Egészség és lehetőség!

Ne fuss az egészséged (a kincsed) után, hanem őrizd meg azt! A testünk ha beteg, - csak akkor képes meggyógyulni, amikor ebben segítünk neki. - Ne féljünk nagyot lépni, ha ez tűnik szükségesnek, mert két kis ugrással nem jutunk át a szakadékon!

lohere.gif

 

Milyen az ideális koleszterinszint?

 

 

A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz jó koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz rossz koleszterint.

A koleszterinszint értékét milligramm/deciliter (mg/dl, régebben volt használatos) vagy millimol/liter (mmol/l, SI-egység) értékben adják meg.

A koleszterinszint ideális értéke ÉVSZAKONKÉNT VÁLTOZIK  Évekkel korábban kiderült, hogy a vér koleszterin szintje télen jelentősen magasabb, mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható. A szakembereket is meglepő eredményt az American Journal of Cardiology szakfolyóirat közölte.

A koleszterinszint évszakonkénti változásairól>> A koleszterinszintnek nincs egységes standard értéke.

A koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője, az emelkedett "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin vérszintje.

Jó koleszterin, rossz koleszterin A koleszterin a szervezetünkben előforduló zsírok csoportjába tartozik. A trigliceridekkel együtt:

- fontos alkotói a sejtmembránoknak, melyek minden testi sejtet határolnak

- a koleszterin több létfontosságú hormon építőköve,

- és az energiaháztartásban is döntő szerepet játszik.

- a máj koleszterinből állítja elő az epesavat, ami az epehólyagból a bélbe ürül, ahol az elfogyasztott zsírok emésztésében vesz részt.

- az epesav védi a bélrendszert a vírusok ,baktériumok , gombák, paraziták elszaporodásától,

- erősíti az immunrendszert!

Ha margarint eszünk az epe elsatnyul, nem tud belőle epesavat előállítani, - csak zsírból!

Sokszor attól függ, milyennek értékelik a koleszterinszintet, hogy vannak-e további kockázati tényezők,

Ilyen például a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a diabétesz.

Az LDL - koleszterinszintre, miszerint minél alacsonyabb, annál jobb (azaz 100 mg/dl, vagyis 2,6 mmol/l alatt van). Jelenleg ezt az értéket irányozzák elő!

Mogyorófélék a szív védelmében!

A dietetikusok sokáig elvetették a mogyorófélék – mint nagy zsírtartalmú élelmiszerek – fogyasztását. Mára kiderült, hogy ezek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek jót tesznek a szívnek és az ereknek. Egy nagy esetszámú vizsgálat során kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik hetente 15 dkg mogyorófélét fogyasztottak, egyharmaddal kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Fokhagyma magas kéntartalma is hatékony!

A zabban található béta-glukán nevű oldható rostból 3 g rendszeres fogyasztása 5%-kal csökkentheti a koleszterinszintet.


A szívbarát zsírsavakban és oldható rostokban gazdag lenmagról klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy jelentős mértékben hozzájárul a koleszterinszint értékének csökkentéséhez.



 A zabpehely joghurt-tal csökkenti az LDL  koleszterinszintet,
javítja az emésztést, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul hosszú időre eltelít: érdemes zabkásával indítanod a reggelt, az LDL ...vagyis a rossz koleszterint csökkentik...

 A zabhoz hasonlóan a teljes kiőrlésű gabonafélék is segítenek a szívbetegség kockázatának csökkentésében a bennük rejlő nagy mennyiségű oldható rostanyagnak köszönhetően.

Az egészséges köretfélék is koleszterincsökkentő hatással bírnak: a hajdina a köles magas mangántartalommal rendelkezik.

 

Hidegen sajtolt lenmagolaj, 1 liter


...A jó minőségű növényi olajok is csökkentik a koleszterinszintet: fogyassz minél több szezámmagot , a lenmagolaj is csodákra képes!
Levesbe lenmag betétként...

 


Napi fél marék dió is hasonlóan jó szolgálatot tesz a szervezetedben, és a dióolaj is nagyszerű választás! A mandula is napi 4-5 szem.

Ha pedig étkezés, sütés, salátakészítés, akkor használj olíva-, és avokádóolajat és kókuszzsírt!


......Az omega3-ban bővelkedő halfélék is csökkentik a magas koleszterinszintet, így érdemes hetente többször is lazacot, tengeri halakat választanod.

Zöldségek:

A babfélék és a padlizsán mellett a zöld színű leveles zöldségek is csökkentik a koleszterinszintet, ezért jól teszed, ha gyakran eszel spenótot, káposztát, fodros kelt.

Készítsd el őket akár saláta, akár főzelék formájában, de jó ötlet a zöldturmixok készítése is.

A reggeli italodat is feldobhatod spenótlevelekkel, hidd el, egy ilyen ital feltölt energiával, vitaminokkal, és csökkenti a koleszterinszintet is!

A gyümölcsök is beválnak:

Minden szezonban vannak olyan gyümölcsök, amik jótékonyan hatnak a koleszterinszintre: télen az alma és a citrusfélék ilyenek.

Az almánál ne az almalére gondolj: a gyümölcs rostjai ugyanis sokat tesznek hozzá a szervezet egészségéhez, így érdemes napi 1-2 almát beiktatnod az étrendedbe, akár magában, akár zabkásába reszelve vagy salátába kockázva. A citrusfélék közül a pomelo, a narancs, a grapefruit is remek választás: fogyaszd őket bátran!

csillagok_1_sor.gif

Ha tojást eszel...,

Azon túl, hogy könnyedén növeled a napi fehérje adagod, az egészségedre is jó hatással van: tele van aminosavakkal, antioxidánsokkal és vassal. Íme 10 hihetetlen hatás, amit a tojás gyakorol az emberi testre! 

Ne csak a tojásfehérjére koncentráljunk: a sárgája büszkélkedhet egy kolin nevű vegyülettel, ami segít a zsírpárnák elleni küzdelemben, így még fogyni is tudsz vele.

 

Érdemes figyelni arra, hogy vásárlásnál lehetőleg bio tojást vegyünk. Ezek mentesek az antibiotikumoktól, hormonoktól és egyéb mesterséges adalékoktól. A színekben kedvünkre válogathatunk, az a csirke fajtájától függ, és a dietetikus szakértők szerint nincs különbség a tápértékükben.

 
1. FELLENDÜL AZ IMMUNRENDSZERED

Amennyiben nem szeretnél orosz rulettezni fertőzésekkel, vírusokkal és más betegségekkel, naponta egyél meg egy tojást. Egy nagyobb darab ugyanis majdnem a negyedét (22%-át) fedezi az előírt napi szelén szükségletünknek. A gyerekek és a kamaszok számára különösen fontos a fogyasztása: ha nem jut elég szelén a szervezetükbe, akár Kashin-Beck- vagy Keshan-kór is kialakulhat náluk. Mindkét betegség súlyos hatással van a szívre, a csontokra és az ízületekre.

2. JAVUL A KOLESZTERINSZINTED

Három dolgot mindenki tud a koleszterinről: a magas koleszterinszint rossz, van jó és rossz koleszterin, illetve, hogy a tojásban rengeteg koleszterin található. Az orvosok általában a „jó” koleszterin (HDL) és a „rossz” koleszterin (LDL) aránya miatt aggódnak. A tojás ezeket segít egyensúlyban tartani. Hogyan? Úgy tűnik, hogy a tojás megemeli a jó (HDL) változat mennyiségét, miközben növeli az LDL-részecskék méretét.

3. CSÖKKEN AZ ESÉLYED A SZÍVINFARKTUSRA

Az LDL-koleszterin azért lett a „rosszként” közismert, mert részecskéi az artériákba szállítják a zsírmolekulákat, amik az érfalakon lerakódva érelmeszesedéshez vezethetnek, ez pedig egy idő után teljes elzáródást okozhat (a HDL-részecskék ezzel éppen ellentétesek, képesek eltávolítani a zsírmolekulákat az érfalakról). Azonban nem minden LDL-részecske egyforma, különböző altípusai vannak, melyeknek eltérő a méretük. Ebben az esetben pedig a méret a lényeg! Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisebb LDL-részecskék nagyobb eséllyel okoznak szívrohamot. A tojás viszont növeli a részecskék méretét, ezzel csökkenti a szívbetegségek előfordulásának kockázatát.

 
4. ENERGIKUSABBÁ VÁLSZ

Már egy tojás tartalmazza a napi B2-vitamin (más néven riboflavin) szükségletünk 15%-át. Ez csak egy a B-vitaminok közül, melyek mind segítenek abban, hogy a bevitt táplálékból valódi üzemanyag váljon, ami biztosítja a mozgáshoz szükséges energiát. Nem véletlenül tartozik a tojás a legjobb alakformáló életek közé.  

 
5. SZEBB LESZ A BŐRÖD ÉS A HAJAD

A B-komplex vitaminokra szükség van még az egészséges bőrhöz, hajhoz, szemhez és májhoz is (a B2-vitamin mellett a tojás B5- és B12-vitaminban is gazdag), és segítenek az idegrendszer megfelelő működésében is.

6. JOBBAN MŰKÖDIK AZ AGYAD

A tojás az agy tápláléka, mindezt a kolin nevű alapvető tápanyagnak köszönheti. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kolin hiánya a szervezetben összekapcsolható bizonyos neurológiai betegségekkel és kognitív zavarokkal. 

 
7. NÉLKÜLÖZHETETLEN AMINOSAVAKKAL TÖLTŐDSZ FEL

Az emberi test 11 alapfontosságú aminosavat termel, holott 24-re van szüksége az élet fenntartásához. (A mézben 22 ha fahéjjal kevered). Hogy miből szerezhető be a maradék 13? Így van, a tojásból is. Az aminosavak hiánya ugyanis izomsorvadáshoz, legyengült immunrendszerhez, fáradtsághoz és gyengeséghez vezethet, ezen kívül a bőr és a haj szerkezetét is megváltoztathatja.

8. KIVÁLÓ MARAD A LÁTÁSOD 

Két olyan antioxidáns is található a tojássárgájában – a lutein és a zeaxantin – melyek kedvező hatással vannak a szemre. Az antioxidánsok jelentősen csökkentik a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának esélyét, ezek pedig az időskori látáscsökkenés és vakság legfőbb okai. Egy tanulmányban a kísérleti alanyok naponta 1,3 tojást ettek négy és fél héten keresztül, ez pedig 114-142%-kal növelte a zeaxantin, és 28-50%-kal pedig a lutein szintjét a vérükben!

 
9. FELTÖLTŐDSZ D-VITAMINNAL

A tojás a nagyon kevés természetes D-vitamin forrásunk egyike, ami fontos az egészség, valamint a fogak és a csontok erősségének megőrzéséhez. Ezt alapvetően azzal éri el, hogy segíti a kálcium felszívódását a szervezetben (mellesleg a kálcium fontos szerepet tölt be a szív- és az anyagcsere-működésében is).

 
10. FOGYSZ

A tojás annyira kiváló forrása a minőségi fehérjéknek, hogy minden mást is, amiben fellelhető, hozzá mérnek (maximális 100 ponttal áll a lista élén.) Sok tanulmány vizsgálta a magas fehérjetartalmú ételek hatását az étvágyra: egyértelműen csökkentik és csillapítják. Ezzel kapcsolatban volt egy igen figyelemreméltó vizsgálat: 8 hétig az egyik fókuszcsoport csak tojást, a másik csak kenyeret reggelizett azonos kalóriamennyiségben. A tojásos csoport 65%-kal többet veszített a súlyából, 16%-kal több zsírt égetett el, és 34%-kal karcsúbb lett, mint a másik csoport!

                         Majonézes céklasaláta:

 

Zárszó...

Figyelem! Napi egy tojás!

 

Izomépítéshez proteinre van szükséged...

10 darab tojás fehérje egy tojás sárgája!

 

 

lohere.gif

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 350
Heti: 1 009
Havi: 4 073
Össz.: 1 138 470

Látogatottság növelés
Oldal: 163.Koleszterin...
Egészség és lehetőség! - © 2008 - 2024 - megachi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »