisban:

az emberi beszéd összetett folyamat, sok mentális - érzelmi, gondolkodási, memória - funkciót kíván. A kutatás során feltételezték, ha valamelyikkel gond van, az várhatóan a beszédben is megjelenik.

 

                           Beszédből is kiderülhet az Alzheimer-kór

 
 
A vizsgált alanyoknál a legfeltűnőbb az volt, hogy a beszédükben hosszú szüneteket tartottak, a szókincsük leszűkült, s érzelmi változásokat is tapasztaltak.
 
Az időskori demencia ugyanis gyakran depresszióval jár együtt. A betegség súlyosbodásával beszéd közben egyre többet gondolkodnak a páciensek. Ez jelentkezhet csendként, de kitöltött szünetként is, úgy hogy valamilyen hangot ad ki, például ö-zik.
 
csillagok_1_sor.gif 
  

Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe.

Gyakran olvasható az élelmiszerek tárolására gyártott, műanyag dobozok tetején a"Microwave-safe", vagyis mikrohullámú sütőbe tehető felirat. Ez alapján arra következtethetnénk, hogy biztonsággal melegíthetjük a dobozban is az ebédünket anélkül, hogy minőségében kárt szenvedne. Ez azonban nem igaz, a kiírás csupán azt jelenti, hogy a doboz hő hatására sem olvad el és megtartja formáját. A mikrohullámú sütő melegítéskor több anyagot kiold a műanyagból, melyek a szervezetben lerakódva komoly egészségkárosító hatással bírnak.

 
Káros vagy hasznos a mikrosütő?
 
csillagok_1_sor.gif 
 
 
Óvakodjon ezektől a veszélyes műanyagoktól
 
 
Két vegyület is található a műanyagban, amely okot ad az aggodalomra: a ftalátok, illetve a biszfenol A (közismertebb nevén BpA). Az előbbi vegyületcsoport a műanyagok rugalmasságát adják, a szervezetbe jutva azonban hormonális zavarokat okozhatnak, károsítják a férfiak spermáját és csökkentik a tesztoszteronszintet. A BpA-t pedig számos kutatás tette felelőssé rákos megbetegedésekért, de szerepet játszhat többek között cukorbetegség, asztma és szívbetegség kialakulásában, meddőségben és pajzsmirigy-zavarokban. Ezen aggodalmak miatt a babák cumisüvege és ivópohara 2012 óta BpA-mentes, az ételek tárolására használt dobozok azonban még tartalmazzák.

                        A műanyag edényben történő mikrózás komoly veszélyeket rejthet

A műanyag edényben történő mikrózás komoly veszélyeket rejthet

csillagok_1_sor.gif

Figyeljük a doboz alján a kódot!

Minél kevesebb jut ezekből az anyagokból a szervezetünkbe, annál jobb. A szakértők azt javasolják, hogy üveg-, vagy kerámiaedényben melegítsük az ételünket, a műanyag dobozokban pedig még csak ne is tároljunk élelmiszert, ha karcosnak, kopottnak látjuk, illetve ha az eredeti színe megváltozott.A műanyagban melegítjük az ebédet a mikróba, tanácsos előtte megvizsgálni a doboz alján lévő újrahasznosítási kódot (angolul recycling code-ként olvasható, három nyíl formáz egy háromszöget, benne egy számmal). Kerüljük az olyan edényeket, melyek kódja 3-as, vagy 7-es.

Egy felmérés szerint a műanyag termékekben található vegyi anyagok alacsony libidót okozhatnak a nők esetében. 

A műanyag dobozok nagy része káros lehet az egészségre. A Texasi Egyetem 455 műanyag edényt vizsgált be, a bennük tárolt élelmiszerek 70 százalékában pedig hormonzavarokat okozó anyagokat mutattak ki. A mikróba tett edények esetében ez az arány 95 százalék volt.

Az aszalt, szárított gyümölcsök szinte mindig hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezértfogyasztásuk nem javasolt, kivéve, ha olyan fajtát sikerült vásárolnunk, amiben nincs semmilyen adalékanyag vagy édesítő.

A konzerv gyümölcsöket, amelyeket cukros lében tesznek el, szintén jobb, ha inkább a polcon hagyjuk, mert ezekben szintén nagyon sok a hozzáadott cukor. Válasszuk inkább a mirelit verziót.

 

 csillagok_1_sor.gif

Ezek a zöldségek hizlalnak:

Borsó, kukorica, krumpli

Sokak számára nem meglepő: a burgonya ugyan zöldség, de nemhogy nem fogyunk tőle, de még meg is hízhatunk, ha sokat eszünk belőle, ugyanis ez a legkalóriadúsabb zöldség -  helyette inkább barna rizst és teljes kiőrlésű készítményeket érdemes fogyasztaniuk azoknak, akik meg akarnak szabadulni a kilóiktól. Érdemes szintén elkerülni a borsót és a csemegekukoricát, az áfonya, az aszalt szilva és a karfiol segíthet abban, hogy megszabaduljunk a súlyfölöslegünktől 

  

A burgonya is a hizlaló zöldségek táborát gyarapítja

A burgonya is a hizlaló zöldségek táborát gyarapítja olajban sütve

minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, annál valószínűbb, hogy fogyni fogsz, -  a gyümölcsfogyasztás kétszer eredményesebb a zöldségfogyasztásnál: minden nap egy extra gyümölcsadag mínusz 25 dekát ért. A legjobb fogyasztószernek az áfonya az aszalt szilva, az alma, a körte, az eper, a mazsola és a szőlő is. Ezeket sokan hizlaló desszerteknek tekintik, pedig nagyon sok bennük a polifenol, ami segíti az emésztést és a szervezet cukorfeldolgozását.

Míg a gyümölcsöknél az áfonya , a zöldségek esetében karfiol bizonyult a leghatékonyabb zsírégetőnek, előkelő helyen szerepel a listán a brokkoli és a kelbimbó is. 

 csillagok_1_sor.gif

A gyümölcsleveket kerüljük, különösen, ha gyümölcstartalmuk nem 100 százalék, de még ilyenkor is lehet bennük hozzáadott cukor,- fahéjjal korrigáljuk, - így jobb őket mértékkel fogyasztani, vízzel higítva, fele-fele arányban.

 csillagok_1_sor.gif

5 ok, amiért hizlal az alkol...

Az emberek többsége nem is tudja, hogy az alkohol a diéta alatt bizony a tiltólistás. De az egészséges életmód híveinek is csak ritkán fél bele, úgyhogy érdemes kétszer is meggondolni, hogy hány koktél csúszik le egy-egy bulizás alkalmával.

Az alkohol állandó választás elé állít minket, hiszen ittasan vezetni nem szabad, ám aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, az ne csodálkozzon, ha nem tudja csökkenteni a súlyát. Hiába az étrend, a mozgás, ha mellé az alkohol rendszeresen lecsúszik. Nem véletlenül született meg a "sörhas" kifejezés sem. 

Ez nagyjából olyan, mint mikor az ember lánya besétál a gyorsétterembe venni valami harapnivalót, és rendel mellé egy diétás colát. Minek? A gyorséttermi étel mellé már tök mindegy, hogy mit iszol.

Ha valóban fogyni szeretnél, le kell mondanod az alkoholról

csillagok_1_sor.gif

Döntsük el: jól lakatjuk a kecskét, vagy óvjuk a káposztát? Sajnos ez esetben csak az egyiket lehet megvalósítani. 

Ezért ne igyál, ha fogyni akarsz

  • Az alkohol csökkenti a test zsírégető képességét: A szervezetünk lebontófolyamatainak jelentős részét a máj végzi. Ide jut el minden: étel gyógyszer, alkohol, drog stb. Utóbbi három elsőbbséget élvez az ételekkel szemben, így ha eszünk és közben alkoholt is fogyasztunk, akkor a máj először az italban lévő anyagokat fogja lebontani. A lebontófolyamat során a máj az alkohol egy részét ecetsavvá alakítja, a szervezet pedig zsír helyett az ecetsavat használja elsődleges energiaforrásként.
  • Az italoktól éhes leszel: Ha étkezés előtt vagy közben alkoholt fogyasztunk, akkor szinte biztos, hogy többet fogunk enni, mint alap esetben terveztük. Ennek oka az, hogy az alkohol hamar megdobja az ember vércukrát, amire a szervezet gyors inzulintermeléssel reagál. Ennek határása az inzulin kivonja a vérben lévő cukrot, így a vércukortartalom csökkenése miatt éhesek leszünk. Emellett az is igaz, hogy az alkohol gyomorsavat termel, és egy bizonyos mennyiség felett a szervezet nem tolerálja a túl sok savat, ezért éhségérzetet produkál, hogy valamivel felszívjuk a felesleges gyomornedvet. Egy új tanulmány is azt bizonyítja, hogy az alkohol fokozza az éhségérzetet.
  • csillagok_1_sor.gif
  •  
  • Elvonja a vizet, elveszi a motivációd és még éhes is leszel

  • Az alkohol dehidratál: Vagyis minimális italozástól is szörnyű szomjúságérzet törhet ránk. Ezzel pedig az a baj a diétázás szempontjából, hogy a legkisebb vízhiány is lassítja az anyagcserét, vagyis lassabban fogunk fogyni. Az is probléma, hogy sokan keverekik a szomjúságérzetet az éhséggel, és ivás helyett evéssel csillapítják a rossz érzést.  

csillagok_1_sor.gif

  •  
  • Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz


  • Rengeteg kalória van benne: Sokan nem is gondolnánk, hogy az alkohol több kalóriát tartalmaz, mint a csokoládé. Két felesnyi pálinka már egy férfi napi kalóriaszükségletének felét fedezi, és a desszert helyett hősiesen elfogyasztott egy pohárnyi pezsgő is 95 kalóriát tartalmaz. Vagyis hiába tartunk szigorú étrendet és járunk rendszeresen sportolni, ha közben az italozásról nem mondunk le. Sokan sajnos abban a tévhitben élnek, hogy az alkohol ebben nem játszik szerepet, pedig azt még végig sem gondoltuk, hogy egy cukros koktél, vagy egy gyümölcslével kevert vodka még több kalóriát tartalmaz, mint a tiszta alkohol.
  • Demotiválttá tesz minket: Az alkohol komolyan leterheli a szervezetünket, hiszen rengeteg munka van vele, mire véglegesen sikerül lebontani. Ettől az ember fáradtá válik, és másnap sem lesz sok energiája sportolni menni, pedig a testmozgás a fogyókúránk szerves részét kell hogy képezze.
    kisebb normál nagyobb
     csillagok_1_sor.gif

    A leghizlalóbb ételek

    Egyes ételek sajnos csak minimális mennyiségben tartalmaznak értékes tápanyagokat, a kalóriatartalmuk azonban gyakran roppant magas, így szinte egyenesen hízáshoz vezetnek.

    Ha szeretnél megszabadulni a túlsúlyodtól, fontos, hogy ezek bevitelét minimalizáld, és helyettük olyan táplálékokkal töltsd fel az étrendedet, amelyek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és nyomelemekben gazdagok, így egészségesen láthatod el a szervezeted minden szükségletét. Mutatunk egy sor olyan ételt, amit jobb, ha kihagysz a diétából!

    Az ömlesztett sajtok egyáltalán nem javasoltak a diéta során, ugyanis a gyártásukhoz használt ömlesztősók emészthetetlen anyagok, melyek lassítják az anyagcserét, és problémákat okoznak az emésztőrendszerben.

    Hasonlóképpen érdemes vigyázni a mesterséges ízesítésekkel, így például a füstaromával vagy a sonkás, szalámis ízű termékekkel, melyek szintén az anyagcserét nehezítő adalékanyagokat tartalmaznak.

     

 

 

lohere.gif

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 70
Heti: 800
Havi: 3 649
Össz.: 1 169 327

Látogatottság növelés
Oldal: 199.Legyen lapos a hasad...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »