A nemes élesztőpehely tulajdonképpen nem más, mint egy inaktivált élesztő pehely formátumban.
Tehát nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez.
Ízében is aligha van köze a hagyományos élesztőhöz.
Az inaktivált vagy nemes élesztőpehelynek rendkívül kellemes, édeskés, sajtos íze van, ami épp ezért kuriózumnak számít a konyhában.
Salátaöntetekben és szószokban alkalmazom leginkább, de a mandula ''parmezán'' is egy szuper módja a nemes élesztő használatának.
Főtt és nyers ételekben is tökéletes. Szimplán csak bele kell szórni valamibe vagy rá kell szórni valamire. Nagyon egyedi és sajtos ízhatást érek el vele. Egyik abszolút kedvenc alapanyag.
Finom íze mellett roppant egészséges is ám. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel.
A recepteknél mindig opcionális hozzávalóként tüntetem fel, mert tudom, hogy kevesen ismerik, kevesen használják és kevesen jutnak hozzá.
Természetesen továbbra is opcionális marad az alkalmazása, és a recepteket mindig úgy állítom össze, hogy nélküle is ízletesek legyenek. Azonban ha egyszer megkóstolod vele, akkor könnyen a kedvenceddé válhat neked is.
A nemes élesztőpehely alapesetben nem ugyanaz, mint a sörélesztőpehely, amit viszont sokkal egyszerűbb beszerezni. A sörélesztő is rendkívül gazdag tápanyagokban, azonban ízvilágában eltérhet.
Általában a sörélesztőnek kesernyésebb, kevésbé édes íze van, de ez sem feltétlenül kell, hogy igaz legyen.
Ma már sok olyan sörélesztőpelyhet is lehet kapni, amelyek szintén édeskés ízvilágúak. És mivel ehhez egyszerűbben lehet hozzájutni, csak arra bátorítalak, hogy esetleg próbáld ki ezt is. Lehet ízleni fog és nem kell tovább keresni.
Bármilyen inaktív élesztőpelyhet is találj, egy a lényeg. Önmagában nem feltétlenül mérvadó az íze, hiszen túl intenzív lehet egyeseknek. Próbáld ki salátaöntetekben, szószokban, és ha ízlik, akkor nyert ügyed van, akármilyen pelyhet is sikerült venned. Édeskés, fanyar, sajtos, diós ízhatásokat kell, hogy érezz.
Vegán bundás kenyér
Azoknak ajánlom, akik nemcsak a húst, hanem a tojást is kihagynák az étrendjükből, de vágynak a megszokott ízek után.
hozzávalók / 3 adag
- 4 evőkanál csicseriborsóliszt
- 2 csipet só
- 2 dl víz
- 60 dkg rozskenyér (vagy másnapos kifli, zsemle)
- 2 ek élesztőpehely (sör)
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- kurkuma ízlés szerint
Sütőzsiradék
- 1 dl kokuszolaj
elkészítés
- A fűszereket és a sörélesztőt a csicseriborsóliszthez keverjük, majd 1 dl vízzel jól kikeverjük. Várunk 2 percet, ezalatt kicsit sűrűsödik a masszánk, majd higítjuk a maradék vízzel, hogy egy tojásszerű híg masszát kapjunk.
- Ebbe a masszába mártjuk a kenyér vagy kifli szeleteket, és kevés forró olajon mindkét oldalukat megsütjük. Friss paradicsommal tálaljuk.
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.