E-vitaminra minden embernek szüksége van. De mi történik velünk, ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben? Ebben az esetben
- romolhat a látásunk,
- gyulladások alakulhatnak ki az emésztőrendszerben,
- szívbetegséggel
- nehezen gyógyuló sebekkel is számolnunk kell.
A bőrünk hamarabb fog ráncosodni, megöregedni, csökkeni fog a teljesítményünk, fáradtak, ideges leszünk, és emellett még a koncentráló képességünk és a teljesítményünk is csökkeni fog.
Az E-vitaminnak fontos szerepe van az egészséges keringés fenntartásában, megakadályozza a vérrögök képződését és a véralvadást. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk és kihagyjuk az étrendünkből az olyan ételeket, mint például a fehér lisztből készült kenyerek és péksütemények, zsíros, fűszeres és cukros ételek, mert ezek az ételek elősegítik az érelmeszesedés és az érszűkület kialakulásának az esélyét. Akik képtelenek lemondani a zsírosabb ételekről, feltétlenül gondoskodjanak az E-vitamin-bevitelről is.
Az E-vitamin elősegíti a sejtlégzést, de szervezetünk mirigyei is védelmet élvezhetnek általa. Ilyenek például a csecsemőmirigy vagy éppen az agyalapi mirigy. Nőkre és férfiakra is veszélyt jelent, ha túl kevés E-vitamin van a szervezetükben. A nőknél a méh működési zavarait idézheti elő, míg férfiak esetében nem termelődik elegendő sperma, ami terméketlenséget okozhat.
Az E-vitamin képes a szervezetben kialakuló gyulladásokat megakadályozni, de hiánya hajlamossá tehet bennünket a gyulladásos megbetegedésekre.
Fontos, hogy a naponta felvett táplálékban elegendő E-vitamin legyen, ugyanis ha nincs elegendő mennyiségben jele a szervezetünkben, akkor a testünkben lévő zsírok megavasodnak, amelynek szemmel látható jelei a kézfejen megjelenő öregségi foltok.
Sokan szeretnek bulizni, és ilyenkor sokan alkoholt is fogyasztanak, illetve dohányoznak. Viszont ha másnap E-vitaminban gazdag táplálékot vesznek magunkhoz, akkor csökkenthetik az alkoholizálás és a dohányzás negatív és káros hatásait.
Milyen táplálékokkal vehetünk magunkhoz E-vitamint?
Mandulával, diófélékkel, földimogyoróval, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, tojással, tejjel és hidegen sajtolt növényi olajokkal. Ez utóbbiakat mindenképpen előnyben kell részesíteni a feldolgozott olajokkal szemben, ugyanis ezek a finomítás során vitamintartalmuk nagy részét elveszítik.
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a májban és a zsírszövetben hosszabb ideig képes raktározódni. Szervezetünknek óriási szüksége van rá antioxidáns hatása miatt, amely a szabad gyökök káros hatásait képes kivédeni. Ez a vitamin az immunsejtek aktivizálásban és a gyulladások megakadályozásában játszik kiemelkedő szerepet. Sejtjeink számára kívülről és belülről is képes védelmet biztosítani, emiatt az öregedést némileg késleltetni tudja. Az egyik legkiemelkedőbb feladata a sejthártya védelme és a különféle betegségek megelőzése. A K-vitamin és a szelén felszívódását is elősegíti.
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását is képes minimalizálni. A koleszterin jelentős mértékben képes károsítani az érfalakat és érelmeszesedést is okozhat. Az E-vitamin azonban könnyedén képes beépülni az LDL-koleszterin molekulájába, így akadályozva meg annak oxidációs folyamatait. A vitamin az LDL-koleszterin lebontásában is hathatós segítséget képes nyújtani, így szab gátat mind a szívbetegségek, mind a vérrögök, mind a gyulladásos folyamatok kialakulásának.
Az immunrendszer meglehetősen rosszul tolerálja a szabad gyökök káros hatásait, ezért szükség van E-vitaminra az immunsejtek megfelelő működéséhez. Vannak veszélyeztetett csoportok, akiknek még a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük ennek a vitaminnak a pótlására. Például az időseknek, akiknek gyakrabban gyengül le szervezetük védőbástyája.
Az E-vitamin bőrfelszínen történő alkalmazása még a káros ultraibolya-sugárzás ellen is képes védelmet biztosítani. Az E-vitaminos olaj vagy krém felgyorsítja a sebgyógyulást és megtartja a bőr nedvességtartalmát, emellett simává, bársonyossá varázsolja az arcbőrt, és hatékonyan képes a ráncokkal szemben is felvenni a harcot.
Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy ez a vitamin alkalmas lehet a Parkinson-kór kezelésére, enyhítheti az érszűkület miatt kialakult lábpanaszokat, de még a szürkehályoggal szemben is képes kellő védelmet biztosítani, de legalábbis késleltetni tudja annak megjelenését.
Szervezetünk számára a négy legfontosabb antioxidáns az A-, C-és E-vitamin, illetve a szelén. Az E-vitamin az A-vitaminnal együttesen védelmet nyújt szemünk számára, együttes szedésével ugyanis megelőzhetők a szemet érintő megbetegedések és gyulladások. Ez a vitamin a tüdőnk számára is védelmet nyújt a levegő szennyeződéseivel szemben. Az E-vitamin a szelénnel karöltve védelmezi sejtjeinket és szöveteinket is.
Az E-vitaminos olaj kitűnően regenerálja a bőr különféle sérüléseit, például az égési sérüléseket. Ez a vitamin képes lassítani a szervezetünkben zajló öregedési folyamatokat. Védelmet nyújt a bőrünk számára, de erősíti a körmöket és a hajat is. Ha elegendő E-vitamint fogyasztunk, akkor akár még a krónikus fáradtságot is elkerülhetjük. Azok a nők, akik gyakorta szenvednek premenstruációs tünetektől, szedjenek E-vitamint, mert ez csökkenti a kellemetlen szimptómákat.
A szervezetünk észreveszi, ha nincs kellő mennyiségű E-vitaminnal feltöltve. Ilyenkor az immunrendszerünk legyengülhet, felléphetnek izomműködési zavarok, kisagyi mozgászavar, szemfenéki érzékelési zavar, idegfájdalmak, de csökkenhet a megtermékenyülés esélye és feszültté is válhatunk, illetve romolhat az emlékezőképességünk is.
Az E-vitamin természetes forrásai: búzacsíra, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, növényi olajok (például lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj, búzacsíraolaj és napraforgóolaj), dió, mandula, mogyoró, avokádó, brokkoli, mangó, gabonapelyhek, spárga.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.