Jó tudni a mákról...
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére.
Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.
A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért,és a csontokba beépüléséért.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos
kezelést apott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat
szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt"
csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már
12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsom: hetente 3-szor fogyasszunk mákos ételeket, vagy
rendszeresen alkalmazzuk a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat.
Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárjuk vissza a kupakot, és tegyük hűtőbe!
A csontritkulás:
megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a
gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós
szedése. (Bálint János)
Link: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/mak.html
És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort
hosszú évekkel ezelőtt egy régész ismerősük elhívta egy XIX. század
eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!).
A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi
lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg.
Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi
vöröshúst mint mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb.
És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek.
Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig.
A mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont
megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas(a nagy
vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
Mákreceptet ajánlok csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz.
Ezt össze kellforralni, (de hőkezelés nélkül is fogyasztható) - éppen csak az első "puttyanásig", mert különben megkeseredik a mák.
Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a
bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal.
Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.
Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.
Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.
Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi
táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet,
és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk.
Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük lévő foszforsav kivonja a csontjainkból a kalciumot.
Célunk:
Egy olyan társadalomban élni, ahol az emberek egészségesek, energikusak, boldogok és hosszú életűek.
Első lépés:kezd el szeretni önmagad!
Igen:
én ezt megérdemlem, - megveszem!
Szeretem magam, szeretem a testemet.
Tarts velünk!
Küld el a linket
5 barátodnak, hogy ő is segítsen a célunk megvalósításában!
http://megachi.hupont.hu/118/a-mak
Ha tetszett, nyomj egy Like-ot is.