Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

D vitamin fontossága...

 

Létfontosságú vegyület a D-vitamin: többek között segíti a kalcium és foszfor felszívódását, méregteleníti a májat, illetve hozzájárul az immunrendszer és a közérzet megfelelő működéshezL

Ajánlás szerint a felnőttek számára napi 1500-2000 mg D-vitamin bevitele ajánlott napfényből, bizonyos ételekből, míg télen elsősorban táplálékkiegészítők útján. A kalciferolnak is nevezett D-vitaminnak a fentieken kívül azonban más előnyös, de kevésbé ismert tulajdonságai is vannak.

Megelőzi a krónikus fejfájást! Egyensúlyban tartja a koleszterinszintet. A krónikus izom- és ízületi fájdalmak sokak életét megkeserítik, ám a D-vitamin nagy segítség.

 csillagok_1_sor.gif

Védi a látást: 

Ötvenéves kor felett jelentősen megnövekszik az időskori látóhártya-sorvadás kockázata, melynek leggyakoribb oka az úgynevezett makuladegeneráció, a szem látóhártyájának megbetegedése. Lényege a látóhártya éles látásért felelős részének fokozatos elsorvadása,  ami a közeli és távoli látás visszafordíthatatlan romlásával jár. 

 

Image #0 

A D-vitamin legjobb forrásai a halak: 100 gramm konzervtonhal akár 236 Nemzetközi Egység D-vitamint is tartalmazhat, ráadásul szelénben és A-vitaminban is gazdag. 

 

Image #1

A halak közül a hering D-vitamin-tartalma kiemelkedően magas: frissen 1628 NE van benne 100 grammonként, de feldolgozva is legalább 680-nal lehet számolni. A sótartalomra figyelj magas vérnyomásnál!

 

Image #2

A marhamáj is remek forrása a vitaminnak, 100 grammonként 40-50 Nemzetközi Egységet is tartalmazhat. A belőle készült ételek vaspótláshoz is javasoltak. 

 

Image #3

A tojásnál ideálisabb reggeli talán nem is létezik: egyetlen tojás sárgája 18-39 Nemzetközi Egység D-vitamint tartalmaz, de számos vitamin és ásványi anyagforrása is.

 

Image #4

A gomba is jó forrása a D-vitaminnak. Egy tanulmány szerint a kucsmagomba pontosan D2-vitaminban, azaz ergokalciferolban gazdag, ami rákmegelőző hatású.

Image #5

 

A tőkehalmáj a legjobb D-vitamin-források egyike: olajában teáskanalanként 450 NE van, de a konzerv formában kapható máj is bőven tartalmazza a vitamint.

 

Image #6

Érdemes megkedvelni a tengeri herkentyűket: a garnélarák 100 grammonként 152 Nemzetközi Egység D-vitamint tartalmaz, és szelénben is gazdag.

 

Image #7

A sajt is jelentős D-vitamin-forrás: 100 gramm cheddarban 24 NE van, a parmezánban 21, az edamiban és a go

udában 20, a kecskesajtban pedig 22. De kalciumtartalmuk is magas.

 

 

Image #8

A teljes tej 51 Nemzetközi Egységet tartalmaz, de a vaj és a túró is remek vitaminforrás.

 

Image #9

A rizsitalból készült ételek is tartalmaznak D-vitamint, hiszen az italban deciliterenként 42 NE van, többségük ráadásul további vitaminokkal dúsított, ami segítség a laktózérzékenyek vitaminpótlásában.

 csillagok_1_sor.gif 

Mi is az a d-vitamin?

A d-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Két fő formája ismert táplálkozási szempontból. A d2-vitamin (ergokalciferol) és a d3-vitamin (kolekalciferol). Mindkét forma nagyjából egyforma hatékonysággal szívódik fel és a hatékonyságuk is hasonló alacsonyabb dózisok esetén. Ez azt jelenti, hogy egyforma mértében képesek megemelni a vér d-vitamin szintjét.

Nagyobb dózisok esetén viszont a d3-vitamin jobban emeli a vér 25(OH)D-vitamin - a szervezet számára hasznos forma, amit a máj állít elő az elfogyasztott d-vitaminokból - szintjét.

A d2-vitamin elsősorban növényi táplálékokból és élesztőből jut a szervezetünkbe. A legtöbb patikai d-vitamin étrendkiegészítő is ezt a formát tartalmazza.

A d3-vitaminhoz két formában is hozzájuthatunk. A bőrünket érő ultraibolya-B sugárzás hatására bőségesen termelődik, és egyes állati eredetű termékek, mint például a halolaj is nagy mennyiségben tartalmazza.

A jobb minőségű étrend-kiegészítők is ezt a formát tartalmazzák, valamint ezzel dúsítanak egyes élelmiszereket, mint például a tej, ami egyébként tartalmaz egy keveset természetesen is ebből a vitaminból.

Érdekes adat, hogy a d3 vitamin a szervezetünkben a koleszterin vitaminná átalakulásával keletkezik az UV fény hatására.

csillagok_1_sor.gif 

Miért kell d-vitamint fogyasztanunk?

Csontok

A d-vitamin részt vesz a szervezetünk kalcium és foszfor anyagcseréjében. A legismertebb hiánybetegség az angolkór (amit az angolok természetesen nem angolkórnak, hanem "rickets"-nek hívnak), a csontok meglágyulása, ami Európa szegényei között főleg a XX. század elejéig volt gyakori, súlyos D-vitamin hiány esetén.

Korábban főként az idősek betegsége volt a csontritkulás, ami a csontok szerves állományának fokozott lecsökkenését jelenti. Ma érdekes módon egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség. Mivel a kialakulásához a napfény és a megerőltető mozgás hiánya vezet, ez nem is csoda, ismerve gyermekeink mozgásszegény és az egész napjukat a négy fal között töltő életmódját.

Egyebek

Kutatók úgy találták, hogy az alacsony (kisebb mint 15ng/ml) D-vitamin érték a szervezetben szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a rákét, a szív és keringési betegségekét, a magas vérnyomásét, az agyvérzését, és a meddőségét.

A reumás ízületi gyulladás (artritisz) nem csupán nagyobb valószínűséget mutat az alacsonyabb d-vitamin szintű nők esetében, hanem évente egy hatalmas adag d-vitamin bevitelével a tünetek csökkenthetők.

Bár egymásnak ellentmondó mérések láttak napvilágot, úgy tűnik, hogy egyes rákos megbetegedések esetében (mell- és bőrrák) a d-vitaminnak védő szerepe van.

Egy nemrégiben bejelentett tanulmány Finnországból azt javasolta, hogy a magas D-vitamin védelmet nyújt a Parkinson-kór ellen. A 20ng/ml érték 65%-al kisebb kockázatot jelentett, mint az alacsonyabb 10ng/ml a vérben.

csillagok_1_sor.gif 

Szellemi és lelki betegségek

Ez az érték, ami alatt rohamosan megnőtt a depressziós esetek előfordulási aránya. Egy közelmúltban Olaszországban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy azoknak a nőknek, akiknek alacsonyabb a vérük d-vitamin szintje ( < 20ng/ml ) kétszer nagyobb valószínűséggel mutatnak depressziós tüneteket. Ugyan ebben a tanulmányban azt is kimutatták, hogy az igen alacsony szint ( < 10ng/ml ) a vérben azt eredményezi, hogy 60%-al hanyatlott a kognitív képesség és a figyelmi szint. Ez azért megdöbbentő adat, mert az iskoláskorú gyerekek fele ebbe a csoportba tartozik.

Influenza és egyéb fertőzések

Napi 1200NE d3-vitamin kiegészítés hatására 42%-al csökkent annak valószínűsége, hogy az iskolás korú gyermek influenzás lesz. Ezt egy nemrégiben Japánban végzett felmérésből derült ki, ahol a placebo csoportban 18, míg a d-vitamin kapszulákat szedegető csoportban csupán 10 gyerek lett beteg a százból. Ráadásul a tesztelt csoportban voltak asztmás gyerekek és az derült ki, hogy a d-vitamint szedő csoportban a vizsgálat időtartama alatt kevesebb volt az asztmás rohamok száma.

csillagok_1_sor.gif 

Mit kell figyelembe venni a d-vitamin szedésekor?

A mostani amerikai ajánlás többszöröse a korábbinak és nem veszi figyelembe azt, hogy valakit ér e napsütés vagy sem. Az a vidék, ahová ez az ajánlás született földrajzi elhelyezkedésénél fogva éppen annyi napot lát, mint Magyarország. Tehát az ajánlást egy az egyben átvehetnénk. Biztos vagyok abban, hogy erre éveket, ha nem évtizedeket kell majd várnunk. Közben magyarok milliói fognak fent felsorolt krónikus d-vitamin hiánybetegségekben szenvedni.

A legtöbb kórházi laboratórium alkalmas kevés vérből megmérni annak d-vitamin szintjét. Ökölszabályként elfogadható, hogy napi 100NE d-vitamin képes megemelni 1ng/ml-el a vér d-vitamin szintjét. Hat héten át szedve képes a hatását elérni. Például a téli napfény hiányos időszakban napi 1000NE d-vitamin szedése képes a vér 20ng/ml d-vitamin szintjét 30ng/ml-re emelni, amennyiben legalább 6 héten át minden nap elfogyasztjuk.

Élelmiszerek d-vitamin tartalma

Sajnos azt kell mondanunk, hogy semmi csodálatra méltó nincs abban, hogy az átlagos magyar gyermek vérében alig van d-vitamin. Hiszen a táplálékában sincs.

Az alábbi listában 200kCal tápértékre számolva adjuk meg élelmiszerek d-vitamin tartalmát. Látható, hogy ha minden nap ennénk halat, akkor sem lenne egyszerű az orvosi ajánlást betartani.

  • Tőkehalmáj 2200NE
  • Lazac hús 890NE
  • 100%-os narancslé 260NE
  • Csiperke (konzerv) 150NE
  • Tej (3,25% zsír) 133NE
  • Hering konzerv 107NE
  • Müzli 72NE
  • Marhahús 60NE
  • Tojás 40NE
  • Sajt (svájci) 24NE
  • Sajt (Edami) 21NE
  • Szalámi (Pick) 17NE
  • Krumplipüré (tejjel) 11NE
  • Kenyér teljes kiőrlésű 9NE
  • Hamburger (Mc Donalds) 8NE
  • Sajt (Camembert) 8NE
  • Snickers szelet 6NE
  • Zsemle 5NE

Aggodalmak és óvintézkedések

Akut felnőttkori d-vitamin túladagolással nem találkozott senki. Gyermekorvosokkal beszélgetve említettek olyan esetet, amikor a fiatal anyuka tévedésből túladagolta a csecsemőnek felírt üvegben forgalomba került d-vitamin tartalmú olajat. Napi egy kávéskanál helyett egy egész üveggel itatott meg a gyerekkel heteken át minden nap.

Célszerű nem túllépni az étrendi d-vitamin bevitele során:

Ezek az értékek 1000NE 6 hónapos korig, 1500NE 6-12 hónapos kor között, 2500NE 1-3 éves kor között, és 3000NE 6 éves korig. 6 éves kor felett 4000NE az a mennyiség, amit nem célszerű tartósan túllépni. Zavartság, gyengeség, étvágytalanság és fájdalmas kalcium lerakódások lehetnek a túladagolás következményei.

1 éves kor felett 800NE, egy éves kor alatti újszülötteknek pedig 400NE napi e-vitamin fogyasztása javasolt. Ezek az értékek lényegesen magasabbak, mint az eddig ajánlott és gyakran engedélyezett értékek. Felnőttek esetében a háromszorosa, de gyerekek esetén is a duplája.
 Bár a legrosszabb értékeket idősebb embereknél mérték, de a serdülő lányok sincsenek sokkal jobb állapotban. Az IOM egyébként meghatározta azt a szintet is, ami egyénenként kielégítőnek mondható. Ez a vérben mért 20ng/ml vagy az feletti szintet jelenti.

 csillagok_1_sor.gif

D-vitamin: A Crohn-betegség természetes kezelésének módja

Kutatások kimutatták, hogy a vérben lévő, magasabb D-vitamin koncentráció segíthet mind megelőzni, mind kezelni a Crohn-betegséget, amely egy gyógyíthatatlan, a szervezetet legyengítő, gasztrointesztinális rendellenesség. A Crohn-betegség az irritábilis bél szindróma (IBS) egyik formája, amely az amerikai lakosságnak a 10-20%-át sújtja élete során.

 

 csillagok_1_sor.gif  

D-vitamin, kurkuma fűszer a memóriaromlás ellen

A Kalifornia Egyetem kutatói felfedezték, hogy a D-vitamin, amely a napfény hatására termelődik a szervezetünkben - együtt a kurkuma nevű fűszer hatóanyagával, a kurkuminnal, képes annyira stimulálni az immunrendszert, hogy az kitakarítsa az agyból a béta amiloid fehérjéket, amelyek az Alzheimer-kórra jellemző plakkokat - lerakódásokat - hozzák létre.
 
csillagok_1_sor.gif 

A D-vitamin segíti leküzdeni a melanómát

Az új felfedezés alátámasztja azt a korábbi elképzelést, miszerint a D-vitamin kulcsfontosságú a bőr egészségének fenntartásában.  

Dr. Julia A. Newton-Bishop, az angliai Leeds Egyetem bőrgyógyász professzora munkatársaival 872 beteg dokumentációját átnézve megállapította, hogy kisebb terjedelmű, és kiújulásra kevésbé hajlamos melanómái vannak azoknak, akiknek szervezetében magas a D-vitamin szintje.

 

 

csillagok_1_sor.gif  

D-vitamin
 

 

lohere.gif

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 241
Tegnapi: 316
Heti: 1 043
Havi: 5 331
Össz.: 1 133 828

Látogatottság növelés
Oldal: 165.D - vitamin fontossága...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »