Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

 lohere.gif

 

A fokhagyma...

 

 

Az olyan növények mellett, mint a borbolya, fagyöngy, petrezselyem, levendula, borágó, paradicsom, zeller, fejes saláta és golgotavirág, különösen a fokhagyma illóolaja számít vérnyomáscsökkentőnek.

A fokhagymát évszázadok óta használják mind kulináris, mind gyógyászati célokra. Mindannyian hallottuk már szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy a fokhagyma jót tesz a vérnek. Sokan esküsznek a fokhagymára, és kutatási eredmények is alátámasztják a rendszeres fokhagymafogyasztás pozitív hatásait.

 

Ha csak egy fokhagymagerezdet eszünk egy nap, a szervezetünket elláttuk A-, B- és C-vitaminnal. A vitaminok mellett a fokhagyma egy sor fontos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, pl. kalciumot, vasat, jódot, káliumot, magnéziumot, szelént és cinket.

A fokhagyma antioxidánsokkal rendelkezik, és így megakadályozza a szabad gyökök által okozott károsodásokat. Ezzel bizonyos módon véd a betegségektől és az idő előtti öregedéstől.

Smiley MSN Emoticon love 034.gif

A fokhagymában lévő összetevők képesek erősíteni a szív- és érrendszert, ezzel biztosítják, hogy az egészséges maradjon. A fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Mivel természetes vérhígító, csökkenti a vérrögképződés kockázatát is.

Korábban abból indultak ki, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő hatása a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásának a következménye. Pontosabban a koleszterinszintet csökkentő hatást tették felelőssé a vérnyomásra gyakorolt hatásáért.

Smiley MSN Emoticon valentine chocolate 148.gif

 

Amerikai kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy elsősorban a hidrogén-szulfid csökkenti a magas vérnyomást. Felfedezték ugyanis, hogy a növény kémiai alkotórészei a vörösvértestekben hidrogén-szulfiddá alakulnak át, amely tágítja a véredényeket, és ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben javítsa a vérkeringést. Ha tágulnak az erek, csökken az ellenállás a véredényekben, ezzel csökken a vérnyomás is.

 

A fokhagyma hatékonysága akkor a legmagasabb, ha teljesen frissen fogyasztjuk. Leginkább közvetlenül és feldolgozatlan formában vegyük magunkhoz. A gerezdeket ne csak szeleteljük, hanem nyomjuk is szét, így az illóolajok jobban kifejtik hatásukat.

csillagok_1_sor.gif

A fokhagymás szájszag elűzésével sokan, sokféleképpen próbálkoztak már, de most tudományosan is tesztelték a módszereket – így végre megtudhatjuk, mi bizonyulhat a leghatékonyabbnak!

 

 
A fokhagyma egészséges és finom, de az utána sokáig maradó szájszagot már kevésbé szoktuk szeretni. Egy friss kísérletnek hála azonban lehet, hogy most már soha többé nem kell választanunk a fokhagymás vajjal töltött bagett és az esti randi között!

Az Ohio State University kutatói egy rakás fokhagymát etettek meg önkéntesekkel, aztán 25 másodpercnyi rágcsálás után az alábbiakat adták nekik: víz (ez volt a kontrollcsoport), nyers alma, hideg vagy meleg almalé, saláta, nyers vagy főzött menta- és zöld tea. Aztán megvizsgálták a szájszagot.

 
Itt a tudományos válasz a fokhagymás szájszagra

A zöld tea például tökéletesen eredménytelennek bizonyult. Hatásos volt az alma és a saláta, de minden csakis nyers formában – léként keveset ért. A legeredményesebb a menta volt, de nem a főzött, előkészített változat, hanem a nyers mentalevél rágcsálása!

Szóval mostantól, ha esetleg valami jó fokhagymásat ennénk, rágó helyett inkább tartsunk készenlétben egy marék friss mentalevelet!

csillagok_1_sor.gif

Fontos, hogy az ásványi anyagok közül a magnéziumról ne gfeledkezzünk meg! Zöld levelek spenót, sóska rukkola legyen gyakran asztalunkon!

sóska

Heti szinten fogyassz  sóskátspenótot - főtt tojással.

A friss zöld növények tartalmazzák a legtöbb magnéziumot,

 

Képtalálat a következőre: „spenót képek”

- másrészt zsírégető szerepe sem elhanyagolható, elősegíti a súlytöbblet csökkentését.

 

Képtalálat a következőre: „rukkola képek”

A rukkola más néven borsmustár, 

 

 

 

 Csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, (csökkenti a fejfájást) valamint foszfort és szilíciumot is.

 

lohere.gif

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 212
Tegnapi: 147
Heti: 853
Havi: 3 917
Össz.: 1 138 314

Látogatottság növelés
Oldal: 243.A legjobb vérnyomás csökkentő a fokhagyma...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »