Paradicsom...
Az élelmiszerek toplistájának első helyén áll nagyon egészséges. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a paradicsom segít megelőzni azinfarktust, az agyvérzést, de még a rákos sejteket is megöli. Támogatja az immunrendszert, védelmet nyújt a gyulladások ellen, fitten, fiatalon tart!
A következő hatóanyagok teszik olyan értékessé a paradicsomot:
1) LIKOPIN - bio hatóagyag
A likopin növényi festékanyag a napsütés hatására keletkezik. Ennek köszönheti jellegzetes színét. Az élővilágban fellelhető egyik leghatékonyabb antioxidáns. Már napi 2 db. Paradicsom elfogyasztása 60%-al csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Gyógyhatása nem csak a festékanyagnak köszönhető, hozzájárulnak a benne levő vitaminok, ásványi - és rostanyagok. Rák ellen elsősorban a C és E vitaminok hatásosak, melyeknek a likopinhoz hasonlóan a szabad gyökök, megkötésében van nagy szerepe.
A likopin hő hatására sem semmisül meg, sőt jobban kiszabadul a rostokból, ezért magasabb a likopin tartalma a sűrített paradicsomnak és a paradicsom ivóleveknek.
2) NIACIN - hangulatjavító
A szervezetben elősegíti a sejt anyagcseréjét. Ha nem elegendő a niacin, a szervezet a saját fehérje építőköveiből a triptofánból vonja el. A triptofán termeli a „boldogsághormont." Tehát aki több paradicsomot eszik, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.
3) E vitamin- infarktus ellen
Segít megelőzni a vérkeringési zavarokat, megakadályozza a véralvadást és a vérrögképződést. Csökkenti a vér zsírszintet és a veszélyes lerakódásokat az ér falán. A sejthártya karbantartásában van szerepe, ezáltal késlelteti az öregedést!
Éhgyomorra kávés kanál oliva olaj, kávés kanál citromlével keverve a tisztán látást javítja!
4) CINK - kötőszövet erősítő
Az enzimekkel közösen befolyásolja az anyagcserét, hormonháztartást, erősíti az immunrendszert. Segíti a kötőszövetben a kollagén rostok képződését, ezért a bőr kisimul, erősebbé, feszesebbé válik,
Hiánya esetén:
-a sejtmembrán nem védett a vírusoktól
-étvágytalanság
-legyengült immunrendszer
-szívtályon szorító fájdalom
-magas vérnyomás
-prosztata gyulladás
-látás romlás
5) KÁLIUM- vérnyomáscsökkentő
Fokozza felesleges víz, méreg- salakanyagok kiválasztását. Csökkenti az agyvérzés kockázatát. A káliumban gazdag diétával csökkenthető a vérnyomás.
A tomatin nevű alkaloidjából külföldön gombás megbetegedések, gyulladások megszüntetésére alkalmas kenőcsöt készítenek. Diétás étrendbe is beleillik a paradicsom. A gyengébb gyomrúak hámozva fogyasszák, mert így könnyebben emészthető
a banán is káliumforrás!
Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.