A legjobb és legegyszerűbb joghurtos otthoni keverék, amitől finom lesz a pizzatészta!
A következő alapanyagot Pooh-nak nevezik, hiszen alkalmazásával a sütemények, palacsinták, pizzatészták légiesen könnyűek lesznek. A Pooh-anyag alapjául a joghurt szolgál, amibe nem kell tojás, de az étel elkészítésének függvényében tehetünk bele vanília cukrot, vagy kevés olajat, vagy olvasztott vajat is.
Attól sem kell megijedni, ha félóra múlva nem kell meg a tésztánk, hiszen ennek így kell lennie. A Pooh-anyag sütéskor dagad meg.
Hozzávalók:
-
1 bögre joghurt
-
½ bögre étolaj
-
1 tasak (11 g) szárított élesztő
-
1 kiskanál só
-
1 evőkanál cukor
-
3 bögre búza liszt
-
2-3 evőkanál zsiradék, akár lágy vaj, vagy kókuszolaj
Elkészítés:
1. A joghurtot keverjük össze a zsiradékkal, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd tegyük meleg helyre. A meleg helyen tartott lisztet szitáljuk át. Azért fontos, hogy a liszt meleg helyen legyen a használat előtt, mert ha túl hideg, nem fog úgy megnőni a tészta, ahogy kellene. A liszt közepébe készítsünk bemélyedést, tegyük bele a sót, és a joghurtos keveréket. Gyúrjuk össze, majd pihentessük fél órát.
2. A kapott tésztának könnyűnek és szép kereknek kell lennie.
3. Nyújtsuk ki a tésztát, majd pakoljuk meg finomságokkal, sok zöldséggel, sajttal, bacon csíkokkal, fűszerezés után süssük ropogósra.